Sbanken ASA

Den nye vinen er grønn

Del
Teknologifond på bunnen, grønne fond på toppen: Den grønne og etiske trenden ser ikke ut til å stoppe med det første.

I januar gikk hele 74 prosent av nettokjøp inn i fondene med Sbankens høyeste etiske merking – to grønne blad. Vi skal ikke lenger enn et kvartal tilbake da det samme tallet var 54 prosent. Hvis man tar med det miljømessige aspektet i tillegg, altså det ypperste innen etisk og grønn profil, så ser vi at 25 prosent av totalt nettokjøp ble gjort i fond med både to grønne blad og lavkarbon-merking.

- Samlet sett gikk 97 prosent av nettotegningen inn i fond med positiv etisk profil. Vi ser samtidig at kundene har solgt fond med negativ etisk profil i større grad enn de har kjøpt, dette til tross for at flere av fondene med rød varseltrekant har oppnådd positiv avkastning siste året, sier Spareøkonom i Sbanken Magnus selven.

Den nye vinen
Teknologi har lenge vært foretrukket som bransje, men fond rettet mot det grønne skiftet ser nå ut til å være den nye vinen. Tidligere var topplisten over mest kjøpte fond preget av teknologifond, men de samme fondene preger nå listen over mest solgte fond. Teknologifondenes plass er altså tatt over av de grønne fondene.

- Det er fascinerende å se hvordan trender materialiserer seg, og at mange sparekunder er bevisste i sine valg. Vi skal ikke undervurdere hvordan kundene våre følger med i mediebildet og kobler dette opp mot egen sparing. I tillegg er jeg helt sikker på at mange kunder, naboer, kollegaer og familie prater med hverandre om sparing, og at de sånn sett opptrer som ambassadører for sin sparestrategi, sier Magnus Selven, Spareøkonom i Sbanken.

Storebrand Fornybar Energi på topp
Storebrand sitt fond har vært å se på topp ti-listen de siste månedene, men klatret helt til topps i januar.

 - Alltid hyggelig å ligge på topplister hos Sbanken. Sbanken er en viktig aktør og salgskanal i det norske sparemarkedet, og Storebrand setter stor pris på den tilliten Sbankens kunder viser våre fond, sier Philip Ripman i Storebrand, porteføljeforvalter av Storebrand Fornybar Energi.

 Ripman er svært fornøyd med avkastningen, men ber også om at man har et edruelig forhold til tallene.

 - Fondets utvikling siden oppstart 26. juni 2020 har vært fantastisk, opp 127 prosent til og med 31.01.2021. Til tross for svært god avkastning så langt, så er det viktig å være edruelig og påpeke at vi ikke kan forvente slike tall fremover. Dette vil kunne svinge relativt betydelig, sier Ripman i Storebrand.

- Har dere en kommentar til hvilke muligheter eller utfordringer dere ser for dere fremover?
- Det er mange omkringliggende faktorer som taler for at fornybar energi-temaet vil fortsette å tiltrekke seg kapital i årene fremover, som for eksempel globalt økt fokus på FNs bærekraftsmål, EU Taxonomi, m.m. Det er mange etablerte og nye selskaper som vil kjempe om denne kapitalen de neste årene, og vi vil se både vinnere og tapere i denne kampen. Vi må være forberedt på store svingninger i aksjekursene, og for Storebrand som forvalter dette fondet blir det derfor viktig å skille vinnerne fra taperne, sier Ripman.

Topp 10 kjøpte fond (netto)

 1. STOREBRAND FORNYBAR ENERGI
 2. BNP PARIBAS ENERGY TRANSITION
 3. DNB Miljøinvest A
 4. KLP Aksje Global Indeks V
 5. KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II
 6. Öhman Global Growth
 7. DNB SMB A
 8. Storebrand Global Solutions
 9. JPM China A (acc) USD
 10. DNB Grønt Norden A

Topp 10 solgte fond (netto)

 1. DNB Teknologi A
 2. Morgan Stanley US Eq Growth
 3. Skagen Global A
 4. DNB Norge Indeks A
 5. ODIN Eiendom C
 6. BlackRock World Technology
 7. DNB Health Care A
 8. Franklin Technology
 9. Skagen Kon-Tiki A
 10. Lannebo Teknik

Kontakter

Bilder

Om Sbanken ASA

Sbanken ASA
Postboks 7077
5020 Bergen

55 26 00 00https://www.sbanken.no

Sbanken er norske kunders favorittbank. Hver dag utfordrer og innoverer banken på vegne av alle norske bankkunder. Banken er heldigital, uten filialer og holder til i Bergen. Sbanken tilbyr et stort utvalg av finansielle produkter og tjenester til enkeltpersoner, husstander og småbedrifter, og har i dag over 465 000 kunder og cirka 375 medarbeidere. Sbanken inspirerer til smarte økonomiske valg for fremtiden og bankens verdier er: Åpen, Enkel, Skvær og Vennlig Rebell.

Sbanken ASA er et heleid datterselskap av DNB Bank ASA.

For mer informasjon, se sbanken.no

Følg pressemeldinger fra Sbanken ASA

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sbanken ASA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sbanken ASA

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye