Vern skal utredes for 18 skogområder i Nordland

– Det er en klar politisk føring å øke vernet på Statskog sin grunn. Gjennom naturfaglig kartlegging er store arealer i Nordland undersøkt. Mange områder er tatt ut underveis, og vi sitter nå igjen med 18 områder der vern skal vurderes. Områdene inneholder viktige naturkvaliteter som i begrenset grad kan vernes i andre regioner, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.
Naturkvaliteter kartlagt
De 18 områdene ligger i kommunene Hattfjelldal, Grane, Vefsn og Hemnes. Direktoratet ber i et brev til Fylkesmannen i Nordland om at prosessen med sikte på å vurdere vern av områdene startes opp.
I 2018 gjorde Asplan Viak en kartlegging av skog på Statskog SF sin grunn i Nordland. Året etter skrev de en egen rapport om naturverdier i arealer som grenser opp til de kartlagte områdene.
Disse to rapportene er grunnlaget for å blinke ut de 18 områdene som de mest aktuelle for å starte en verneprosess.
– Miljødirektoratet har hatt to møter med de berørte kommunene, Nordland fylkeskommune og Statskog SF om denne saken. Vi ber Fylkesmannen i Nordland fortsette dialogen og holde partene godt orientert i den videre prosessen, sier Hambro.
Vern av de aktuelle områdene kan ha betydning for samiske interesser, og konsultasjonsordningen skal følges opp i prosessen som gjennomføres.
13 andre områder som også har vært kartlagt vurderes ikke som aktuelle for vern. Disse områdene vil nå inngå i Statskog sin ordinære forvaltning
Utreder konsekvenser for skognæringen
Muligheten for ytterligere skogvern i denne delen av Nordland har over tid skapt debatt. Blant annet har kommunene og bedrifter som Arbor Hattfjelldal vært kritiske.
Klima- og miljødepartementet ga føringer for den videre prosessen i et brev til Miljødirektoratet 1. april 2019. Departementet skriver at det i arbeidet er viktig å sikre et godt grunnlag for å vurdere både vernekvalitetene og konsekvensene for skognæringen generelt og bedriften Arbor Hattfjelldal spesielt.
– Fylkesmannens forslag til vern vil bli sendt på høring. Det gir alle berørte interesser mulighet til å kommentere og fremme sitt syn. Til sist er det regjeringen som beslutter hvilke områder som skal vernes, og vernevedtak fattes av Kongen i statsråd, sier Ellen Hambro.
Fylkesmannen skal innen 1. september 2021 sende sin tilråding om vern til Miljødirektoratet.
Områder som Fylkesmannen blir bedt om å utrede for vern:
- Auster-Vefsna (utv.), Grane
- Danielåsen utv., Grane
- Holmvassdalen NR, utv., Grane
- Jerpåsen-Litle Fiplingdalselva, Grane
- Spelremsvatnet, Grane
- Svartvasselva, Grane
- Vassåsen, Grane
- Litlfjellet, Grane
- Breiskardet-Båtskardet, Grane
- Stavassdalen-Dempa, Grane/Vefsn
- Grytåvatnet, Vefsn
- Olaåsen, Vefsn
- Skarmodalen NR (utv.) Hattfjelldal
- Mikkeljordmoen, Hattfjelldal
- Simaklubben, Hemnes
- Svartåga Statskog, Hemnes
- Tuvhaugen, Hemnes
- Bollermoen, Hemnes
Områder som ikke vurderes som aktuelle for videre vern:
- Køtremsbekken, Vefsn
- Skjørlægda, Vefsn
- Tverrelva, Vefsn
- Joibekken, Grane
- Granåsen-Myrbekkdalen, Hattfjelldal
- Unkerelva, Hattfjelldal
- Lian utv, Rana
- Virvassdalen, Rana
- Førarabben, Saltdal
- Gamforsen, Saltdal
- Innervassdalen, Saltdal
- Junkerdalsura NR, Saltdal
- Brattlihågan, Beiarn
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Lenker
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Natursats: 70 millioner til lokale tiltak for naturen25.4.2025 10:00:07 CEST | Pressemelding
112 kommuner får støtte til ulike tiltak for å ivareta og bedre tilstanden for naturmangfold. 89 av disse får støtte til å kartlegge naturen.
Natursats: 70 millionar til lokale tiltak for naturen25.4.2025 10:00:07 CEST | Pressemelding
112 kommunar får støtte til ulike tiltak for å vareta og betre tilstanden for naturmangfald. 89 av desse får støtte til å kartleggje naturen.
38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden14.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
86 kommuner og fylker vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler har i 2025 søkt om 298 millioner kroner i støtte til lokale klimatiltak. Se her hva din kommune har søkt om.
86 kommunar og fylke vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommunar og fylkeskommunar i alle landsdelar har i 2025 søkt om 298 millionar kroner i støtte til lokale klimatiltak. Sjå her kva kommunen din har søkt om.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom