Feigt av regjeringen å droppe redusert kjøttkonsum

Norske skattebetalere subsidierer landbruket med 27,6 milliarder kroner i året (2019) fordelt på direkte overføringer og importvern. Av den direkte støtten går bare seks prosent av subsidiene til planteproduksjon og 94 prosent til produksjon av kjøtt og melk. Husdyrhold i dag står for om lag 95% av klimautslippene fra jordbruket, og drøvtyggere alene står for 75% av disse.
– Høyt kjøttkonsum og intensivt landbruk har alvorlige konsekvenser for dyrevelferden. Likevel pusher Den norske stat kjøtt gjennom milliardbeløp i subsidier. Landbruksstøtten bør heller vris til å premiere bønder som satser på bedre dyrevelferd og klimavennlig planteproduksjon fremfor store volumer av billig kjøtt, sier Kleveland.
Danske myndigheter har nettopp tilrådet kjøttkutt for befolkningen. De danske rådene er ca 350 gram kjøtt per person hver uke. Norske råd åpner for inntil 500 gram rødt kjøtt per uke.Totalt spiser gjennomsnittsnordmannen hele 51,4 kilo kjøtt i året.
– I dag er det slik at staten subsidierer kjøtt slik at hvis du kjøper for eksempel én kilo lam så betaler staten tre fjerdedeler av regningen. Samtidig blir tonnevis av kjøtt stående på fryselageret fordi folk ikke kjøper det. Staten bidrar altså til høyt kjøttkonsum, og stimulerer bøndene å produsere mat som forbrukerne ikke vil ha.
Dyrevernalliansen mener at forbrukere som ønsker å kjøpe kjøtt mye større grad bør finansiere dette forbruket selv. Kjøttkonsumet i Norge er for høyt, og da gir det ingen mening at staten skal sponse kjøttforbruket gjennom høye subsidier til kjøttproduksjon.
Kontakter
Live KlevelandKommunikasjonsleder
Tel:90685738live@dyrevern.noBilder
Lenker
Om Dyrevernalliansen
Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest, i intensivt landbruk, fiskeoppdrett, pelsindustrien og dyreforsøk.
Følg pressemeldinger fra Dyrevernalliansen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrevernalliansen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrevernalliansen
Stortinget sviktet dyrene2.4.2025 06:48:42 CEST | Pressemelding
– På vegne av alle som er glade i dyr er vi utrolig skuffet over mangelen på handlekraft i behandlingen av dyrevelferdsmeldingen, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen, som lover fortsatt kamp for mer plass til griser, færre forsøksdyr og færre døde oppdrettslaks.
Fiskehelserapporten avslører alvorlige utfordringer – myndighetene må ta grep11.3.2025 11:06:21 CET | Pressemelding
Årets fiskehelserapport viser at oppdrettsnæringen har hatt en liten nedgang i dødelighet i sjøfasen. Likevel er dødeligheten fortsatt høy, med opptil 22 % i noen områder. Dette er langt fra bærekraftig.
Setter dyrevelferden først i en bransje under press10.3.2025 12:31:44 CET | Pressemelding
Til tross for store utfordringer i svinenæringen, viser noen bønder at det er mulig å drive grisehold med dyrevelferd i fokus. Bjerke Gård i Revetal har nå fått Dyrevernmerket – Norges matmerke for bedre dyrevelferd. Dette betyr mer plass, tilgang til uteområder, myke liggeplasser og et liv der grisene får utfolde seg.
Først i Norge: Melk fra kuer som får beholde kalvene sine29.1.2025 11:15:45 CET | Pressemelding
Nå lanseres Norges første dyrevernmerkede drikkemelk fra kuer som får beholde kalvene sine. Dette markerer et viktig skritt for dyrevelferden i norsk melkeproduksjon – og for første gang er slik melk å få kjøpt i dagligvarebutikker.
Gjennombrudd: Oljefondet stiller krav til dyrevelferd21.1.2025 12:42:48 CET | Pressemelding
Oljefondet forventer nå at selskapene de investerer i følger internasjonale retningslinjer for dyrevelferd. Dette er et viktig gjennombrudd, og Dyrevernalliansen ser det som et stort skritt i riktig retning.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom