Elevorganisasjonen

Elevorganisasjonen raser om stipend: Forsterker forskjeller

Del
I forslaget til statsbudsjett for 2021 fjernes stipendet for elever som vil forbedre karakterene sine ved privatisteksamen. De øker heller ikke utstyrsstipendet til yrkesfaglige linjer. “Dette vil kun styrke de sosiale forskjellene vi allerede ser i skolen og i opptaket til høyere utdanning”, mener Kristin Schultz, leder av Elevorganisasjonen.
Kristin Schultz, leder av Elevorganisasjonen.
Kristin Schultz, leder av Elevorganisasjonen.

– Vi ser allerede at du stiller sterkere for gode karakterer om du kommer fra et ressurssterkt hjem, og med regjeringens forslag vil elever fra ressurssvake hjem stille enda svakere når de ikke har mulighet til å forbedre karakterene sine. Da kan vi se at “elitestudiene” kommer til å få en overvekt av elever fra ressurssterke hjem, sier Schultz 

Hun påpeker at det er flere grunner til at noen vil ta forbedringseksamen, enn lite arbeid på videregående. 

– Videregående opplæring i dag er for lite tilpasningsdyktig for elevene. Vi har en skole hvor man presses inn i gitte rammer, og om man ikke passer inn i de rammene, faller man enten fra, eller oppnår ikke de resultatene man vil. Da er det viktig at vi har ordninger som sørger for at alle får en ny sjanse. Med regjeringens forslag er det kun et fåtall elever som får denne sjansen, og det vil reflekteres i opptaket til høyere utdanning, raser Schultz.

Yrkesfagelevene kan heller ikke juble. Utstyrsstipendet til yrkesfaglige linjer blir kun KPI-justert, som gjør at mange elever må betale for utstyr som kreves i opplæringen, selv.

– Denne regjeringen har lenge snakket om satsingen på yrkesfag, og at de vil gjøre det mer attraktivt å velge yrkesfag. Det kan umulig være den samme regjeringen som har lagt fram dette budsjettet. Når yrkesfagelever må ut med tusenvis av kroner fra egen lomme for ha utstyret som kreves i opplæringen vil det hverken være attraktivt å søke yrkesfag, eller mulig å ta yrkesfaglig opplæring for elever som ikke har råd til dette, påpeker Schultz.

Kontakter

Kristin Schultz, leder
Tlf: 913 07 230‬
Mail: kristin@elev.no

Bilder

Kristin Schultz, leder av Elevorganisasjonen.
Kristin Schultz, leder av Elevorganisasjonen.
Last ned bilde

Om Elevorganisasjonen

Elevorganisasjonen
Elevorganisasjonen
Kolstadgata 1
0652 Oslo

http://elev.no/

Følg pressemeldinger fra Elevorganisasjonen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Elevorganisasjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Elevorganisasjonen

Elevorganisasjonen: Dette betyr seier!14.10.2021 08:57:12 CEST | Pressemelding

Hurdalsplattformen har vage skolepunkter, men det blir umulig å ikke gi elevene gjennomslag, mener Elevorganisasjonen. “Vi gleder oss til at Støre og Vedum innser at de har gitt oss store seire” sier Edvard Botterli Udnæs, leder av Elevorganisasjonen. Han peker spesielt på formuleringen om fraværsgrensa. – Punktet om fraværsregler er egentlig bare en komplisert måte å si at de skal fjerne fraværsgrensa. Det er nemlig umulig å nå målene deres når man fortsatt stryker elever over en viss fraværsprosent, mener Botterli Udnæs. Han etterlyser et reglement som behandler fravær som et symptom på et problem, ikke som latskap. Også på eksamen innkasserer elevlederen en seier. – Regjeringen sier de vil se på andre vurderingsformer, noe som er et stort gjennomslag for oss i en sak vi har kjempet for siden 60-tallet. Den utdaterte eksamenen vi har i dag stride i mot Fagfornyelsen og det innrømmer regjeringen i plattformen sin, sier Botterli Udnæs. Han savner derimot en mer aktiv yrkesfagspolitikk.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye