Klimaendringer påvirker infrastruktur på Svalbard – må være føre var

Klimadataopptak viser rekordmålinger på Svalbard de siste par årene, både når det gjelder temperatur og nedbør. Disse endringene i klimaet utgjør en alvorlig trussel mot eksisterende infrastruktur, og vil innebære ytterligere utfordringer for nye utbygginger.
Høyst nødvendig klimatilpasning
Klimatilpasning av eksisterende og fremtidig infrastruktur er derfor høyst nødvendig. Studien "Impact of changing climate on infrastructure in Longyearbyen: Case study of pile foundations on slope terrain" har som mål å bidra til dette arbeidet.
– Studien ble utført med mål om å opprettholde funksjonaliteten til eksisterende bygninger og gi verdifull prosjekteringskunnskap for riktig vurdering av klimaendringer i utforming av ny infrastruktur i Longyearbyen på Svalbard, sier SINTEF-forsker Anatoly Sinitsyn.
Forskerne har blant annet funnet ut at det er nødvendig å ta hensyn til virkningene av solifluksjonsprosessen (langsom nedadgående strømning av øvre – tinte om sommeren – jordlag av permafrost) i utformingen av fundamenter i skrånende terreng. Stor helning i terrenget påvirker sidekapasiteten til pelene, sammenlignet med flatt terreng.
Har analysert temperaturendringer og kapasitet
Temperaturendringer i grunnen er beregnet ut fra antatte klimaendringer. Beregnet temperatur er brukt for å vurdere stabiliteten av representative skråninger.
– Klimadataene viser at temperaturene vil fortsette å stige på Svalbard. Basert på analytiske og numeriske studier utført for de prosjekterte temperaturdataene, vil tykkelsen på det aktive laget øke opp til to meter eller mer, avhengig av de termiske egenskapene til sedimenter i skråningen, sier Sinitsyn.
Temperaturøkningen resulterer også i oppvarming av permafrost under det aktive laget. Skråningenes stabilitet og bæreevnen til eksisterende infrastrukturfundamenter forventes å bli betydelig påvirket av disse endringene.
Prosjektet er støttet økonomisk av Svalbards Miljøvernfond, Longyearbyen Lokalstyre og Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS. Klimadata brukt i studien er levert av Meteorologisk Institutt.
Les mer i rapporten Impact of changing climate on infrastructure in Longyearbyen: Case study of pile foundations on slope terrain.
Kontakter
Anatolii SinitsynForsker
Tel:901 76 524anatolii.sinitsyn@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om SINTEF
Dette er SINTEF Community
SINTEF Community er et forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg, infrastruktur og mobilitet. Vi skaper verdier for våre kunder og samfunnet gjennom forskning og utvikling, forskningsbasert rådgivning, sertifisering og kunnskapsformidling. Vi har spisskompetanse innenfor fagområder som arkitektur, bygg, vann, samferdsel og samfunnsøkonomi. Vi utvikler fremtidens løsninger for et bærekraftig samfunn.
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Energieffektiv Fremtid: Ny møteplass for samarbeid24.4.2025 14:02:47 CEST | Pressemelding
Hvordan kan Norge redusere energibruken og samtidig styrke sin industrielle konkurransekraft? 22. mai lanseres konferansen Energieffektiv Fremtid i Trondheim– en ny nasjonal arena som samler industri, myndigheter og forskningsmiljøer for å fremme energieffektivisering og styrke norsk konkurransekraft.
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
Søker løsninger for å utnytte nettkapasiteten i nord bedre31.3.2025 08:13:00 CEST | Pressemelding
Nettselskap, kraftprodusenter og teknologiutviklere jobber sammen med klyngen Energi i Nord, Berlevåg kommune og SINTEF Energi for å løse utfordringer med lav kapasitet i strømnettet i Øst-Finnmark.
Betong med karbonfangst reduserer klimautslippene betydelig24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
En ny studie viser at bruk av karbonfangst i sementproduksjon kan redusere klimautslippene fra byggeprosjekter betydelig.
Klart for Nasjonalt fuktseminar 20255.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når KI møter takstmannen? Og forsvinner forsikringsdekningen når muggsoppen begynner å vokse? Dette er noen av spørsmålene du får svar på 9. april på Ullevål.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom