
Nedlagt kraftverk får nytt liv i Ålvik
Det gamle kraftverket ble revet i 2017. Siden har elementer som rør og reisverk blitt stående igjen opp i fjellet. Ved å benytte elementer fra det historiske kraftverket, løftes den viktige industrihistorien frem midt i sentrum.
- Sammen med Mad arkitekter har vi på skapt et torg som er med på å forsterke vår identitet, sier ordførerer i Kvam herad, Torgeir Næss (Ap).
Nå tror han at flere innbyggere vil ta den flotte møteplassen i bruk og at torget blir en attraksjon og identitetsmarkør for Ålvik.
Ombruk gir byrommet sjel
- Vi er veldig begeistret for de valgene som kommunen her har foretatt. Målet har vært å skape en god møteplass og et byrom som forteller nye generasjoner om bygdas viktige industrihistorie, sier arkitekt Sveinung Grøneng Havn i Mad arkitekter.
- Grepet med å hente disse svære elementene ned fra det nedlagte kraftverket oppe i fjellet, for så å gi det nytt liv i form av noe som folk kan ta på, sitte på og leke med, gir innbyggerne i Ålvik nærhet til sin historie og et byrom det er godt å være i, tror Grøneng Havn.
- De historiske elementene som er benyttet, kommer til å holde seg i minst 100 år til. Dette er dermed fornuftig materialvalg i et bærekraftsperspektiv og helt i Mad arkitekters ombruks- og gjenbruksånd. Det gjør oss litt spesielt entusiastiske for dette prosjektet, forteller arkitekten.
Ny attraksjon i Kvam og Hardanger
- Prosjektet kombinerer tradisjonell industriestetikk med nye formuttrykk. Med de arkitektoniske og historiske kvalitetene vil industriparken kunne bli en ny attraksjon i Kvam og Hardanger. For Kvam herad er det også et ønske at torgområdet skal brukes mer, gi økt handel i tillegg til positiv oppmerk rundt Ålvik, avslutter ordfører Næss.
Nøkkelord
Kontakter
For mer informasjon, ta kontakt med arkitekt Sveinung Grøneng Havn, mobil: 954 83 385, e-post: sgh@mad.no
Tordur BryngeirssonDaglig leder i Mad arkitekter Bergen AS
Tel:+47 402 45 498tb@mad.noBilder
Om Mad
Mad arkitekter har vunnet en rekke priser for sin nyskapende arkitektur, blant annet Statens Byggeskikkpris, Oslo Bys Arkitekturpris og Cityprisen. Selskapet ble etablert i 1997.
Morselskapet, Mad AS består av selskapene Mad arkitekter AS i Oslo, Bergen, Stavanger og Fredrikstad, Sane AS og Nomad AS.
Virksomhetene med totalt 115 medarbeidere, tilbyr spesialkompetanse innen plan, urbanisme, arkitektur, miljø og bærekraft, interiørarkitektur, landskapsarkitektur og produktdesign.
Følg pressemeldinger fra Mad
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mad på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mad
Mad arkitekter vinner ærespris1.12.2022 18:49:12 CET | Pressemelding
Et lekent, rødt betongbygg i sentrum av Ålesund vinner den prestisjetunge Betongtavlen.
Satser sterkt i vest4.4.2022 07:00:00 CEST | Pressemelding
Mad arkitekter i Bergen og Stavanger blir én stor enhet fra april. Målet er å styrke tilstedeværelsen i hele landsdelen. – Ved å samle kreftene kan vi tilby et komplett fagmiljø til markedet i Rogaland og Vestland, forklarer daglig leder, Per Fretheim.
Statsministeren besøker Mads utstilling i Berlin18.1.2022 07:00:00 CET | Pressemelding
– Utstillingen er vår invitasjon til en global dugnad for bærekraftige samfunn. At statsministeren legger turen innom ved sitt Berlin-besøk, er en ære og et signal om at dugnad for bærekraft er viktig, sier konsernsjef i Mad AS, Nicolai Riise. Mad arkitekter åpner utstillingen «Mad About Dugnad» i Berlin denne uken og statsminister Jonas Gahr Støre besøker utstillingen onsdag 19. januar.
Byggeskikkprisen til sirkulærbygg30.9.2021 14:42:44 CEST | Pressemelding
– Dette er rett og slett fantastisk. Vi er utrolig stolte over å ha vært med på å realisere det banebrytende prosjektet som Kristian Augusts gate 13 er, sier arkitekt og daglig leder i Mad arkitekter i Oslo, Åshild Wangensteen Bjørvik.
DOGAs hedersmerke til ombruksprosjektet KA1311.3.2021 16:02:56 CET | Pressemelding
– Dette er stort, men det som ligger foran oss er enda større. Byggebransjen står på terskelen til en revolusjon, sier vinnerne av den høythengende prisen.