Infinitum

Slik gjenvinner du i jula

Del
Julegaver og julemat gir glede, men også til store mengder avfall og tomflasker. Her er tipsene som kan hjelpe deg å sortere riktig.
Jula betyr også en god del avfall. Husk at mye av det kan gjenvinnes. Foto: Infinitum
Jula betyr også en god del avfall. Husk at mye av det kan gjenvinnes. Foto: Infinitum

– Det vanligste spørsmålet i jula er hva man skal gjøre med det glansede julepapiret. Svaret er at det skal i restavfallet. Grunnen er at det inneholder mye fargestoffer og leire – og lite papirfiber, noe som gjør at det ikke kan gjenvinnes til nytt papir, sier Kari-Lill Ljøstad, kommunikasjonssjef i Grønt Punkt Norge.

Lag et system
Hun mener det er viktig å beholde de gode vanene også i jula.
– Prøv å lag et enkelt system, slik at du er forberedt. Ha klart forskjellige sekker eller esker til restavfall, plastemballasje, tomflasker og til papp og papir. Å stappe alt ned i den samme søppelsekken er ikke en god løsning. Da går vi glipp av viktige ressurser som kan brukes på nytt, sier Ljøstad

Se etter pantemerket
I jula handles det også inn ekstra mye drikkevarer. Bokser og plastflasker med øl, brus og vann skal pantes. Det er ikke lenger pant på glassflasker, men Vinmonopolet selger nå en rekke vinflasker i plast med pantemerke.
– Det er pant på så og si alt av drikkevarer på boks eller plast, så se alltid etter pantemerket. Det gjelder også for plastflaskene med gløgg, og andre produkter som ser litt annerledes ut, sier Randi Haavik Varberg, direktør informasjon og marked i Infinitum, som drifter panteordningen.

Del opp emballasjen
Når det gjelder gavene man får, kommer de ofte i en emballasje bestående av flere typer materiale. Det kan for eksempel være både papp, plast og EPS (såkalt isopor) i en og samme innpakning.
– Her bør du skille de forskjellige materialene og legge dem i de forskjellige sekkene du allerede har satt klare, sier Ljøstad i Grønt Punkt Norge.
Isopor skal ikke sammen med plast, men puttes i restavfallet. Er det større mengder, skal det leveres på gjenvinningsstasjonen.

Husk metallemballasjen
All julematen fører også til både mye emballasje og rester.
– Merk at det først og fremst er emballasje som kan gjenvinnes. Det gjelder både plasten, glass og metall. Det betyr at det er plasten rundt ribba som skal i retur, ikke brukte plastleker. Det brukes også mye aluminiumsfolie og former av aluminium når vi lager julemat. Husk at dette er verdifulle ressurser som bør leveres i returordningen, sier Ljøstad.

FAKTA: Miljøtips for jula

● Gjør klar kildesorteringen før gavene pakkes opp. Bruk for eksempel en stor pappeske til å samle all kartong og papp i.
● Se etter pantemerke på all drikkevareemballasje. Det er pant på det meste, også på gløggflaskene i plast.
● Får du nye elektriske produkter og skal kvitte deg med de gamle? De leveres der du kjøper elektronikk eller på kommunens gjenvinningsstasjon.
● Prøv å redusere matsvinnet. Dagens middag kan bli god restemiddag dagen etter.
● Sorter matavfallet hvis du har en slik ordning. Ikke kast mat- og fettrester i vasken eller do. Det kan tette rør og gi mat til rottene.
● Store mengder EPS (isopor) kan leveres på gjenvinningsstasjonen. Mindre mengder skal i restavfallet.
● Sørg for at plasten er tom for matrester og tørk ut av eller skyll vekk det som er igjen.
● Husk at aluminumsformer fra leverpostei, laks, kattemat og annet skal resirkuleres. Det samme gjelder aluminiumsfolien som var over ribba.
● Ikke brenn drikkekartongene, det kan være brannfarlig. Skriv navn og nummer og legg i returordning for papp og papir, så kan du vinne pengepremie i returkartonglotteriet.
● Nettet som var på juletreet og veden skal ikke i plastinnsamlingen. Den henger seg fort fast på anleggene og skaper mye trøbbel.
● Sjekk med kommunen din hvor du kan levere inn juletreet ditt når jula er over.
● Juletre i plast skal i restavfallet eller leveres på gjenvinningsstasjonen. Men har det elektriske komponenter i seg, skal det sorteres som elektrisk avfall.

Kilder: Grønt Punkt Norge, Infinitum, Sortere.no og LOOP

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Jula betyr også en god del avfall. Husk at mye av det kan gjenvinnes. Foto: Infinitum
Jula betyr også en god del avfall. Husk at mye av det kan gjenvinnes. Foto: Infinitum
Last ned bilde
Det er pant på de fleste plastflaskene til drikke. Nå er det også pant på en god del vinflasker i plast. Foto: Infinitum
Det er pant på de fleste plastflaskene til drikke. Nå er det også pant på en god del vinflasker i plast. Foto: Infinitum
Last ned bilde
Merk at det er først og fremst emballasje som kan gjenvinnes. Foto: Infinitum
Merk at det er først og fremst emballasje som kan gjenvinnes. Foto: Infinitum
Last ned bilde

Om Infinitum

Infinitum
Infinitum
Karenslyst allé 9c
0278 Oslo

+47 22 12 15 20http://infinitum.no
Siden 1999 har Infinitum eid og driftet panteordningen på gjenvinnbare drikkevarebokser og plastflasker med pantemerke. I 2014 byttet selskapet navn fra Norsk Resirk til Infinitum.

Følg pressemeldinger fra Infinitum

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Infinitum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Infinitum

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom