Parat

Korona-viruset: Hva er dine rettigheter?

Del
Får du lønn dersom du blir smittet og må settes i hjemmekarantene? Og har arbeidsgiver rett til å permittere deg på grunn av frykt for smittefare? Parat-advokat Sigurd Øyvind Kambestad gir deg svarene.
Parat-advokat Sigurd Øyvind Kambestad gir svar på spørsmål til deg som arbeidstaker. Foto: Trygve Bergsland/Parat.
Parat-advokat Sigurd Øyvind Kambestad gir svar på spørsmål til deg som arbeidstaker. Foto: Trygve Bergsland/Parat.

Får jeg lønn dersom jeg settes i hjemmekarantene?

– Dersom det er arbeidsgiver som bestemmer at du skal ha hjemmekarantene, uten at det foreligger en sykemelding, må arbeidsgiver betale lønn. Dersom legen ber deg holde deg hjemme, enten i påvente av testresultat eller i påvente av sykemelding, er det i arbeidsgivers interesse at du ikke dukker opp på jobb, og derfor nærliggende at arbeidsgiver betaler lønn. Dette bør du ta opp med arbeidsgiver så raskt som mulig.

NAV har i rundskriv av 27. februar åpnet for at man kan sykemeldes også per telefon, og risiko for at man er smittet vil da være tilstrekkelig. Det fremgår også av rundskrivet at dersom lege eller kommunelege pålegger karantene, vil du ha krav på sykepenger.

Hvem betaler lønnen min dersom jeg settes i karantene eller blir syk?

– Dersom du har blitt sykemeldt fordi du er korona-smittet, har du rett til sykepenger fra første sykefraværsdag. Arbeidsgiver betaler da sykepenger for de første 16 kalenderdagene, og folketrygden tar over fra og med 17. sykedag. Dersom du har blitt satt i hjemmekarantene av arbeidsgiver uten sykemelding, er det arbeidsgiver som betaler lønnen din.

Jeg er redd for å bli smittet. Kan sjefen nekte meg å jobbe hjemmefra?

– Dersom det er en åpenbar fare for smitte, og du er i faresonen for livstruende sykdom, kan du ikke pålegges å utsette deg for denne risikoen. Men det må alltid vurderes konkret, med utgangspunkt i hvor farlig sykdommen er for deg dersom du blir smittet, og hvor stor risikoen for smitte faktisk er.

Tas dagene i hjemmekarantene av sykedagene mine eller feriedagene mine?

– Dersom arbeidsgiver pålegger deg å være hjemme, kan ikke dette tas av dine feriedager. Om du selv velger å være hjemme uten at arbeidsgiver pålegger deg det, og uten at du kan påvise en akutt fare for smitte, vil du måtte prøve å bli enig med din arbeidsgiver om å få være hjemme eller jobbe hjemmefra. Dersom din arbeidsgiver ikke godtar det, og det ikke er mulig å jobbe hjemmefra, kan du forsøke å få avviklet ferie eller ta ulønnet permisjon.

Arbeidsgiveren min er redd for smittefare. Har arbeidsgiver rett til å permittere meg?

– Vilkårene for permittering er ikke lovbestemt, men regulert i hovedavtalene mellom partene i arbeidslivet. Permittering kan benyttes ved forbigående bortfall av oppdrag, slik at arbeidsgiver ikke har arbeid å tilby deg. Frykt for smittefare er ikke permittering begrunnet i bortfall av arbeidsoppgaver, og er derfor ikke saklig permitteringsgrunn.

Hva skjer dersom jeg blir smittet eller syk på reise eller på ferie?

– Dersom du blir syk på reise eller på ferie, og fortsatt er syk etter at ferien er avsluttet, kan du kreve å få ferien utsatt. Du må legge frem legeerklæring, og melde ifra til arbeidsgiver så fort som mulig at du ønsker å få utsatt ferien. Dette kan du gjøre samtidig som du sender inn sykemelding. Går det for lang tid risikerer du å tape kravet om å få utsatt ferien.

Har jeg krav på sykepenger dersom jeg blir smittet eller syk på reise?

– Folketrygdloven krever at du må oppholde deg innenfor EØS-området for å få sykepenger. Blir du syk i land utenfor Europa, har du ikke rett til sykepenger. Det er derfor viktig å ha en god reiseforsikring på plass i god tid før du reiser, og sjekke at denne dekker eventuelle medisinske kostnader, sykehusopphold eller ekstrakostnader i forbindelse med smitte eller sykdom.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Parat-advokat Sigurd Øyvind Kambestad gir svar på spørsmål til deg som arbeidstaker. Foto: Trygve Bergsland/Parat.
Parat-advokat Sigurd Øyvind Kambestad gir svar på spørsmål til deg som arbeidstaker. Foto: Trygve Bergsland/Parat.
Last ned bilde

Om Parat

Parat
Parat
Lakkegata 23
0187 Oslo

482 10 100http://www.parat.com

Følg pressemeldinger fra Parat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Parat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Parat

Ny rapport om generell bevæpning av politiet19.3.2025 09:50:41 CET | Pressemelding

Til redaksjonen: Rapporten finner du som vedlegg til denne saken Norges Politilederlag (NPL) i Parat har over tid endret standpunkt og går nå tydelig inn for generell bevæpning av norsk politi. Økt trusselbilde, erfaringene fra midlertidig bevæpning og internasjonal praksis er blant hovedårsakene. På oppdrag fra NPL har Pål Lagestad, professor ved Nord universitet, utarbeidet en ny rapport, som konkluderer med at det meste taler for bevæpning.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye