Forbered kjøleskapet på julen

Kjøleskaptemperaturen skal helst ikke overstige 4°C, og tommelfingerregel er at hvis temperaturen stiger til det dobbelt, altså 8°C, vil holdbarhetstiden for fersk mat halveres.
Gjennomsnittlig kjøleskaptemperatur er 5,5°C
I et stort EU-prosjekt, kalt SafeConsume, har forskere fra Norge, Portugal, Frankrike, England og Romania målt kjøleskaptemperaturer i 75 forskjellige hjem i opptil 14 dager.
Det viste seg at norske kjøleskap i gjennomsnitt holder 5,4°C. Hvilket er omtrent som gjennomsnittet i de fem landene, altså 5,5°C. Drøyt en tredjedel av kjøleskapene var varmere enn 6°C.
– Varmest og fullest er kjøleskapene hos eldre. For denne gruppen var det varmeste kjøleskapet over 12°C, og gjennomsnittet nesten 7°C. Dette er alvorlig for de eldste er blant mest sårbare med tanke på matbåren smitte, forteller seniorforsker Solveig Langsrud i Nofima. Hun leder EU-prosjektet SafeConsume.
Listeria-bakterier utgjør størst risiko
Det er spesielt Listeria-bakterier av typen Listeria monocytogenes det er viktig å være oppmerksom på. De kan gi sykdommen Listeriose, som i verste fall kan være livstruende. Listeria er en såkalt miljøbakterie. Det vil si at den kan finnes nesten overalt, også i mat. Hvis den får mulighet til å vokse til høye antall så kan man bli syk. Hvis kjøleskapet overstiger 4°C vokser Listeria-bakteriene raskere enn ellers, men du merker ingen forskjeller i smak eller lukt. Det er de eldre over 65 år, gravide og de med nedsatt immunforsvar er særlig utsatt.
– Matvarer man skal være ekstra oppmerksom på, er kjølevarer som er merket med «holdbar til». Spesielt for Norge er listeriosetilfeller knyttet til rakfisk. Dette produktet er fermentert og kan derfor ikke tilsettes konserveringsmidler som hemmer listeria, slik som man gjør med for eksempel kjøttpålegg, forklarer Solveig.
For hjemmelaget mat har man ingen holdbarhetsdato og det kan være vanskelig å vurdere hvor lenge den kan lagres. Kokte eller stekte middagsrester som er kjølt raskt ned og skal varmes før du spiser dem kan lagres i 5-6 dager i et godt kjøleskap som holder under 4C. Holder kjøleskapet en temperatur på 8 grader holder maten bare et par dager og det kan fort ende med at den kastes.
Du klarer ikke å kjenne hvor kaldt juicen har stått
Da forskerne i SafeConsume besøkte de ulike hjemmene var det flere deltakere som hevdet at de kunne kjenne om kjøleskapet var kaldt nok ved å kjenne temperaturen på melken eller ølen de drakk.
Det la grunnen for å teste ut hvorvidt de klarte å angi kjøleskaptemperaturen gjennom kjøleskapskald drikke. Det viste seg vanskeligere enn hva deltakerne hadde tenkt seg.
For drikke lagret på 4°C tippet deltakerne på temperaturer mellom 2-3°C. Det er jo ikke så alvorlig galt, men det er faresignal at de tror at kjøleskapet er kaldere enn hva som er realiteten. Dessuten, forskjellene blir større ved varmere kjøleskap. Deltakerne trodde drikke fra kjøleskap med en faktisk temperatur på 8°C kom fra et kjøleskap som var mellom 3-5°C kaldt.
– Selv om kjøleskap har en temperaturmåler, vet du ikke den faktiske temperaturen. Du må måle med et termometer, og være klar over at temperaturen kan variere i de ulike hyllene, og at dørhyllene gjerne har høyere temperatur enn resten av kjøleskapet, påpeker Solveig.
Gode råd for trygg mat
Følg merkingen på pakking
- Spis mat før siste forbruksdato
- Kok/stek matvarer som det står at skal varmebehandles
- Sørg for at kjøleskaptemperaturen ikke overstiger 4°C. Putt et termometer i kjøleskapet.
- Folk i risikogruppen bør, når mulig, velge produktvarianter med konserveringsmidler fordi disse brukes til å holde sykdomsfremkallende bakterier i sjakk.
- Frys ned mat du ikke er sikker på å få spist innen de går ut på dato
Tilleggsråd for mat lettbedervelig mat uten holdbarhetsdato (middagsrester, oppskåret frukt og grønnsaker)
- Spis maten innen fem dager
- Sørg for at maten settes i kjøleskapet innen to timer.
Fakta om forskningen
Forskningen er en del av det femårige EU Horisont2020-prosjektet SafeConsume. SafeConsume koordineres av Nofima, og har 32 partnere i 14 land. Prosjektet er tverrfaglig, og det overordnede målet er å redusere helsebelastningene fra matbårne sykdomsfremkallende bakterier. Prosjektets nettside SafeConsume.eu oppdateres jevnlig.
Forskningen er publisert i to vitenskapelige artikler i tidsskriftet Food Control.
- Using tactile cold perceptions as an indicator of food safety-a hazardous choice - ScienceDirect
Nøkkelord
Kontakter
Solveig Langsrud, seniorforsker i Nofima. Aktuell kontaktinfo finnes her: https://nofima.no/person/solveig-langsrud/
Bilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Lokalmatprodusenter har stor nytte av matkonkurranser9.5.2025 11:02:32 CEST | Pressemelding
Mange lokalmatprodusenter vil gjerne nå ut til nye kunder. Nofima-forskere har funnet at ved å delta i matkonkurranser som "Det Norske Måltid" får produsentene profesjonelle vurderinger, økt synlighet og verdifulle nettverk som hjelper dem å vokse.
1 av 3 mener havbruksnæringen ikke er forberedt på klimaendringene9.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Samtidig sier nær sagt alle at oppdrettsnæringen opplever effekter av klimaendringer i dag. Det viser en måling blant deltagerne under klimaworkshopen som ble arrangert hos Nofima rett etter påske. Der deltok 88 personer fra forskning, industri, myndigheter, organisasjoner og finans.
Vil du ha grønn plen? Prøv kråkebollepulver6.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Å få en grønn og fin plen er enklere sagt enn gjort, og noen av oss trenger gjødsel for å komme i mål. Hva med å prøve malte kråkeboller?
Fenalår er en unik delikatesse med store smaksforskjeller14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom