Arkivverket

Nå blir Skretting AS en del av norsk sjømathistorie

Del
Verdens ledende produsent av fôr til havbruksnæringen, Skretting AS, har inngått avtale med Arkivverket om avlevering av historiske arkiver. – Dette er en viktig milepæl i sjømatsammenheng, sier riksarkivar Inga Bolstad.
Foto: Skretting/Paredes
Foto: Skretting/Paredes

Skretting AS står på Arkivverkets bevaringsplan for privatarkiv. Planen omfatter virksomheter som er av nasjonal betydning. 

 – Skretting er så langt den største aktøren innenfor sjømatnæringen som avleverer arkivmateriale. Det er derfor svært hyggelig at vi allerede nå, et knapt halvår etter at planen ble lansert, har fått denne bedriften med på laget. Skrettingarkivet representerer en viktig milepæl i sjømatarkivsammenheng, sier riksarkivar Inga Bolstad.

Arkivet inngår i satsingen Norsk sjømatarkiv, som arbeider systematisk mot sjømatnæringen for å bevare viktige arkiver for ettertiden.

– Et samfunnsansvar

 – Vi tror på å ta vare på dette for fremtiden, sier Leif Kjetil Skjæveland, samfunnskontakt for Skretting Norge. Den 122 år gamle bedriften har nå avlevert 50 (hylle)meter med historiske arkiver til Arkivenes Hus i Stavanger. 

 – Skretting har spilt en sentral rolle i utviklingen av havbruksnæringen, og når vi er en bedrift som er mer enn 120 år, har vi et spesielt samfunnsansvar for å sørge for at vårt bidrag blir bevart for framtidige generasjoner, sier Skjæveland.

Vil bevare flere sjømatarkiv

Sjømatnæringen er vår eldste og en av våre viktigste næringer. Norge er verdens nest største eksportør av sjømat og verdens største produsent av atlantisk laks Sjømat er landets nest største eksportnæring Havbruksnæringen er av myndighetene utpekt som et satsingsområde som i fremtiden skal være en av bærebjelkene i norsk kystnæring

Arkivverket ønsker derfor å sikre arkivene etter de landsdekkende bransje-, interesse- og yrkesorganisasjonene innenfor næringen. Prioriterte aktører for Arkivverket de neste årene vil være Norges kystfiskarlag, Sjømat Norge, Brønnbåteiernes forening, Arctic Linefish AS/, Ervik Havfiske, Havfisk AS, Norway Royal Salmon ASA, Grieg Seafood, Austevoll Seafood ASA, Aquagen AS, Fjordlaks AS, Grøntvedt Pelagic AS, Pelagia AS, Skretting AS, Akva Group ASA.

I arbeidet med å sikre arkivene etter sjømatnæringen samarbeider Arkivverket tett med Norsk sjømatarkiv (ArkiVest) som har nasjonalt ansvar for denne næringen. 

Du kan lese mer om Arkivverkets arbeid med å sikre arkiver fra sjømatnæringen i vår bevaringsplan for privatarkiv (vedlegg). Her finner du også en utfyllende liste over sjømatarkiver som Arkivverket ønsker å bevare, til sammen rundt 60.

Kontakter

Bilder

Foto: Skretting/Paredes
Foto: Skretting/Paredes
Last ned bilde
Foto: Skretting
Foto: Skretting
Last ned bilde
Foto: Skretting/Bitmap
Foto: Skretting/Bitmap
Last ned bilde
Foto: Skretting/Jan Inge Haga
Foto: Skretting/Jan Inge Haga
Last ned bilde
Riksarkivar Inga Bolstad
Riksarkivar Inga Bolstad
Last ned bilde

Dokumenter

Om Arkivverket

Arkivverket
Arkivverket
Postboks 4013 Ullevål Stadion
0806 Oslo

480 55 666http://www.arkivverket.no/

Arkivverkets samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv dokumentasjonsforvaltning og å sikre, bevare og tilgjengeliggjøre et bredt og allsidig utvalg av samfunnets arkiver. Som øverste arkivmyndighet har Arkivverket ansvar for faglige standarder og retningslinjer, tilsyn og veiledning med offentlig arkivarbeid. Arkivverket skal iverksette overordnet nasjonal politikk på arkivfeltet, og bidra til utvikling og styrking av arkivsektoren. Som bevaringsinstitusjon har Arkivverket ansvar for langtidslagring, tilgjengeliggjøring og formidling av statlige arkiver og prioriterte private arkiv.

Følg pressemeldinger fra Arkivverket

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arkivverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Arkivverket

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom