Slik gjenvinner du i jula
– Det vanligste spørsmålet i jula er hva man skal gjøre med det glansede julepapiret. Svaret er at det skal i restavfallet. Grunnen er at det inneholder mye fargestoffer og leire – og lite papirfiber, noe som gjør at det ikke kan gjenvinnes til nytt papir, sier Kari-Lill Ljøstad, kommunikasjonssjef i Grønt Punkt Norge.
Lag et system
Hun mener det er viktig å beholde de gode vanene også i jula.
– Prøv å lag et enkelt system, slik at du er forberedt. Ha klart forskjellige sekker eller esker til restavfall, plastemballasje, tomflasker og til papp og papir. Å stappe alt ned i den samme søppelsekken er ikke en god løsning. Da går vi glipp av viktige ressurser som kan brukes på nytt, sier Ljøstad
Se etter pantemerket
I jula handles det også inn ekstra mye drikkevarer. Bokser og plastflasker med øl, brus og vann skal pantes. Det er ikke lenger pant på glassflasker, men Vinmonopolet selger nå en rekke vinflasker i plast med pantemerke.
– Det er pant på så og si alt av drikkevarer på boks eller plast, så se alltid etter pantemerket. Det gjelder også for plastflaskene med gløgg, og andre produkter som ser litt annerledes ut, sier Randi Haavik Varberg, direktør informasjon og marked i Infinitum, som drifter panteordningen.
Del opp emballasjen
Når det gjelder gavene man får, kommer de ofte i en emballasje bestående av flere typer materiale. Det kan for eksempel være både papp, plast og EPS (såkalt isopor) i en og samme innpakning.
– Her bør du skille de forskjellige materialene og legge dem i de forskjellige sekkene du allerede har satt klare, sier Ljøstad i Grønt Punkt Norge.
Isopor skal ikke sammen med plast, men puttes i restavfallet. Er det større mengder, skal det leveres på gjenvinningsstasjonen.
Husk metallemballasjen
All julematen fører også til både mye emballasje og rester.
– Merk at det først og fremst er emballasje som kan gjenvinnes. Det gjelder både plasten, glass og metall. Det betyr at det er plasten rundt ribba som skal i retur, ikke brukte plastleker. Det brukes også mye aluminiumsfolie og former av aluminium når vi lager julemat. Husk at dette er verdifulle ressurser som bør leveres i returordningen, sier Ljøstad.
FAKTA: Miljøtips for jula
● Gjør klar kildesorteringen før gavene pakkes opp. Bruk for eksempel en stor pappeske til å samle all kartong og papp i.
● Se etter pantemerke på all drikkevareemballasje. Det er pant på det meste, også på gløggflaskene i plast.
● Får du nye elektriske produkter og skal kvitte deg med de gamle? De leveres der du kjøper elektronikk eller på kommunens gjenvinningsstasjon.
● Prøv å redusere matsvinnet. Dagens middag kan bli god restemiddag dagen etter.
● Sorter matavfallet hvis du har en slik ordning. Ikke kast mat- og fettrester i vasken eller do. Det kan tette rør og gi mat til rottene.
● Store mengder EPS (isopor) kan leveres på gjenvinningsstasjonen. Mindre mengder skal i restavfallet.
● Sørg for at plasten er tom for matrester og tørk ut av eller skyll vekk det som er igjen.
● Husk at aluminumsformer fra leverpostei, laks, kattemat og annet skal resirkuleres. Det samme gjelder aluminiumsfolien som var over ribba.
● Ikke brenn drikkekartongene, det kan være brannfarlig. Skriv navn og nummer og legg i returordning for papp og papir, så kan du vinne pengepremie i returkartonglotteriet.
● Nettet som var på juletreet og veden skal ikke i plastinnsamlingen. Den henger seg fort fast på anleggene og skaper mye trøbbel.
● Sjekk med kommunen din hvor du kan levere inn juletreet ditt når jula er over.
● Juletre i plast skal i restavfallet eller leveres på gjenvinningsstasjonen. Men har det elektriske komponenter i seg, skal det sorteres som elektrisk avfall.
Kilder: Grønt Punkt Norge, Infinitum, Sortere.no og LOOP
Nøkkelord
Kontakter
Randi Haavik VarbergDirektør informasjon og marked
Tel:+47 913 54 773randi@infinitum.noBilder
Om Infinitum
Følg pressemeldinger fra Infinitum
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Infinitum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Infinitum
Panteautomat sendte Circle K Økern til pantetoppen6.7.2023 08:30:00 CEST | Pressemelding
Circle K Økern er den bensinstasjonen i Norge som fikk inn aller mest pant i fjor. To ting kjennetegner bensinstasjonene som er best på pant – panteautomat eller pantekasse.
Her panter de mest i Norge – mottok 8,2 millioner bokser og flasker9.3.2023 09:05:00 CET | Pressemelding
I 2022 pantet nordmenn over 1,5 milliarder bokser og flasker, og panteautomatene på Obs Lillestrøm tok imot mest i hele landet. Der ble det returnert hele 8,2 millioner bokser og flasker i fjor.
Oppfordrer til økt resirkulering: Pant sparer strøm tilsvarende 65 000 boliger13.10.2022 08:36:17 CEST | Pressemelding
Mer resirkulering kan bidra betydelig til redusert strømforbruk. Panteordningen for flasker og bokser står alene for en besparelse på 1Twh hvert år. Det tilsvarer strøm til 65 000 husholdninger.
Samlet inn over 1,4 millioner resirkulerbare festivalkrus30.9.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
I sommer har en rekke festivaler og konserter brukt de nye resirkulerbare plastkrusene, som ble samlet inn av Infinitum.
Minner om gode pantevaner3.4.2020 08:15:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn har gode pantevaner som det er viktig at vi opprettholder også i den spesielle tiden vi nå opplever. – Ta vare på miljøet og deg selv, er oppfordringen fra Infinitum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom