Grønnsaker gjør lussekattene saftigere og sunnere

– Kanskje tenker du at det viktigste med å ha grønnsaker i bakverk er å sørge for at vi får i oss mer grønnsaker. For meg som baker er det vel så viktig argumenter at grønnsakene kan gi et større utvalg i smaker, søtsmaken kan beholdes selv om sukkermengden reduseres og bakverkene oppleves ferske lenger, sier Nofima-baker Fredrik Andresen.
Han legger til at han gjerne bruker grønnsaker som brokkoli, squash, sellerirot, pepperrot, søtpotet, pastinakk, rødbet og spinat.
Til lussekattene er det gulrot som er favorittgrønnsaken. Nedenfor finner du en oppskrift på lussekatter med gulrot, hamburgerbrød med flere typer grønnsaker og briks med søtpotet og gulrot.
– Dette heier jeg på, og jeg bruker selv grønt i bakverk som brød og rundstykker, ja også kaker. Det gir et smakstillegg, og brødet blir gjerne saftigere og holder seg lenger. Vi har svært gode råvarer her i landet, og det er alltid spennende å prøve ut nye kombinasjoner, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (Kr.F.).
Rå, tørkede eller kokte grønnsaker
– I bakverk kan du bruke både rå, tørkede og kokte grønnsaker, alt etter smak og behag. Kokte grønnsaker gir en noe søtere smak, rå grønnsaker en spissere smak og tørkede grønnsaker en mer intens grønnsakssmak, forteller Fredrik.
Hvis du vil bruke kokte grønnsaker, ikke kok dem lenger enn at tyggemotstanden består. Kok gjerne grønnsakene dagen i forveien, og mos dem mens de er varme. Ha dem på kjøl til du skal bruke dem.
– Når jeg skal velge ut kombinasjoner av grønnsaker, tenker jeg gjerne som kokkene og forsøker å få frem både søte, salte og syrlige smaker, i tillegg til god konsistens. Jeg har også god erfaring med å kombinere frukt og grønnsaker, forteller bakeren, og henviser til oppskriftene han har delt.
Håndverksbakere som satser på grønnsaksbakst
Å bruke mer norsk frukt og grønt i bakervarene er en av Nofima-bakerens kjepphester. Han og kollega Ann-Katrin Holtekjølen har allerede arrangert kurs for lokale matprodusenter som er interessert i å satse på dette.
Kursene handler i første omgang om å inspirere til å skape spennende bakervarer med bruk av typiske norske, gjerne lokale grønnsaker og bær. Deltakerne lærer både hva som skal til for å lykkes og hvilke muligheter som finnes. Målet er at de skal kunne utvikle tidsriktige produkter med egen vri.
– Jeg kjenner jo til mye av den fantastiske lokalmaten som produserer over hele landet, og det gode arbeidet som gjøres blant annet av Nofima for å hjelpe lokalmatprodusenter som vil komme i gang og dem har holdt på en stund til å utvikle seg videre. At de som satser eller ønsker å satse på håndverksbakst nå kan få hjelp til å etablere en ny nisje er et stort pluss, sier Olaug Bollestad.
Oppskrifter:
Lussekatter med gulrot:
Melk 1 kg
Hvetemel ca. 2 kg
Sukker 300 g
Romtemperert smør 300 g
Egg 100 g (2 mellomstore egg)
Tørrgjær 30 g
Salt 20 g
Kardemomme 10 g
Safran 2 g
Kokt eller raspet gulrot 400 g
Slik gjør du:
Bruk romtempererte ingredienser.
Rør safran ut i melken. Ha det tørre i en bolle og bland sammen. Ta melk, egg og det tørre i bakebollen og elt dette sammen i en bakemaskin i ca. 5 min på lav hastighet. Øk hastighet og tilsette romtemperert smør litt og litt. Elt dette godt inn i ca. 5 min. Tilsett til slutt gulrot som skal eltes ut i deigen. La deigen hvile i minimum 30min. Rull ut til lussekatter.
Stek på 220°C i 8-10 minutter, for lussekatter på 80 gram.
Briks med Søtpotet og Gulrot
Biga (fordeig) totalt ca 1000 g
Fordelt på:
- Hvetemel 580 g
- Vann 400 g
- Gjær 8 g
- Salt 6 g
Hoveddeig:
Vann 1100 g
Hvetemel 900 g
Hvete sammalt fin 400 g
Rug sammalt grov 200 g
Havregryn 100 g
Gresskarkjerner 100 g
Hvetekli 80 g
Salt 30 g
Gjær 20 g
Søtpotet, kokt 250 g
Gulrot, kokt 350 g
Brokkoli, rå 100 g
Slik gjør du:
Biga røres sammen dagen i forveien. Settes på kjøl. Ta så biga ut 1 time før den skal brukes i deigen.
Kok søtpotet og gulrot dagen i forveien og sett på kjøl.
Bruk romtempererte råvarer. Ha vann, biga og det tørre i en bolle. Elt dette i 5 min på sakte elting. Deretter eltes det i 5 nye minutter på raskere elting. Tilsett grønnsaker og elt dette inn jevnt i deigen. La deigen hvile i 30-60 min. Lag små rundstykker eller briks.
Stekes på 210°C i ca. 10-15 min
Hamburgerbrød med rotgrønnsaker og spinat
Melk 2000 g
Hvetemel 1800 g
Sammalt hvete fin 800 g
Smør 200 g
Salt 40 g
Gjær 36 g
Honning 100 g
Pepperrot, rå, finraspet 240 g
Søtpotet, kokt 250 g
Gulrot, kokt 200 g
Spinat, rå, finkuttet 100 g
Slik gjør du:
Bruk romtempererte ingredienser.
Ha melk, honning og det tørre i en bolle. Elt dette i sammen i 5min på lav hastighet. Øk hastighet og tilsette romtemperert smør litt og litt. Elt dette godt inn i ca. 5 min. Tilsett grønnsaker til slutt og elt ut. La deigen hvile i 30-60 min. Del opp og rull de ut og så til slutt flat de ut.
Stekes på 200°C i ca10-12 min.
Nøkkelord
Kontakter
Nofima-baker Fredrik Andresen: kontaktinfo: https://nofima.no/person/fredrik-andresen/
Nofima-forsker Ann Katrin Holtekjølen: https://nofima.no/person/ann-katrin-holtekjolen/
Bilder




Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Kompakt hydrolyseanlegg åpner for mer og bedre utnyttelse av restråstoff22.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nofimas fagfolk har sammen med NUAS Technology testet og funnet at deres kompakte hydrolyseanlegg egner seg godt for produksjon av proteinhydrolysat, altså et proteinpulver, fra kyllingrestråstoff. Det øker bruksmulighetene til anlegget, som tidligere kun har blitt brukt på restråstoff fra fisk.
Kostfiber er proteinets følgesvenn for god tarmhelse21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nofima-forskere har undersøkt hvordan proteiner kan påvirke tarmfloraen. Det viser seg at ufordøyde proteiner kan påvirke tarmfloraen negativt, men kostfiber fra planter kan motvirke denne effekten.
Stressed salmon become paler16.5.2025 14:05:32 CEST | Press release
More pigments are being used in salmon feed than before, yet the colour of the fillet has become paler. In a recently concluded project, researchers have found that stress reduces the colour intensity of fish fillets. However, there is one exception.
Stresset laks blir blekere16.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Det brukes mer fargestoff i laksefôret enn før, men fargen på fileten har blitt blekere. I et nylig avsluttet prosjekt har forskerne funnet ut at stress reduserer fargen på fiskefileten. Men det finnes ett unntak.
Ny EU-satsing skal hjelpe oppdrettsnæringen15.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Varmere hav gir utfordringer for oppdrettsnæringen. Små løsninger kan gjøre en stor forskjell når de er smarte, anvendelige og skalerbare ifølge EU-prosjektet OCCAM
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom