Forbered kjøleskapet på julen

Kjøleskaptemperaturen skal helst ikke overstige 4°C, og tommelfingerregel er at hvis temperaturen stiger til det dobbelt, altså 8°C, vil holdbarhetstiden for fersk mat halveres.
Gjennomsnittlig kjøleskaptemperatur er 5,5°C
I et stort EU-prosjekt, kalt SafeConsume, har forskere fra Norge, Portugal, Frankrike, England og Romania målt kjøleskaptemperaturer i 75 forskjellige hjem i opptil 14 dager.
Det viste seg at norske kjøleskap i gjennomsnitt holder 5,4°C. Hvilket er omtrent som gjennomsnittet i de fem landene, altså 5,5°C. Drøyt en tredjedel av kjøleskapene var varmere enn 6°C.
– Varmest og fullest er kjøleskapene hos eldre. For denne gruppen var det varmeste kjøleskapet over 12°C, og gjennomsnittet nesten 7°C. Dette er alvorlig for de eldste er blant mest sårbare med tanke på matbåren smitte, forteller seniorforsker Solveig Langsrud i Nofima. Hun leder EU-prosjektet SafeConsume.
Listeria-bakterier utgjør størst risiko
Det er spesielt Listeria-bakterier av typen Listeria monocytogenes det er viktig å være oppmerksom på. De kan gi sykdommen Listeriose, som i verste fall kan være livstruende. Listeria er en såkalt miljøbakterie. Det vil si at den kan finnes nesten overalt, også i mat. Hvis den får mulighet til å vokse til høye antall så kan man bli syk. Hvis kjøleskapet overstiger 4°C vokser Listeria-bakteriene raskere enn ellers, men du merker ingen forskjeller i smak eller lukt. Det er de eldre over 65 år, gravide og de med nedsatt immunforsvar er særlig utsatt.
– Matvarer man skal være ekstra oppmerksom på, er kjølevarer som er merket med «holdbar til». Spesielt for Norge er listeriosetilfeller knyttet til rakfisk. Dette produktet er fermentert og kan derfor ikke tilsettes konserveringsmidler som hemmer listeria, slik som man gjør med for eksempel kjøttpålegg, forklarer Solveig.
For hjemmelaget mat har man ingen holdbarhetsdato og det kan være vanskelig å vurdere hvor lenge den kan lagres. Kokte eller stekte middagsrester som er kjølt raskt ned og skal varmes før du spiser dem kan lagres i 5-6 dager i et godt kjøleskap som holder under 4C. Holder kjøleskapet en temperatur på 8 grader holder maten bare et par dager og det kan fort ende med at den kastes.
Du klarer ikke å kjenne hvor kaldt juicen har stått
Da forskerne i SafeConsume besøkte de ulike hjemmene var det flere deltakere som hevdet at de kunne kjenne om kjøleskapet var kaldt nok ved å kjenne temperaturen på melken eller ølen de drakk.
Det la grunnen for å teste ut hvorvidt de klarte å angi kjøleskaptemperaturen gjennom kjøleskapskald drikke. Det viste seg vanskeligere enn hva deltakerne hadde tenkt seg.
For drikke lagret på 4°C tippet deltakerne på temperaturer mellom 2-3°C. Det er jo ikke så alvorlig galt, men det er faresignal at de tror at kjøleskapet er kaldere enn hva som er realiteten. Dessuten, forskjellene blir større ved varmere kjøleskap. Deltakerne trodde drikke fra kjøleskap med en faktisk temperatur på 8°C kom fra et kjøleskap som var mellom 3-5°C kaldt.
– Selv om kjøleskap har en temperaturmåler, vet du ikke den faktiske temperaturen. Du må måle med et termometer, og være klar over at temperaturen kan variere i de ulike hyllene, og at dørhyllene gjerne har høyere temperatur enn resten av kjøleskapet, påpeker Solveig.
Gode råd for trygg mat
Følg merkingen på pakking
- Spis mat før siste forbruksdato
- Kok/stek matvarer som det står at skal varmebehandles
- Sørg for at kjøleskaptemperaturen ikke overstiger 4°C. Putt et termometer i kjøleskapet.
- Folk i risikogruppen bør, når mulig, velge produktvarianter med konserveringsmidler fordi disse brukes til å holde sykdomsfremkallende bakterier i sjakk.
- Frys ned mat du ikke er sikker på å få spist innen de går ut på dato
Tilleggsråd for mat lettbedervelig mat uten holdbarhetsdato (middagsrester, oppskåret frukt og grønnsaker)
- Spis maten innen fem dager
- Sørg for at maten settes i kjøleskapet innen to timer.
Fakta om forskningen
Forskningen er en del av det femårige EU Horisont2020-prosjektet SafeConsume. SafeConsume koordineres av Nofima, og har 32 partnere i 14 land. Prosjektet er tverrfaglig, og det overordnede målet er å redusere helsebelastningene fra matbårne sykdomsfremkallende bakterier. Prosjektets nettside SafeConsume.eu oppdateres jevnlig.
Forskningen er publisert i to vitenskapelige artikler i tidsskriftet Food Control.
- Using tactile cold perceptions as an indicator of food safety-a hazardous choice - ScienceDirect
Nøkkelord
Kontakter
Solveig Langsrud, seniorforsker i Nofima. Aktuell kontaktinfo finnes her: https://nofima.no/person/solveig-langsrud/
Bilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Innmat fra hvitfisk kan gi Norge mer mat, mindre avfall og nye arbeidsplasser3.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norge er blant verdens beste på å utnytte restråstoff fra fiskeindustrien. Men det er fortsatt fullt mulig å gjøre mer - spesielt når det gjelder hvitfisk som torsk og hyse.
Omega-3 and zinc: A powerful duo in salmon feed1.10.2025 10:17:44 CEST | Press release
It has now been documented that the interplay between nutrients in feed is crucial for salmon to achieve optimal growth, robust health, and high fillet quality. Here is how it works.
Omega-3 og sink er en superduo i laksens fôr1.10.2025 07:40:35 CEST | Pressemelding
Nå er det dokumentert at samspill mellom næringsstoff i fôr er viktig for at laksen skal vokse godt, ha god helse og få god filetkvalitet. Her får du vite hvordan.
Norge kan bli selvforsynt med planteprotein1.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nye forskningsresultater viser at norske erter og åkerbønner kan dekke mesteparten av landets planteproteinbehov. Proteininnholdet kan øke fra 20-30 prosent til opptil 65 prosent.
Fish may turn yellow if frozen too fresh25.9.2025 09:28:27 CEST | Press release
What is the optimal point in time to freeze fish? At least not when it is too fresh, shows new research from Nofima.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom