Mange reiser på egen risiko

- Det mange ikke vet, er at en telefon før avreise gir deg svaret, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet Frende.
Det er vestlendingene som er flinkest til å sjekke før de reiser. Det er i det nordligste fylket, Troms og Finnmark, at de ringer minst. Det viser tall fra Falck Global Assistance, en alarmsentral som hjelper reisende for flere norske forsikringsselskap.
- 28 prosent av henvendelsene vi får kommer fra folk som bor i Vestland. De fleste får svar på om de bør reise mens vi har dem på tråden, sier Gry Monica Hellevik, som er assistansesjef hos alarmsentralen.
- Ring hvis du er usikker
1 av 20 som tar kontakt med alarmsentralen får beskjed om at forsikringen ikke vil dekke dem. Nesten 60 prosent får imidlertid grønt lys, mens de resterende får en større eller mindre begrensning.
- De som bruker tjenesten synes det er betryggende å vite hva som gjelder, før de drar på tur. Vi oppfordrer alle som er usikre til å ta en telefon for sikkerhets skyld, sier Hellevik.
Hvis du reiser uten å sjekke kan du i verste fall ende opp med hele regningen selv.
Mange blir syke på tur
Nesten annenhver utbetaling (46,7 prosent) på norske reiseforsikringer er knyttet til sykdom. Det tilsvarer utbetalinger på nesten en milliard kroner årlig, viser tall fra Finans Norge.
- De typiske reisesykdommene vi får inn foruten forverring av egen helsetilstand er magesjau, ørebetennelse, hudproblemer og halsbetennelse, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.
Eldre er overrepresentert i statistikken.
- Aldersgruppen over 60 representerer 60 prosent av alle skadekostnader fordelt på 39 prosent av antallet skader, sier Gry Monica Hellevik i Falck Global Assistance.
Stabil sykdom er nøkkelen
Alarmsentralen har et dedikert nummer kundene ringer når de vil høre om de bør reise på tur eller ikke. Der får de snakke med eksperter på reisemedisin.
- Medisinsk personale hos oss stiller noen spørsmål om helsetilstanden din og gjør en vurdering basert på hvor stabil sykdommen er. Det er altså ikke nødvendigvis alvorlighetsgraden av sykdommen din som avgjør, men stabiliteten, sier Hellevik.
Du må ringe innenfor to måneder før du reiser.
- Mange leger kan for lite
Ekspertene gir ikke bare en vurdering av om du bør reise eller ikke. Du kan også få praktiske helseråd, slik at du kan planlegge turen best mulig.
- Mange tenker og tror at en ferie bare gjør godt, men ofte vet folk flest og mange leger for lite om flymedisin. Har du nettopp vært syk eller har en kronisk lidelse kan en flytur være forverrende, og direkte farlig, sier Gry Monica Hellevik.
- Uvant klima, temperaturforskjeller, lite søvn og annen bakterieflora er faktorer som kan påvirke helsetilstanden, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.
En reiseforsikring dekker sykdom og skade som skjer etter at du har reist. Den dekker også en uventet forverring av en kronisk lidelse.
- I tillegg dekker en reiseforsikring veldig mye annet som det er viktig å huske på. Mistet bagasje, sykehusopphold, hjemtransport, uhell med tingene dine og endringer på reisen hvis den blir kansellert for eksempel. Det er utrolig mange gode dekninger som alle bør ha med seg i bagasjen når de reiser på ferie, så du bør uansett ikke reise uten, sier Slettemoen i Frende Forsikring.
FAKTA: Slik fordeler innringningene seg fylkesvis
- Vestland (28 prosent)
- Viken (23,5 prosent)
- Oslo (16 prosent)
- Agder (6 prosent)
- Vestfold og Telemark (5 prosent)
- Rogaland (5 prosent)
- Nordland (4 prosent)
- Møre og Romsdal (3,5 prosent)
- Innlandet (3,5 prosent)
- Trøndelag (3 prosent)
- Troms og Finnmark (1,5 prosent)
(Kilde: Falck Global Assistance)
Disse aldersgruppene ringer oftest
- 60-79 år: 47 prosent
- 40-49 år: 26 prosent
- 20-39 år: 12 prosent
- 80+ år: 9 prosent
- 0-19 år: 6 prosent
(Kilde: Falck Global Assistance)
Dette ringer vi oftest om
- Hjerte/lungesykdom (25 prosent)
- Kreft (25 prosent)
(Kilde: Falck Global Assistance)
Nøkkelord
Kontakter
• Gry Monica Hellevik, assistansesjef Falck Global Assistance, telefon 917 88 710
Heidi Tofterå Slettemoenkommunikasjonssjef
Tel:+47 97 02 97 02heidi.slettemoen@frende.noBilder


Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 330 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Kraftig løft for Frende30.4.2025 06:30:11 CEST | Pressemelding
Svært positivt første kvartal med gode skaderesultater og betydelig forbedring fra i fjor. Solid finansresultat til tross for store svingninger.
Disse digitale truslene må du vite om nå29.4.2025 07:54:00 CEST | Aktuelt
En fersk undersøkelse viser at 1 av 3 nordmenn har blitt svindlet digitalt. - Folk er spesielt redde for kunstig intelligens og frykter at de ikke lukter lunta før det er for sent.
Unge vet ikke hvor farlig dette kan være24.4.2025 07:55:00 CEST | Aktuelt
Nå blir flere hundre tusen elsparkesykler hentet fram til en ny sesong. En helt fersk undersøkelse viser at mange ikke vet hvordan de lades trygt. - Da vet de ikke hvor galt det kan gå.
Sesongstart på sjøen: Mange får skadesjokk22.4.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
For mange båteiere markerte den sene påska sesongstart på sjøen. - Men mange har ikke sett til båten siden i fjor. Det kan straffe seg.
Skadeskred: 1 av 5 brukte reiseforsikringen sin i fjor15.4.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
I fjor meldte nordmenn inn reiseskader for mer enn 3 milliarder kroner. Det er ny rekord.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom