Slurver med sikkerheten

–Dette er overraskende høye tall, sier daglig leder i Securmark, Kjetil Aa. Skaare.
I undersøkelsen, utført av Norstat på vegne av Securmark, oppgir omtrent 1 av 3 norske båteiere at båten deres ikke er tilstrekkelig sikret mot tyveri. Som et minimum anbefaler både forsikringsselskaper, politi og aktører som arbeider med tyveriforebygging at båt og motor bør låses.
_ Det er svært store verdier som ligger fortøyd. Med godt båtsalg og mange flere båter i havner og ved bryggene, må det påregnes at båter og båtmotorer også i år vil være attraktive for tyver. Vår klare oppfordring er at båteierne sikrer verdiene sine, sier Skaare.
ØKT INTERESSE
I samme undersøkelse oppgir omtrent 1 av 3 båteiere at de kommer til å bruke båten mer denne sommeren enn tidligere. I tillegg opplyser FINN om økt interesse både for båter og båtplasser.
_ Med flere båter og båtmotorer på markedet, øker også sannsynligheten for tyveri. Sammenlignet med Sverige, hvor det årlig stjeles 2 000- 2 500 båtmotorer, ligger vi heldigvis et stykke bak i Norge. Men vi bør samtidig være oppmerksomme, mener han.
VANSKELIGE ARBIEDSFORHOLD
Sikring av båt og båtmotor koster nødvendigvis ikke så mye. Ofte handler det om planlegging og å ta forholdsregler. FG-godkjente låser, en solid wire og tydelig merking er ofte gode, preventive tiltak. I tillegg bør båteieren vurdere hvor(dan) båten ligger fortøyd, og passe på å ta med verdifulle gjenstander hjem.
_ Det handler om å gjøre arbeidsforholdene så vanskelig som mulig for tyvene. Ser de at det kreves mye for å stjele en båt, så går de ofte til den neste. Hvis alle investerer litt tid og litt penger i sikkerhet, så unngår vi tyverier, sier Kjetil Aa. Skaare.
Sikkerhetstips fra Securmark:
-
Planlegg hvor – og hvordan – du ønsker å låse båt og motor. Unngå å låse båten i baugkroken da denne er lett å klippe.
-
Sjekk at wire/kjetting og lås er i god stand. Bruk FG-godkjente produkter. Disse får du kjøpt de fleste steder du kjøper båtutstyr.
-
Ta bilder av båt og motor, fra ulike vinkler, utvendig og innvendig. Bildene er svært nyttig ved eventuell anmeldelse og etterlysning av båten. Vi anbefaler å ta nye bilder før hver sesong. Det er ofte enklere å ta gode bilder før båten sjøsettes.
-
Hvis du har mulighet: Velg en båtplass hvor det er organisert vakthold.
-
Merk båt og motor med FG-godkjent tyverimerkingssystem.
-
Advarselsmerker på båt og motor har stor preventiv effekt. Bytt ut slitte merker.
-
Gjør en vurdering av hva slags utstyr du har liggende i båten og hva du tar med deg hjem. Unngå å oppbevare kostbart og lett omsettelig utstyr synlig i båten
-
Ha jevnlig tilsyn med båt for sjekk av låser og fortøyninger.
-
Pass på nabobåten også! Mange tyverier kan unngås ved at alle i båthavna er oppmerksomme og følger med. Flere båthavner har god erfaring med å innføre tyverihemmende tiltak. Sjekk med din båthavn.
Nøkkelord
Kontakter
Kjetil Aa. Skaare, Daglig leder i Securmark
Kjetil Aa SkaareDaglig leder i Securmark
Tel:46422922kjetil@securmark.noBilder


Lenker
Om Redningsselskapet
Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne».
Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 59 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute.
Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet
Redningsselskapets tips for en trygg båtpåske10.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Påsken er høytid for fremdriftshavarier på sjøen. Lekkasjer, urent drivstoff og motorstopp som følge av manglende vedlikehold er en gjenganger i forbindelse med årets første båttur.
Ingen drukningsulykker i mars7.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemelding
For første gang har Redningsselskapet registrert en måned uten omkomne i drukningsulykker i Norge. Tallene for første kvartal viser også en betydelig nedgang: Fire personer har druknet så langt i år, sammenlignet med 21 i samme periode i fjor.
Nytt digitalt verktøy skal styrke beredskapen til sjøs – Norske Shell går inn som hovedsamarbeidspartner4.4.2025 15:00:51 CEST | Pressemelding
Redningsselskapet og Hovedredningssentralen (HRS) initierer nytt innovativt Samvirkeverktøy, en digital løsning som skal styrke koordineringen av redningsoperasjoner langs kysten. Nå går Norske Shell inn som hovedsamarbeidspartner og bidrar med økonomisk støtte til Redningsselskapet for å realisere prosjektet.
Totalombygget redningsskøyte døpt i Lillesand1.4.2025 16:16:24 CEST | Pressemelding
RS 127 «Anne-Lise» er klar for å trygge kysten på Sørlandet. – Denne ombyggingen er bærekraftig beredskap i praksis og gir redningsskøyta 20 nye år i tjeneste for det norske folk, for å redde liv og berge verdier. sier generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson.
Priv. til red: Presseinvitasjon til dåp av redningsskøyte1.4.2025 11:00:00 CEST | Presseinvitasjon
RS 127 er ny totalrestaurert og fremstår som ny, til tross for at den har vært i tjeneste siden 2003. Tirsdag får skøyta nytt navn og ny base - i Lillesand. Velkommen til skipsdåp!
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom