Altibox etablerer ny fibervei ut av Norge
Euroconnect-1 ringen har allerede en helt ny fiberkabel ut fra Norge i sine vedtatte planer – den nye sjøfiberkabelen NO-UK som har byggestart i første kvartal 2020 og som skal gå mellom Stavanger og England. Nå er enda en ny sjøkabel vedtatt bygget, som ytterligere styrker den nye fiber-ringen.
Den 170 kilometer lange sjøkabelen «Skagenfiber», skal gå fra Larvik til Hirtshals. Med dagens teknologi vil den kunne transportere gigantiske 2 petabits pr. sekund, som tilsvarer kapasiteten som skal til for at 400 millioner seere samtidig kan se på strømmetjenester fra eksempelvis HBO eller Netflix.
Sammen med NO-UK fiberen representerer Skagenfiber en formidabel økning av både datakapasiteten og diversiteten mellom Norge og utlandet.
- Behovet for høy datakapasitet og fiberforbindelser direkte mellom Norge og Europa er betydelig. Vi er derfor glad for at vi nå får ytterligere en mulighet til å investere i samfunnskritisk norsk infrastruktur mot utlandet. De siste 18 årene har vi investert titalls milliarder i digital infrastruktur i hele Norge, sier Toril Nag, konserndirektør for Lyses telekom virksomhet og styreleder i Altibox.
Norge som et attraktivt datasenter
Det Lyse-eide teleselskapet Altibox som er mest kjent for å levere internett og underholdningstjenester til norske og danske husholdninger, og som allerede har ett av de mest solide kjernenett i Norge, trapper nå opp sin virksomhet i bedriftsmarkedet gjennom å tilby internasjonale tilknytninger.
For et par uker siden kom investeringsbeslutningen om ny kabel fra Stavanger til Newcastle, «NO-UK», og i dag er altså nok en utenlandsk fiberkabel besluttet. For å gjøre dette mulig har Altibox nå kjøpt fiber-selskapet Skagenfiber AS (100 % eierskap) for å sikre alternative fiberveier til Europa.
Dette betyr at den samlede datakapasiteten mellom Norge og Europa styrkes betydelig og bringer sårt tiltrengt diversitet til internett-trafikken ut og inn av Norge. I dag går brorparten av trafikken via Sverige, noe som er en ulempe både med tanke på sikkerhet og robusthet, og med tanke på hastighet som datasentrene er opptatt av.
- Kombinasjonen av de to undersjøiske kabelsystemene «NO-UK» og «Skagenfiber» vil skape robusthet og møte de stadig økende kravene til en førsteklasses digital infrastruktur i Norge. I tillegg vil kablene bidra til å forbinde Norske bedrifter med resten av verden, samt øke attraktiviteten for internasjonale datasentre å bygge i Norge, sier Nag.
Byggingen av Skagenfiber starter like over nyttår, med ferdigstillelse i slutten av 2020. NO-UK forventes å være ferdig ved utgangen av 2021.
Fakta:
- Mørk fiber = Mørk fiber er innen telekommunikasjon enkeltfiber eller fiberpar i fiberkabler som ikke er tilkoblet transmisjonsutstyr.
- Euroconnect-1 ringen forventes å være i drift ved utgangen av 2020 og kompletteres mot utgangen av 2021, og vil være den raskeste og mest moderne digitale infrastrukturen mellom Norge og Europa. Det forventes at Euroconnect-1 vil forbinde de store datasenter-knutepunktene i Irland, Danmark og Sverige med Norge. Her opererer blant annet Microsoft, Facebook, Google og Amazon allerede store datasentre.
- To petabits per sekund tilsvarer kapasiteten som kreves for at 400 millioner seere samtidig kan se strømmetjenester fra eksempelvis HBO eller Netflix.
- SkagenFiber:
Lengde: 170 km Mellom Larvik – Hirtshals
Fiberpar: 48 par
Eier: Lyse (100 %)
Nøkkelord
Kontakter
Toril NagKonserndirektør tele
Tel:934 88 888toril@lyse.noEirik GundegjerdeDirektør for strategiske prosjekter
Tel:934 88 885eirik.gundegjerde@lyse.noBilder
Om Lyse
Lyse er et norsk energi- og telekomkonsern. Konsernet er en nasjonal aktør innen fornybar, og er landets fjerde største vannkraftprodusent. Gjennom det landsomfattende Altibox-partnerskapet leverer konsernet bredbånds- og underholdningstjenester til en betydelig andel av befolkningen og gjennom mobiloperatøren ice bygger Lyse Norges tredje 5G mobilnett.
Konsernet er heleid av 14 kommuner i Sør-Rogaland, og verdiskapingen går tilbake til fellesskapet. Eierkommunene legger til grunn et langsiktig industrielt eierskap og har forventninger til selskapet som samfunnsbygger med et regionalstrategisk perspektiv og tilfredsstillende lønnsomhet. Lyses totale bidrag til stat, vertskommuner og eierkommuner for 2023 var på om lag 6,37 milliarder kroner.
Følg pressemeldinger fra Lyse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Lyse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Lyse
Lyse kjøper Egersund vindkraftverk30.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
Lyse har i dag inngått avtale om kjøp av Egersund vindkraftverk. Dette blir Lyses første vindpark.
Stabilt resultat for Lyse26.3.2025 12:15:23 CET | Pressemelding
Lavere strømpriser og økte avskrivninger etter nødvendige investeringer i mobil- og strømnett gir noe lavere resultat for 2024.
Lyse og Rogaland fylkeskommune vil bygge biogassanlegg ved Øksnevad VGS14.3.2025 09:47:42 CET | Pressemelding
Lyse og Rogaland fylkeskommune går sammen om å etablere et industrielt biogassanlegg tilknyttet Øksnevad videregående skole.
Samarbeider om ny forsvarsteknologi12.3.2025 06:40:00 CET | Pressemelding
Lyse og Nokia inngår strategisk samarbeid for å styrke evnen til å levere kommunikasjonsløsninger til det norske forsvaret.
Eimund Nygaard gir seg i Lyse10.2.2025 16:30:00 CET | Pressemelding
Eimund Nygaard har gitt styret i Lyse beskjed om at han ønsker avløsning som konsernsjef. Han har vært konsernsjef siden Lyse ble dannet i sin nåværende form i 1998, altså nærmere 27 år.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom