Fem sykkelturer til norgesferien

Sykkelen gir lang rekkevidde, frisk luft og en gyllen mulighet til å prøve ut småveier, blindveier eller fjellveier bilister flest ikke finner, eller ferdes på. Med litt planlegging, sykler i god stand og helt normal form, kan man få storslagne naturopplevelser fra sykkelsetet. Her er noen tips til hvordan du forbereder turen. Og kanskje noen av turforslagene lenger ned frister?
Med enkle forberedelser kan alle dra på tur
Du trenger verken særlig god form eller en fancy sykkel for å kunne legge ut på sykkeltur i Norge. Med et tempo du er komfortabel med, er dagsetapper på rundt 30 til 40 kilometer helt realistisk, også for ganske utrente. Om du har med nok mat, regntøy, lappesaker og nok luft i dekket, kommer du veldig langt med tanke på utstyret. Er du usikker på om sykkelen holder mål teknisk sett, lever den gjerne inn på verksted for en sjekk/overhaling, så har du større sjanse for en vellykket tur.
Skal du til fjells eller et stykke utenom tettsteder bør du sjekke hva som finnes av matbutikker og servicetilbud på forhånd. Skaffer du deg et turkart/sykkelkart over området du vil utforske, står det som regel avmerket symboler for overnatting, servering, severdigheter, badeplasser, etc. på kartet.
Turtips for ulike nivå
Øyvind Wold i Syklistenes Landsforening kommer her med turtips, fra 12 til 74 kilometer lange, og fra ganske lett opp til noe krevende.
Oslo – Storøyodden badeplass
Startpunkt/sluttpunkt: Rådhusplassen, Oslo/ Storøyodden, Snarøya
Distanse: 12 km
Highligts: Det er langt å sykle fra Oslo til sørlandet, men du trenger ikke sykle mer enn rundt tre kvarter fra Rådhusplassen før du kommer til et stort bilfritt grøntområde med flere flotte strender. Storøyodden og deler av Snarøya er blitt et stort parkområde med både asfalterte sykkelveier og gruslagte turstier, grillplasser, kafeer, skulpturer, treningsapparater og et stort fugletårn. Gjennom området renner en kunstig elv, og det er anlagt små åser og fine dammer. Storøyodden er en bynær idyll, og det er vanskelig å tro at dette faktisk var landets mest støyende plass. Fornebu flyplass ble lagt ned i 1998. Man sykler på separat gang- og sykkelvei hele turen.
Glommastiens østside
Startpunkt/sluttpunkt: Fredrikstad stasjon/Sarpsborg stasjon
Fredrikstad – Sellebakk – Moum – Sarpsborg
Distanse: 19 km
Highlights: En lett, artig og overraskende variert tur som krever lite planlegging for å kunne gjennomføres. Fra Fredrikstad stasjon sykler man ned til Glomma og tar en av landets korteste fergeturer over elva for å begynne turen ved vollene ved Gamlebyen. Turveien går gjennom skogholt, forstadsbebyggelse, eldre villastrøk, industri, kulturlandskap, marinaer og flere fine grøntområder. Man sykler like ved elva mesteparten av turen. Flere grillplasser og rasteplasser underveis. Det er også satt opp diverse plakater om den nære industrihistorien i nedre Glomma-regionene. Denne turen gir mye opplevelse pr. kilometer!
Andøya fra nord til sør
Andenes – Bleik – Stave – Nordmela – Nøss – Bjørnskinn – Risøyhamn
Startpunkt/sluttpunkt: Andøya havn/ Risøyhamn
Distanse: 60 km
Highligts: En av de mest attraktive og lettsyklede turene i Nord-Norge! Veien på vestsiden av øya går til dels veldig tett på havet, og i lange strekk nesten uten bebyggelse. Man vil oppleve spisse tinder, rullesteinstrender, digre myrer og innimellom lekre hvite strender. Svært lite biltrafikk er et ekstra pluss med denne turen. Den eneste merkbare motbakken er sør for Bleik, der man stiger omtrent femti meter. Fra Risøyhamn møter man mer biltrafikk, og her kan du eventuelt velge å ta buss eller hurtigrute videre sørover til Stokmarknes (flyplass), eller tilbake til utgangspunktet Andenes. Muligheter for å gå flere merkede toppturer fra Bleik eller Stave, til utsiktstopper på rundt tre-fire hundre meters høyde.
Kupert rundtur fra Hafjell
Pellestova – Hita seter – Rognhaugen – Augsætra – Hornsjø – Reina – Pellestova
Startpunkt/sluttpunkt: Pellestova kafe, Hafjell, 985 moh.
Distanse: 45 km
Highlights: En fin fjellrunde i Hafjell-Øyerfjell-området, der en stor del går over tregrensen. Turen går på veier med lite eller ingen biltrafikk, også få hytter. Kjerreveien over Bottrudhaugen gir variasjon med lett og kul terrengsykling. Fra Høghaugen ved Gullbringen kommer det over en mil (!) med mer eller mindre sammenhengende nedoverbakker. Servering på Hornsjø hotell, etter 31 km.
Peer Gynt-veien Espedalen – Gausdal
Ruten – Fefor – Gålå – Fagerhøy – Skei – Segalstad bru
Startpunkt/sluttpunkt: Ruten fjellstue, Espedal/ Segalstad bru, Gausdal
Distanse: 74 km
Highlights: Peer Gynt-veien går gjennom det som ofte kalles «den vennlige villmarka», og er en tur alle som liker fjellsykling burde få med seg. Motbakkene oppveies av lange fine og lette strekk gjennom gammelt seter- og kulturlandskap, og en rekke større og mindre sjøer. Utsikt til toppene i Jotunheimen og Rondane. Muligheter for enkle toppturer til fots, for eksempel til Feforkampen (1160 moh.) Om du ønsker å krydre syklingen, er det flere muligheter for å velge alternativ rute for å få med seg kjerreveier-strekninger. Du kan finne fine teltplasser, eller velge på overnatting på hotell eller hytter underveis.
Inspirert?
Her finner du 189 sykkelturer over hele landet, og her finner du hundrevis av sykkelturtips i Oslo-området.
Nøkkelord
Kontakter
Synne KvamKommunikasjonsrådgiver
Tel:91529214synne@norskfriluftsliv.noBilder






Lenker
Om Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 19 store friluftslivsorganisasjonene, med én million medlemskap og flere enn 5000 lag og foreninger.
Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere – oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.
Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges Dykkeforbund, Norges klatreforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistforeningen, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.
Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Tirsdag starter det nasjonale bålforbudet14.4.2025 09:00:05 CEST | Pressemelding
De fleste skog- og gressbranner i 2024 skjedde i løpet av perioden med bålforbud. Norsk Friluftsliv oppfordrer alle til å ta ansvar for egen tur og bidra til å begrense brannfaren.
Gratis aktivitetshefte skal gi flere barn friluftsglede – 160 000 hefter delt ut10.4.2025 09:26:21 CEST | Pressemelding
I anledning Friluftslivets år 2025 skal alle barn fra fem til ti år få Friluftsknappen – et aktivitetshefte som skal vekke nysgjerrighet, skape mestring og gi gode naturopplevelser.
Presseinvitasjon: H.K.H. Kronprins Haakon åpner Friluftslivets år 2025 på Sognsvann16.1.2025 08:30:00 CET | Presseinvitasjon
Lørdag 18. januar inviterer Norsk Friluftsliv og 24 medarrangører pressen til «Hele Norge båler» på Sognsvann, som markerer åpningen av Friluftslivets år 2025.
Åpner Friluftslivets år med 500 bål over hele landet15.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Lørdag 18. januar går det offisielle startskuddet for Friluftslivets år 2025 med den nasjonale markeringen «Hele Norge båler».
Ferske tall: Bålet skaper fellesskap og senker stress10.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Bål er mer enn bare varme og kos – det er en måte å koble av fra hverdagen og bygge fellesskap på, viser en ny Ipsos-undersøkelse gjennomført for Norsk Friluftsliv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom