Engangsprodukter i plast blir forbudt

Engangsproduktene i plast som blir forbudt er bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner, i tillegg til take-away matbeholdere og drikkebegre som er laget av isopor (ekspandert polystyren). Forbudet gjelder også slike produkter dersom de delvis er laget av plast.
Forbudet er tatt inn i produktforskriften og samsvarer med forbudene i EUs direktiv om plastprodukter.
Vil bidra til mindre forsøpling av plast
Mange av produktene som blir forbudt havner som søppel på norske og europeiske strender.
-Forbudet, som omfatter hele EU, vil bidra til betydelig reduksjon i forsøpling av plast i naturen, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
I Norge alene kan det redusere bruken av denne typen engangsplast med 1,9 milliarder enheter eller cirka3 600 tonn i året, viser en utredning som konsulentselskapet Mepex har gjort på oppdrag for Miljødirektoratet.
- Det er relativt enkelt å erstatte produktene som nå blir forbudt med produkter vi kan bruke om igjen som del av en sirkulær økonomi eller med engangsprodukter i andre materialer, sier Ellen Hambro.
Sirkulær økonomi: https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/avfall/sirkular-okonomi/
Forbudet gjelder også engangsprodukter laget av biobasert og bionedbrytbar plast
Det er viktig å merke seg at det ikke bare er engangsprodukter ivanlig plast, laget av fossil olje, som blir forbudt. Forbudet omfatter også produkter, f.eks. bestikk, laget av biobasert plast og plast som er biologisk nedbrytbar.
Biobasert plast er produsert av biologisk råstoff, i hovedsak landbruksvekster som for eksempel sukkerrør, mais, poteter og hvete og kan være bionedbrytbar, eller ikke.
Bionedbrytbar plast betyr ikke at denne plasten brytes ned og forsvinner om den kastes i naturen. Den er laget for å brytes ned i en biologisk prosess under visse betingelser, altså ved hjelp av bakterier, sopp, alger eller enzymer. Den kan være laget av ulike typer råstoff.
Alle produkter av okso-nedbrytbar plast blir forbudt
Fra 3. juli blir det også forbudt å omsette produkter som inneholder såkalt okso-nedbrytbar plast. Okso-nedbrytbar plast (oxo-degradable plastic) er et plastmateriale som er tilsatt stoffer/additiver som gjør at materialet brytes ned til små biter, og har derfor potensial for å bli til mikroplast.
Slik plast har vært i bruk til blant annet plastbæreposer, men er i stor grad faset ut av det norske markedet.
Nøkkelord
Kontakter
Kjetil HillestadKommunikasjonsdirektør
Tel:47 97 35 46Kjetil.Hillestad@miljodir.noBilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Følg pukkellaks-fangsten fra dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommer ventes storinvasjon av pukkellaks til norske elver. Du kan følge fangsten av den uønskede fremmedarten på Miljødirektoratets nettside.
Følg pukkellaks-fangsten frå dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommar er storinvasjon venta av pukkellaks til norske elvar. Du kan følgje fangsten av den uønskte framandarten på Miljødirektoratets nettside.
Forbereder bjørnefelling i Jarfjord1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet besluttet i forrige uke å iverksette felling av bjørnen som angrep en person i Jarfjord 23. juni. DNA-prøver viser nå mulig kjent individ og det jobbes videre med å identifisere riktig bjørn. Se oppdatert informasjon om status i saken under.
Fortsatt økt bruk av biodrivstoff i 202427.6.2025 10:44:24 CEST | Pressemelding
Mens salget av fossilt drivstoff faller, øker omsetningen av biodrivstoff. Det har aldri blitt brukt mer biodrivstoff i transportsektoren enn i 2024.
Framleis auka bruk av biodrivstoff i 202427.6.2025 10:44:24 CEST | Pressemelding
Medan salet av fossilt drivstoff fell, aukar omsetninga av biodrivstoff. Det har aldri vorte brukt meir biodrivstoff i transportsektoren enn i 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom