Liten eller ingen effekt på behandlinger som er undersøkt i global WHO-studie

- Målet med studien var selvsagt å finne positive resultater for legemidlene, og at disse kunne brukes som behandling mot koronaviruset, sier John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet og leder av den internasjonale styringskomiteen for Solidarity Trial. - Samtidig er det også et viktig funn at disse behandlingene faktisk ikke gir ønsket effekt, og at vi nå må se etter andre alternativer. Sånn sett er dette en seier for forskningen som viser hvor viktig det er med robust klinisk forskning, spesielt for nye sykdommer, sier Røttingen.
WHO-studien Solidarity Trial har inkludert fire behandlinger: Remdesivir, Hydroksyklorokin, Lopinavir/ritonavir (Kaletra) og Interferon. Behandlingene ble sammenlignet i studien med kontrollgrupper, og mer enn 11.000 pasienter på nesten 500 sykehus i de 30 landene som er registrert i studien. Resultatene fra studien viser at behandlingene ser ut til å ha liten eller ingen effekt på Covid-19-pasienter innlagt på sykehus, med tanke på total dødelighet, igangsetting av respiratorbehandling eller lengden på sykehusoppholdet.
- Selv om studien nå ikke gir oss de resultatene vi hadde håpet på, så har vi bygget opp en internasjonal plattform der vi raskt kan undersøke nye lovende behandlinger i stor skala, sier Røttingen. Vi har vist at det er mulig å gjennomføre store, internasjonale randomiserte studier ved hjelp av en enkel, men robust plattformtilnærming for å svare på kritiske medisinske spørsmål i sanntid, sier Røttingen.
Men samtidig har pandemien vist at det er viktig å komme raskt i gang. Norge var blant de første landene som inkluderte pasienter i Solidarity studien, og alle sykehus som har hatt innlagte COVID-19 pasienter har deltatt. Det er svært positivt og viser at vi har en solid forskningskultur i norske sykehus.
- Når det gjelder Remdesivir er det skuffende, men entydige og overbevisende, resultater: Remdesivir har ingen effekt på dødelighet hos sykehusinnlagte pasienter med COVID-19-infeksjon. Legemiddelet har heller ingen effekt på antall pasienter som trenger respiratorbehandling. Fokuset fremover blir derfor nå å studere effekten av immunmodulerende og eventuelt andre antivirale medikamenter i behandlingen av COVID 19, sier professor Pål Aukrust ved Oslo universitetssykehus. Han er også leder av styringsgruppen for den norske armen av Solidarity-studien til WHO.
Studien er offentliggjort på den vitenskapelige «preprint-serveren» Medrxiv.
Fakta:
Totalt er det 30 land som deltar i Solidarity Trail studien nå: Albania; Argentina; Østerrike; Belgia; Brasil; Canada; Colombia; Egypt; Finland; Frankrike; Honduras; India; Indonesia; Iran; Irland; Italia; Kuwait; Libanon; Litauen; Luxembourg; Malaysia; Nord-Makedonia; Norge; Pakistan; Peru; Filippinene; Saudi-Arabia; Sør-Afrika; Spania; og Sveits.
Mer enn 11.000 pasienter på nesten 500 sykehussteder i landene som er registrert i studien
Nøkkelord
Kontakter
Christian Haug-MobergPressekontakt
Tel:+47 976 72 419chh@forskningsradet.noBilder

Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
Inga Strümke er årets forskingsformidlar17.11.2023 15:15:00 CET | Pressemelding
Inga Strümke ved NTNU er tildelt Forskingsrådets formidlingspris 2023 for formidling om kunstig intelligens. Strümke får prisen for stort engasjement og utmerkt formidlingsevne, kombinert med høg fagleg kunnskap.
Ruter vinn Forskingsrådets innovasjonspris17.11.2023 14:41:39 CET | Pressemelding
Innovasjonsprisen heidrar forskingsbasert innovasjon. I år går prisen til transportselskapet Ruter og det banebrytande arbeidet deira med kunstig intelligens.
To vinnere av prisen OG21 Technology Champion for 202316.11.2023 12:03:12 CET | Pressemelding
(English translation below) OG21 Technology Champion-prisen for 2023 går til professor Asgeir J. Sørensen ved NTNU og gründer og direktør Vidar Mathiesen fra InflowControl. De tildeles prisen uavhengig av hverandre for fremragende innsats og teknologiske innovasjoner med stor betydning for både petroleumssektoren og andre næringer.
285 millioner kroner til unge forskertalenter23.10.2023 08:59:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet finansierer 36 nye, banebrytende forskningsprosjekter som er ledet av unge forskere. De skal blant annet forske på universets opprinnelse, nedbryting av tare, sammenhengen mellom aldring og evnen til å kommunisere og hvorfor noen mennesker tåler stress mens andre blir syke.
60 millioner kroner til forskning på kvinnehelse20.9.2023 06:50:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet gir støtte til seks forskningsprosjekter som skal utvikle ny kunnskap om blant annet barneleddgikt som oftest rammer jenter, kvinners psykiske helse etter seksuelle overgrep og om kjønnsforskjeller i sykefraværet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom