Salg av jodtabletter til værs etter skogbrann i Tsjernobyl

(Foto: Pixabay)
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) meldte i går formiddag på sin hjemmeside at det ikke lenger er åpen ild i eksklusjonssonen rundt Tsjernobylanlegget. På det nærmeste skal brannene ha vært noen få kilometer unna atomkraftverket. Selv med relativt gode nyheter kan Norges største nettapotek, Farmasiet, melde at salget på jodtabletter eksploderte i går.
– Bare i går solgte vi mer av jodtablettene, Jodix, enn vi gjorde i hele februar måned. Isolert på én dag snakker vi om en 56-dobling av salget. Det er tydelig at nordmenn tar atomberedskapen på alvor, sier daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth.
Jodix er de eneste jodtablettene som selges i Norge og kommer i 10- og 100-pakninger. Farmasiet-sjefen kan fortelle at det vanligvis er flest menn som handler Jodix, men at det var motsatt i går:
– Kjønnsfordelingen snudde fullstendig. Vanligvis pleier 70 prosent av Jodix-salget å gå til menn, i går gikk 2 av 3 pakker til kvinner.
Beredskapssjefen i avdeling for atomsikkerhet og miljø i DSA, Astrid Liland, er fornøyd med salgsutviklingen og håper enda flere går til innkjøp av jodtabletter i fremtiden.
– Det er godt å høre at salget av jodtabletter stiger. Dette er noe alle bør ha i hjemmet sitt. Vårt mål er at alle husstander i Norge med barn og personer under 40 år har én pakke hver, sier Liland.
Faren for radioaktivt utslipp har økt
Men det har ingenting med skogbrannen i Tsjernobyl å gjøre. Det er heller på grunn av flere reaktordrevne skip som seiler langs norskekysten, og at det er flere eldre kjernekraftverk i Europa. Man kan heller ikke se bort fra muligheten for sabotasje eller terror mot kjernekraftverk.
– Skogbrannene vil ikke gi helse- eller miljømessige konsekvenser i Norge. Våre spredningsprognoser viser at eventuell radioaktiv forurensning fra skogbrannene hovedsakelig vil gå østover. Nivåene av radioaktivitet er i tillegg svært lave og inneholder ikke radioaktivt jod. Det er de reaktordrevne skipene og kjernekraftverkene som utgjør en økt risiko for utslipp av radioaktivt jod, og hvis det skulle skje, er det bedre å være føre var, sier Liland.
Jodtabletter beskytter nemlig skjoldbruskkjertelen mot radioaktivt jod, som tas opp ved å puste inn forurenset luft eller gjennom inntak av forurenset mat og drikke ved en atomulykke. I verste fall kan det føre til kreft i skjoldbruskkjertelen. Tablettene beskytter ikke mot andre radioaktive stoffer.
Covid-19 er god læring for atomberedskap
Liland mener at pandemier som Covid-19 viser at tilgangen på medisiner kan være begrenset for enkelte.
– Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet har et godt varslings- og overvåkningsnettverk som måler radioaktivitet i luften. Vi er i tillegg nasjonalt og internasjonalt varslingspunkt for atomulykker og skal få tidlig beskjed dersom noe hender. Da vil vi iverksette nasjonal krisehåndtering gjennom Kriseutvalget for atomulykker. Likevel viser krisesituasjonen vi er i nå at mange er i karantene over lenger tid med begrensede muligheter for å handle i fysiske apotek. I andre tilfeller kan det være stengte veier pga uvær, ras, flom e.l. som hindrer handel i eller leveranse fra apotek. Det er derfor viktig at man til enhver tid har jodtabletter til atomberedskap hjemme, opplyser beredskapssjefen.
Dette skjer ved en atomulykke
Dersom en atomulykke mot formodning skulle inntreffe kan beredskapssjefen fortelle at norske myndigheter, via radio og TV, vil gi anbefalinger til befolkningen om å holde seg inne og eventuelt ta jodtabletter hvis det er nødvendig.
– Det er viktig å ta jodtabletten rett før man blir utsatt for radioaktivt jod i luften - ikke for tidlig og ikke for sent, ellers mister tabletten effekten. Dette vil myndighetene gi klar beskjed om. For voksne holder det med én Jodix tablett, mens barn kun skal ha en halv tablett eller mindre avhengig av alder. Det er viktig å følge doseringen som er gitt i pakningsvedlegget og informasjonsbrosjyren som følger med Jodix, avslutter Liland.
Nøkkelord
Kontakter
Hans Kristian FurusethCEO
Tel:91877516hkf@farmasiet.noBilder
Om Farmasiet
Følg pressemeldinger fra Farmasiet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Farmasiet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Farmasiet
Våryre nordmenn hamstrer Viagra4.4.2025 13:57:45 CEST | Pressemelding
I helgen er det meldt strålende sol og gradestokken kryper oppover flere steder i landet. Etter mange måneder i vinterdvale er nordmenn klare for lysere tider, og da er det ikke bare uteservering som frister.
Advarer mot falske produkter på Black Friday: 1 av 4 nordmenn vet ikke om de har kjøpt piratkopi29.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 3 av 10 har havnet på falske nettsider det siste året, og 1 av 4 er usikre på om varen de har kjøpt fra et utenlandsk nettsted er ekte. – Falske varer kan i verste fall inneholde giftstoffer som er skadelige, advarer Farmasiet og Patentstyret.
Frykter magetrøbbel mer enn skogbrann2.7.2024 11:43:46 CEST | Pressemelding
Fellesferien er rett rundt hjørnet og mange nordmenn skal ut og reise. Imidlertid kommer også faren for uønskede hendelser. Frykten for akutt sykdom, matforgiftning og magetrøbbel topper listen sammen med kriminalitet. – Det finnes noen gode forhåndsregler man burde ta, sier farmasøyt i Farmasiet.
2 av 10 unge gutter dropper solkrem for å få raskere farge1.7.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at over halvparten av unge gutter glemmer å bruke solkrem, og hele 5 av 10 ble solbrent i fjor. – Dette er bekymringsfullt, og på tide at guttene får riktig kunnskap om solbeskyttelse. Ironisk nok vil regelmessig bruk av solkrem med høy faktor gi en finere og mer langvarig brunfarge, minner farmasøyt i Farmasiet om.
Advarer mot falsk solkrem – Kan inneholde avføring og giftige stoffer18.6.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Sommeren er høysesong for piratkopier, og 2 av 10 nordmenn innrømmer at de er usikre på om solkremen de har kjøpt er original vare. – En billig solkrem kjøpt i utlandet eller fra utenlandske nettsider kan være falsk, ikke gi solbeskyttelse og inneholde stoffer som er farlige for huden, advarer Farmasiet og Patentstyret.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom