Unikt villaksprosjekt sjøsatt på Sunnmøre
![](/data/images/00308/697d7810-8aa6-4fd1-ac79-59ce8ec50b9e-w_720.jpg)
Prosjektleder og forsker ved NORCE, Marius Kambestad, forteller at prosjektet er unikt i nasjonal sammenheng.
- Et så omfattende og faglig bredt forskningsprosjekt på laks og sjøørret, konsentrert i én region, er ikke gjennomført i Norge tidligere. I dette prosjektet får vi anledning til å kartlegge en rekke ulike faktorer over flere år. Erfaringene vi høster kan overføres til andre steder med samme utfordringer, sier Kambestad.
Han forteller at prosjektet består av 7 delprosjekter, som hver vil kartlegge en spesifikk problemstilling.
- Hver for seg er lignende delprosjekter gjennomført tidligere, men ikke samtidig og på samme sted. Det banebrytende med vårt prosjekt er at de ulike faktorene vil gi oss et helhetsbilde av utfordringene fiskestammene på Sunnmøre står ovenfor. Det gir oss et unikt grunnlag for å iverksette målrettede tiltak, sier Kambestad.
Han forteller at alle konklusjoner forskerne lander på skal følges opp med konkrete tiltak.
Vil gjenreise Sunnmøre som lakse-eldorado
Siden 1970- og 80-tallet har fangsten av laks og sjøørret på Sunnmøre blitt drastisk redusert. På grunn av svake bestander er store lakseelver som Valldøla og Stordalselva stengt for fiske i 2020. Nå håper talsperson for Lakseelvene på Sunnmøre, Stein Kristian Valdal, at prosjektet kan være med på å gjenreise Sunnmøre som en av landets fremste laksedestinasjoner.
- For oss som er vokst opp i og rundt lakseelvene er det viktig å snu den negative trenden. Alt ligger til rette for at Sunnmøre igjen skal bli et eldorado for laksefiskere. Men hvis vi skal løse utfordringene fisken står ovenfor må vi først finne ut hva som er i veien. Det kan dette prosjektet bidra til, sier Valdal.
Tar hele verktøykassa i bruk
Administrerende direktør ved Hofseth Aqua, Roger Hofseth, deler Valdals visjoner.
- Hvis vi skal få opp bestandene må vi ta hele verktøykassa i bruk. Det gjør vi i dette prosjektet. For oss er det et privilegium å kunne bidra til å få mer liv i elvene her på Sunnmøre. Vårt mål er at Sunnmøre skal være verdens beste sted å leve for både villfisk og oppdrettsfisk, sier Hofseth.
Hofseth Aqua har påtatt seg det økonomiske ansvaret for prosjektet. Hofseth sier at det er rom for flere partnere i prosjektet.
- Vi tar gjerne med oss flere partnere som ønsker å bidra. Jeg mener at vi som lever av fisk, i årene fremover må stå fremst i rekken for å bevare villaks- og sjøørretstammene i Norge. Dette er en god start, avslutter Hofseth.
Fakta om prosjektet:
- Prosjektet er et samarbeid mellom Lakseelvene på Sunnmøre og Hofseth Aqua. Prosjektet vil gjennomføres av forskningsinstituttet Norwegian Research Centre (NORCE–LFI).
- Avtalen strekker seg over en syvårs-periode fra 2020 til 2025.
- Prosjektet har tre hovedmål:
o Kartlegge bestandsstatus for laks og sjøørret på hele Sunnmøre.
o Identifisere de viktigste årsakene til negativ bestandsutvikling.
o Sette inn tiltak for å øke antallet laks og sjøørret på Sunnmøre. - Nærmere 30 vassdrag skal kartlegges og forskes på gjennom prosjektet.
- Prosjektet består av syv ulike delprosjekter: Bestandsovervåkning, habitatforhold, lakselus, oterens rolle, sjøørretbekker, fiskesykdommer og vannkjemi.
- Konklusjonene fra prosjektet skal følges opp med konkrete tiltak.
Nøkkelord
Kontakter
For ytterligere informasjon, vær snill å kontakte Marius Kambestad på telefon 452 06 875 eller epost maka@norceresearch.no, eller Roger Hofseth på telefon 951 47 941.
Bilder
Om Hofseth International
Hofseth har hele verdikjeden i produksjon av laks i kort avstand på Sunnmøre og Romsdal. Med smoltanlegg i Tafjord, oppdrett i Storfjord, foredling på tre ulike lokasjoner på Sunnmøre og fabrikken til Hofseth Biocare på Midsund.
Hofseth er i dag en av de absolutt største arbeidsgiverne i Møre og Romsdal, med over 500 personer på jobb.
Følg pressemeldinger fra Hofseth International
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hofseth International på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Hofseth International
Hofseth satser stort på det lukkede merdkonseptet Egget5.9.2022 11:00:00 CEST | Pressemelding
Hofseth har kjøpt halvparten av aksjene i selskapet som eier utviklingstillatelsene tilknyttet merdkonseptet Egget. Hofseth vil i fremtiden inneha aksjemajoritet i selskapet, og ser frem til å satse på det lukkede og miljøvennlige konseptet, i samarbeid med teknologiutvikler Ovum, tidligere kjent som Hauge Aqua Solutions.
Invitasjon til pressekonferanse med Hofseth og Ovum1.9.2022 15:32:46 CEST | Presseinvitasjon
Mandag 5. September klokken 11.00 inviterer Hofseth og Ovum til en pressekonferanse på Vestnes i Romsdal i anledning felles satsing på lukket oppdrettsteknologi. Anlegget Egget som nylig ble sjøsatt i Romsdalsfjorden står sentralt i satsingen.
Nyåpnet visningssenter skal gi mer kunnskap og økt rekruttering26.8.2022 12:52:57 CEST | Pressemelding
Fredag 26. august kan publikum for første gang besøke det nyåpnede visningssenteret for havbruk i Atlanterhavsparken i Ålesund. Senteret er et samarbeid mellom Atlanterhavsparken og sjømatkonsernet Hofseth. Den storstilte åpningen fant sted torsdag kveld, der gjestene fikk de første smakebitene av hva visningssenteret har å by på.
Hofseth med helnorsk alternativ til Norwegian Gannet27.5.2021 06:00:00 CEST | Pressemelding
Hofseth International har kjøpt 49% av aksjene i prosessbåten Taumar. Utover å håndtere bløgging ved Hofseths egne oppdrettsanlegg vil båten tilby sortering i forbindelse med bløgging og slakting hos andre oppdrettere. Om ønskelig kan fisk transporteres direkte til Hofseths slakteri i Ålesund for sløying og pakking. Roger Hofseth sier at selskapet vil tilby et helnorsk alternativ til slaktebåten Norwegian Gannet.
Hofseth Aqua melder seg ut av Sjømat Norge6.5.2020 09:00:45 CEST | Pressemelding
Hofseth Aqua melder seg ut av Sjømat Norge. Samtidig melder Hofseth-konsernet hele sin virksomhet inn i bransjeorganisasjonen Sjømatbedriftene.