Slik unngår du grønne poteter

Nofima-forsker Hanne Larsen har studert flere ulike potetsorter, under ulike lysforhold og ved ulike lagringstemperaturer.
- Jeg ble overrasket over at poteter er såpass følsomme for lys. Nå forsker jeg på hva slags emballasje som må til for å beskytte potetene bedre, sier hun.
Oppbevar poteter mørkt og kjølig
Det er gjerne mens potetene befinner seg i dagligvarebutikkene at de blir grønne. Derfor har Hanne undersøkt lysforholdene i ulike butikker, og om LED-lamper er bedre for potetene enn lysstoffrør.
- Det viste seg at det ikke hadde noen betydning om man brukte LED eller lysstoffrør, fordi det uansett var såpass høy lysintensitet at det ble dannet klorofyll, forklarer hun.
En faktor som viser seg å ha stor betydning er temperaturen. Mandelpoteter som i normalt butikklys ble oppbevart ved 20°C ble misfarget allerede etter ett døgn, og senket man temperaturen til 6°C tok det rundt åtte dager før samme misfargingen inntraff.
Mandelpoteten er langt mer lysfølsom enn Nansen
Neste steg var å undersøke om ulike potetsorter har ulik lysfølsomhet. Sortene Asterix, Celandine, Folva, Hassel, Mandel, Nansen og Rutt inngikk i testen. Hver 12. time fikk potetene samme lys- og temperaturforhold som er vanlig under butikkenes åpningstider Det vil si «vanlig» butikklys ved 20°C.
- Mandelpotetene, som var de mest følsomme, ble misfargede allerede etter 24 timer. For Asterix, Folva, Hassel og Rutt skjedde misfargingen innen 36 timer, for Nansen innen 48 timer og Celandine innen 60 timer, redegjør Hanne.
Grønne poteter kan være giftige
Det kan dannes giftstoffer i poteter som utsettes for lys over lengre tid, Disse giftstoffene, såkalte glykoalkaloider, kan være helsefarlige i større mengder.
Tre av potetsortene i testen hadde for høye nivåer av glykoalkaloider etter 36 timer i lys ved 20°C, men disse potetene var allerede vurdert til ikke å være salgbare fordi de var misfarget.
Emballasjen er viktig
Hanne har også undersøkt hvordan lys trenger gjennom emballasjen. Forsøkene så langt tyder på at papiremballasje slipper gjennom mindre lys enn plast, men det er avhengig av trykkfargen.
- Mørke tryggfarger slipper gjennom mindre lys, og det gjelder også når emballasjen er av plast. Mørk papiremballasje med sort trykk slipper igjennom minst lys, mens plastemballasje med lysbeige trykk slipper gjennom mest lys. Men ingen av de testede emballasjetypene, selv ikke den mest lystette papirposen ga tilstrekkelig beskyttelse mot lys i våre forsøk, sier Hanne.
Hun er allerede i gang med å teste ut nye emballasjeløsninger som beskytter enda bedre mot butikklyset – og som er akseptable ut fra et bærekraftperspektiv.
Fakta om forskningen
Prosjektet «Grønne poteter i butikk – forslag til tiltak for å redusere omfanget» med midler fra Grofondet ble gjennomført i 2018 med Meny AS (NorgesGruppen), BAMA Dagligvare, Nofima og NIBIO som samarbeidspartnere. Arbeidet videreføres nå i prosjektene FoodMicro-Pack og ReducePack.
Nøkkelord
Kontakter
Hanne Larsen, seniorforsker i Nofima, hanne.larsen@nofima.no, mobil 450 39 908, https://nofima.no/person/hanne-larsen/
Bilder



Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fenalår er en unik delikatesse med store smaksforskjeller14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
Bakterier i fiskens nese kan gi viktige svar om artenes overlevelse i havet4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I en banebrytende studie har forskere avdekket hvordan klimaendringer kan påvirke bakteriesamfunnene i fiskens nese. Dette kan ha stor betydning for fiskens overlevelsesevne i et varmere hav.
Fish nose bacteria may hold clues to marine species survival4.4.2025 07:30:00 CEST | Press release
In a groundbreaking study, scientists have revealed how climate change might influence the bacterial communities living in fish noses - a previously unexplored frontier that could have implications for fish survival in warming oceans.
Fem sekunder unna å uskadeliggjøre drapsmaneten4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Perlesnormaneten dreper millioner av norske oppdrettsfisk og kan enkelte år drive oppdrettsnæringen til fortvilelse. Løsningen kan være bare fem sekunder unna.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom