Frelsesarmeen

Tidenes rekord i julegrytene

Del
- Vi er dypt grepet over givergleden – men også over det økte hjelpebehovet mange steder, forteller kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg.
Julegrytene sto ute i folketomme gater mange steder i år - men det hindret ikke givergleden. Foto: Mette Randem.
Julegrytene sto ute i folketomme gater mange steder i år - men det hindret ikke givergleden. Foto: Mette Randem.

Det både gis og telles fortsatt, men allerede lille nyttårsaften er det klart at rekordresultatet fra 2014 er passert med god margin. Så langt viser opptellingsbarometeret over 37 millioner kroner i Frelsesarmeens tradisjonsrike gryteaksjon – omlag to millioner kroner over forrige rekord.

- Vi er dypt grepet over givergleden og omtanken for vanskeligstilte i en tid hvor mange selv har det vanskelig, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen. – Og ettersom vi opplever økt pågang på mange av hjelpetiltakene våre, er dette særlig kjærkomment.

Det var 120. gang Frelsesarmeen satte ut sine tradisjonsrike sorte gryter. Vanligvis står grytene på over 200 steder i landet fra Mandal til Kirkenes, men koronarestriksjonene gjorde at det var spenning knyttet både til om man fikk lov til å stå der man pleide, om det ville være medarbeidere nok til å passe grytene – og om det ville være givere ute i gatene.

Sterk digital økning

- Det er tydelig at folk for alvor har merket seg i år at deres nærmeste gryte er i deres egen lomme, for gavene i Vippsgrytene har økt med over 140 prosent til over 15 millioner kroner, forteller Smith-Solevåg.

For i tillegg til de velkjente sorte grytene, er gryteaksjonen også tilgjengelig via Vipps, SMS, Facebook, folkefinansiering og bankkonto.

- Så har det vært rørende å se engasjementet for å stille opp på ulike måter for aksjonen; både fra kultur- og næringsliv, samfunns- og organisasjonsliv og andre som har tatt en tørn ved grytene – og alle andre som har tatt en ekstra grytevakt for en bestemor som så gjerne ville, men ikke kunne på grunn av at hun kanskje selv var i risikogruppen.

Går til lokal hjelp året rundt

Midlene i julegrytene gjør det mulig å hjelpe året rundt i form av mat, klær, fyringsved, ferie- og fritidstilbud, veiledning og samtaler, sosiale møteplasser eller ulike former for økonomisk hjelp.

Julegrytepengene hjelper blant annet barnefamilier, aleneforsørgere, minstepensjonister, ensomme eldre og mennesker med rusutfordringer.

- I jula merkes hjelpebehovet ekstra godt. I fjor fikk 14.873 husstander hjelp fra Frelsesarmeen til jul, og på nyåret får vi fasiten på hvordan disse tallene var i år. Men inntrykket fra flere steder i landet, var at særlig mange barnefamilier har det ekstra tøft i år.

Varm takk til givere og frivillige

- Vi vil gjerne få overbringe en varm takk til alle som hjelper oss å hjelpe. Vi ser en gave i julegryta som en formidling av håp til noen som sliter med livet akkurat nå. Gjennom hjelpen vi formidler ønsker vi å minne den enkelte om at de er sett og husket på i den situasjonen de står i, og å se deres behov for praktisk hjelp, felleskap eller omsorg, avslutter Smith-Solevåg.

Fakta: 

  • Frelsesarmeens tradisjonsrike innsamlingsaksjon i desember.

  • I Norge satt ut for 120. gang i desember 2020
  • Pengene fra julegryta gjør det mulig å hjelpe året rundt i form av mat, klær, fyringsved, ferie- og fritidstilbud, veiledning og samtaler, sosiale møteplasser eller annen økonomisk hjelp.
  • Julegrytepengene hjelper blant annet barnefamilier, aleneforsørgere, minstepensjonister, ensomme eldre og mennesker med rusutfordringer.
  • Julegrytepengene går uavkortet til lokal hjelp rundt omkring i landet.
  • Så langt er det telt opp 37.676.946. Det endelige resultatet for julegryta vil foreligge i siste halvdel av januar.
  • I en underveisrapport i midten av desember, meldte omlag 70% av de responderende korps/slumstasjoner som var engasjert i julehjelpen, om økt pågang. Julehjelpsrapporten for 2020 vil foreligge i siste halvdel av januar 2021. 
  • Les historien bak julegryta og mye annet her. https://frelsesarmeen.no/aktuelt/julegryta 

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Film om årets julegryteaksjon

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Julegrytene sto ute i folketomme gater mange steder i år - men det hindret ikke givergleden. Foto: Mette Randem.
Julegrytene sto ute i folketomme gater mange steder i år - men det hindret ikke givergleden. Foto: Mette Randem.
Last ned bilde
Kommunikasjonsjef Geir Smith-Solevåg ved gryta på Universitetsplassen i Oslo. Foto: Frelsesarmeen/ Petter Berntsen.
Kommunikasjonsjef Geir Smith-Solevåg ved gryta på Universitetsplassen i Oslo. Foto: Frelsesarmeen/ Petter Berntsen.
Last ned bilde
Julehjelpen var for mange ekstra kjærkommen i år. Foto: Frelsesarmeen
Julehjelpen var for mange ekstra kjærkommen i år. Foto: Frelsesarmeen
Last ned bilde

Lenker

Om Frelsesarmeen

Frelsesarmeen
Frelsesarmeen
Postboks 6866 St. Olavs Plass
0130 Oslo

22 99 85 00http://www.frelsesarmeen.no

Frelsesarmeen er en global, kristen bevegelse med et utstrakt sosialt engasjement. I over 130 land tilbyr de "suppe, såpe og frelse" for å møte folks fysiske, psykiske og åndelige behov.

Frelsesarmeen er pionerer på flere viktige områder i utviklingen av velferdsstaten, og har inngående kunnskap om utfordringer og behov på samfunnets skyggesider. Vi driver omlag 250 virksomheter i Norge innenfor en lang rekke arbeidsområder, hvor de største er fattigdomsbekjempelse gjennom arbeidsformidling, rusomsorg, tjenester for barn, unge og familier, gjenbruk samt nærmiljøkirker (korps) med et utstrakt fritids-, hjelpe- og aktivitetstilbud til lokalsamfunnene.

Følg pressemeldinger fra Frelsesarmeen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frelsesarmeen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frelsesarmeen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye