Nye tall for 2020: Lavere eiendomsskatt enn i fjor på landsbasis – kommunale avgifter tynger norske boligeiere

Kommunenes inntekter fra eiendomsskatt på bolig og fritidsbolig er budsjettert til 7,6 milliarder kroner i år. Dette er 266 millioner kroner lavere enn i 2019.
Det viser en undersøkelse som Huseierne har gjort blant alle landets 356 kommuner. Kommunene er spurt om budsjetterte inntekter på kommunale avgifter og eiendomsskatt i årene 2020-2023.
-Det er bra at eiendomsskatten på folks hjem går ned på landsbasis. Eiendomsskatt er en usosial skatt som ikke tar hensyn til boligeiernes gjeld, inntekt eller betalingsevne, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.
En av årsakene til at mange boligeiere må ut med mindre i eiendomsskatt i 2020, er at maksimal skattepromille fra i år er satt ned fra 7 til 5 promille. Dette gir seg utslag i kommunenes budsjetterte inntekter.
Nye takseringer gir lokal oppgang
-Samtidig ser vi at en rekke kommuner som gjør tilpasninger for å opprettholde den totale eiendomsskatten. Dette skjer gjennom nye takseringer. Dette gjør dessverre at i noen kommuner opplever mange boligeiere å få vesentlig høyere eiendomsskatt enn i fjor. Dette er en utvikling som rammer vanlige folk med ordinære boliger. Det liker vi dårlig, forteller Morten Andreas Meyer i Huseierne.
Kommunale gebyrer øker
Samtidig som eiendomsskatten har gått ned, øker de kommunale gebyrene for vann, avløp, renovasjon og feiing.
Huseiernes undersøkelse viser at vannavgiftene har økt med 6,6 prosent i gjennomsnitt fra i 2019 til 2020. Avgiftene for avløp har økt med 5,8 prosent i gjennomsnitt.
Renovasjonsavgiftene har en gjennomsnittlig økning på 5,2 prosent, mens feieavgiftene øker med 5,7 prosent. Til sammenligning økte konsumprisindeksen med 1,8 prosent fra januar 2019 til januar 2020.
-Vi stiller spørsmål ved en gebyrøkning som må karakteriseres som dramatisk. Vi frykter at gebyrøkningen blant annet er resultat av for lav effektivitet og brukerfokus, sier Morten Andreas Meyer.
Vil ha måling av effektivitet
De aller fleste norske hjem er koblet til offentlige vann- og avløpsanlegg finansiert etter selvkostprinsippet.
Det innebærer at kommunene ikke kan ta mer betalt enn det koster å produsere tjenesten. Norsk Vann som er en interesseorganisasjon for vannbransjen har anslått investeringsbehovet i vann- og avløpsanlegg til om lag 280 milliarder kroner frem til 2040
-Hvis den store økningen i vann- og avløpsgebyrene betyr at kommunene har begynt å ruste opp anleggene, er det positivt. Men i Norge blir ikke vann- og avløpsselskapene målt på effektivitet, og det finnes etter det vi kjenner til ikke oppdaterte tall for hvor effektiv den norske vann- og avløpssektoren er, eller tall på hvor stort effektiviseringspotensialet er, sier Morten Andreas Meyer
- Vi i Huseierne ønsker tiltak for å tvinge frem økt effektivitet innenfor vann- og avløpssektoren. Det er helt nødvendig om ikke gebyrene for disse tjenestene skal bli umulige for vanlige folk å håndtere, sier Morten Andreas Meyer.
----
Hele undersøkelsen kan lastes ned her:
Nøkkelord
Kontakter
Carsten PihlForbruker- og kommunikasjonssjef
Tel:90740612c.pihl@huseierne.noMorten Andreas MeyerGeneralsekretær
Tel:+47 920 81 967m.a.meyer@huseierne.noBilder

Om Huseierne
Huseierne er en uavhengig og medlemseiet forbrukerorganisasjon for alle boligeiere uavhengig av boform. Huseiernes 278.000 medlemmer bor i blokk, rekkehus og enebolig. Organisasjonen har 7.300 boligsameier og frittstående borettslag som medlemmer.
Huseierne ivaretar norske boligeieres lokale og rikspolitiske bolig- og eiendomsinteresser. Forbundet yter juridisk og byggteknisk rådgivning til medlemmene.
For mer informasjon: besøk vår nettside!
Følg pressemeldinger fra Huseierne
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Huseierne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Huseierne
Nå blir det lettere å kjøpe seg bolig4.12.2024 10:01:22 CET | Pressemelding
Finansdepartementet har i dag annonsert viktige endringer i utlånsforskriften, blant annet en reduksjon av egenkapitalkravet fra 15 til 10 prosent av boligens verdi. Huseierne ser positivt på tiltakene og mener de vil gi flere mulighet til å komme inn på boligmarkedet.
Huseierne styrker SoMe-laget28.6.2024 10:30:54 CEST | Pressemelding
Huseierne øker satsingen på sosiale medier, og får Peter Hellesøy (29) på plass fra høsten. Hele 160 søkere kjempet om den nyopprettede stillingen hos forbrukerorganisasjonen.
– Klag på eiendomsskatten!25.1.2024 14:12:11 CET | Pressemelding
Bor du i en kommune som skriver ut eiendomsskatt, må du fire ganger i året betale skatt på verdien av å bo i egen bolig. – Det er viktig at boligeiere ikke bare automatisk avfinner seg med kravet fra kommunen. Husk at du har rett til å klage på eiendomsskatten, sier Monica Bryner, distriktsleder i Huseiernes avdeling i Hordaland.
Huseierne om budsjettforliket: En seier for bedre bankkonkurranse3.12.2023 11:29:32 CET | Pressemelding
I budsjettforliket mellom regjeringspartiene og SV er det flere tiltak som styrker bankkonkurransen. -Dette er en seier for alle med boliglån. Bedre informasjon vil bidra til bedre bankkonkurranse og dermed lavere renteutgifter, sier Morten Andreas Meyer i forbrukerorganisasjonen Huseierne.
Huseierne: Konkurransetilsynet må stoppe Nordeas oppkjøp av Danske Bank19.7.2023 08:53:01 CEST | Pressemelding
-Bankkonkurransen i Norge er under press. At Nordea nå kjøper opp Danske Banks privatkundevirksomhet svekker konkurransen ytterligere. Oppkjøpe må derfor stoppes, sier Morten Andreas Meyer i Huseierne.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom