Hvordan unngå at korona-tiltakene vil bli en trussel for folkehelsen?
Hverdagsrutinene er endret for mange. I starten var det kanskje hyggelig å få litt mer tid sammen, så ble det for mange litt kjedelig og utfordrende. Det anbefales å holde på hverdagsrutinene, og en ting er sikkert. En god lunsj er bra for både store og små, og selv om vi skal holde på gode rutiner trenger vi ikke spise det samme hver dag.
Handlemønsteret vår endres
Impulshandlingen i dagligvarebutikkene går ned når vi alle blir flinkere til å handle mye og sjelden. Vanlig handlemønster i Norge er å være innom en dagligvarebutikk 3 – 5 ganger pr. uke. Nå har svært mange redusert dette til å handle 1 – 2 ganger i uken. Dette er bra for hindring av smittespredning, men det har også den konsekvensen at folk kjøper mer av de varene som holder seg godt, som kjeks og sjokolade, og mindre av de varene med kort holdbarhet, som friske bær og fristende frukt.
Sørg for bra hverdagssnacks
Det kan være enkelt og fristende å «kose seg litt ekstra», og det er bra. Tenk bare over hva som skal til for å kose seg. Lag et utvalg av friske grønnsaker til å knaske på gjennom dagen. Det kan være agurk i staver eller tykke skiver, småtomater, gulrotstaver og kanskje noen appelsin og eplebåter. Til sammen blir dette et fristende knaskemåltid, som helt sikkert får ben å gå på, både hos store og små. Det holder småsulten unna og humøret oppe. Sist, men ikke minst, bidrar det til at kroppen får bra påfyll som gjør godt både på kort og lang sikt.
Hvis du vil se dette innholdet fra stream3.imageshop.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Bruk påskeferien til å lage god mat sammen
Påsken 2020 kommer til å bli skrevet inn i historien som annerledespåsken. Den påsken vi ikke fikk reise på hytta, men som ga oss god tid hjemme, samtidig som vi ikke skal invitere til store sammenkomster. Vi får med andre ord god tid til å lage mat, og til å lære noe nytt vi kan ta med videre i hverdagen når den igjen skal begynne å virke som normalt.
Det finnes så mye godt vi kan lage, og barna blir også glade for å få være med i matlagingen. Bruk tiden godt og få nye smaksopplevelser.
Tre tips til deilige lette lunsjretter:
Dette er en frisk og mettende salat som kan serveres med litt brød til:
Navnet salat caprese betyr salat fra Capri. Den består av tomater, basilikum og mozzarella, som er en helt perfekt smak av Italia. Her har vi brukt mozzarellakuler og små cherrytomater. Server salat caprese som en egen rett til lunsj eller som forrett:
Salat caprese med mozzarellakuler
Denne tomatsalaten med avokado og rødløk er mettende og smaker nydelig til lunsj for eksempel med en liten toast til. Den passer også fint som tilbehør til middagen:
[1] Undersøkelse 5 a day Europe, 2018.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
I dag er det Verdens frukt- og grønnsaksdag18.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
18. oktober markeres World Fruit and Vegetable Day i over 30 land. Dagen er initiert av alliansen AIAM5 (http://ifava.org/), som jobber globalt for fokus på økt inntak av frukt og grønnsaker. Årets tema, «Eat Fruits and Vegetables. More hydration, More life», fremhever viktigheten av et sunt kosthold for god helse
Derfor er det viktig å spise nok vitamin C15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Tror du vitamin C bare er viktig for et godt immunforsvar og for å unngå mangelsykdommer? Et lavt nivå av vitaminet i blodet knyttes nå til både hjerte- og karsykdom og kreft. Og rådet er klart, vi trenger mer vitamin C daglig, og da særlig menn og de som røyker. Kosttilskudd er derimot helt unødvendig, det holder å spise nok frukt og grønt.
Spar tusenvis av kroner ved å oppbevare frukt og grønt riktig11.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn kaster enorme mengder mat hvert år, og dette gjelder spesielt frukt og grønnsaker. Feiloppbevaring kan gjøre frukt og grønt raskere dårlig. Ved å lære seg riktig oppbevaring, kan vi spare penger, og bidra til å redusere matsvinnet.
Poteten er friskmeldt2.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Undersøkelse viser at nordmenn “friskmelder” poteten etter mange år med et ufortjent dårlig rykte (1). Potet er det sunneste karbohydratvalget, og er en klimavennlig knoll som egner seg perfekt for norske forhold. Det er med andre ord gode grunner for å feire den norske potetdagen, som i år er 2.oktober.
Mat kastes for svimlende høye beløp og frukt og grønnsaker er blant verstingene27.9.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Verdens internasjonale dag mot matsvinn markeres 29. september. Til tross for økende bevissthet rundt matsvinn, viser tall fra Norsus at norske husholdninger fortsatt kaster mat for opptil 11 000 kroner i året (1). Og frukt og grønnsaker er blant det som kastes mest.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom