Unngå støy fra ventilasjonsanlegg

Støy fra ventilasjonsanlegg fører ofte til klager på innemiljøet både i boliger og næringsbygg. Mange ventilasjonsanlegg gir uakseptabelt høye lydnivåer på grunn av uheldig valg av løsning og komponenter. Dette påvirker i stor grad søvn og hvile i boliger, samt konsentrasjon og stress i skoler og kontorbygg.
Hvor kommer støyen fra?
Støyen forårsakes først og fremst av vifte, og luftstrøm som passerer komponenter i systemet. Viftene gir normalt lavfrekvent støy, mens strømningsgenerert støy som regel er høyfrekvent. I nyere anlegg har økt fokus på lav energibruk til vifter medført lavere lufthastigheter. I slike anlegg får man en reduksjon av strømningsgenerert støy, men økte kanaldimensjoner.
Støy som opptrer i rom eller utearealer, kommer fra luftåpninger i ventilasjonsanlegget, eller direkte fra komponentene. Kanalsystemet kan også overføre støy fra ett rom til et annet.
Beregninger bør gjennomføres ved prosjektering
Byggforskserien 552.306 Støy fra ventilasjonsanlegg beskriver beregning av støy fra ventilasjonsanlegg og viktige hensyn man må ta for å prosjektere løsninger med minst mulig støy.
– Beregninger bør gjennomføres under prosjektering. Siden de fleste komponenter både genererer og demper støy kan det bli et stort antall beregningsledd i en støyberegning, sier seniorforsker Anders Homb i Sintef.
Anvisningen fokuserer på betydningen av godt dokumenterte inngangsdata for beregninger, og henvisning til prøvestandarder for ulike komponenter. Rådene er aktuelle for både nye og eksisterende anlegg.
Nytt i anvisningen er oppdaterte anbefalinger og tydeliggjøring av prosjekteringsråd for støy, samt økt fokus på energieffektive løsninger med gode reguleringsmuligheter.
Hovedtemaer er:
– krav og anbefalinger til lydnivå
– forutsetninger for å beregne støy og beregningsmetoder
– årsaker til støy fra ventilasjonsanlegg
– tiltak for støydemping til rom og omgivelser
Ny rapport for prosjekterende, teknisk personell og produsenter
Rapporten "Beregningsunderlag for støy fra ventilasjonsanlegg" er et supplement til 552.306 Støy fra ventilasjonsanlegg. Her finner man utdypende underlag for beregninger med formler, tabellverdier og en del beregningseksempler.
– Rapporten gir en sammenstilling av de nyeste metodene som er tilgjengelig internasjonalt, samt informasjon om begrensninger ved de ulike metoder og kildehenvisninger, sier Homb.
Målgruppa er prosjekterende fag RIV og RIA, teknisk personell som drifter og utbedrer anlegg, samt produsenter og forhandlere av ventilasjonsteknisk utstyr.
Kontakter
Anders HombSeniorforsker
Tel:930 05 134anders.homb@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om SINTEF
Dette er SINTEF Community
SINTEF Community er et forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg, infrastruktur og mobilitet. Vi skaper verdier for våre kunder og samfunnet gjennom forskning og utvikling, forskningsbasert rådgivning, sertifisering og kunnskapsformidling. Vi har spisskompetanse innenfor fagområder som arkitektur, bygg, vann, samferdsel og samfunnsøkonomi. Vi utvikler fremtidens løsninger for et bærekraftig samfunn.
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
Søker løsninger for å utnytte nettkapasiteten i nord bedre31.3.2025 08:13:00 CEST | Pressemelding
Nettselskap, kraftprodusenter og teknologiutviklere jobber sammen med klyngen Energi i Nord, Berlevåg kommune og SINTEF Energi for å løse utfordringer med lav kapasitet i strømnettet i Øst-Finnmark.
Betong med karbonfangst reduserer klimautslippene betydelig24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
En ny studie viser at bruk av karbonfangst i sementproduksjon kan redusere klimautslippene fra byggeprosjekter betydelig.
Klart for Nasjonalt fuktseminar 20255.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når KI møter takstmannen? Og forsvinner forsikringsdekningen når muggsoppen begynner å vokse? Dette er noen av spørsmålene du får svar på 9. april på Ullevål.
Gjentar suksessen med kurs i praktisk bygningsfysikk24.2.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Torsdag 3. april kan du lære om materialvalg og detaljløsninger knyttet til fuktsikring, varmeisolering og lufttetthet hos SINTEF i Oslo.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom