Sjekk luftkvaliteten der du bor på Yr

Varslingsmodellen er utviklet av forskere ved Meteorologisk institutt og viser den lokale luftforurensingen i nåtid og 24 timer framover. Det er særlig svevestøv og nitrogendioksid som forurenser lokalt.
- Modellen kombinerer værvarselet og utslipp for å beregne luftkvaliteten. Slik kan vi dekke hele Norge, ned til et så lite område som 50 meter, sier Bruce Rolstad Denby, seniorforsker ved Meteorologisk institutt.
Varselet vil kunne hjelpe spesielt sårbare grupper til å ta forhåndsregler, som eldre, gravide, barn og de med astma og luftveisplager.
Yr er Norges største værvarslingstjeneste og er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt. Varselet blir først tilgjengelig på Yrs nye nettsider. I løpet av sesongen vil luftkvalitetsvarselet også slippes i Yr-appen.
- Vinteren er høysesong for luftforurensning, derfor passer det bra å lansere luftkvalitet på Yr nå. Hvis du skal ferdes ute er det ikke bare været som er relevant, men også kvaliteten på lufta du skal bevege deg i, sier Ingrid Støver Jensen, produktutviklingssjef for Yr.
Varslingstjenesten Luftkvalitet i Norge er utviklet av Meteorologisk institutt, Miljødirektoratet, Statens vegvesen Vegdirektoratet, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Sammen utgjør de Luftsamarbeidet, et statlig samarbeid med et felles mål om bedre luftkvalitet i Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Yr: Ingrid Støver Jensen, produktutviklingssjef for Yr på 40 21 37 25
Meteorologisk institutt: Amalie Kvame Holm, seniorrådgiver kommunikasjon, Meteorologisk institutt på 97 66 58 84
Bilder




Lenker
Om Meteorologisk institutt
Yr er Norges største værvarslingstjeneste og er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt.
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Ny rapport: Endringene i Arktis kan påvirke været lenger sør12.5.2025 17:00:00 CEST | Pressemelding
Klimaendringene i Arktis skjer tre ganger raskere enn det globale gjennomsnittet. En ny rapport beskriver kunnskapen om hvordan oppvarmingen kan gi ustabilt vær i tett befolkede områder i Skandinavia, Øst-Asia og Nord-Amerika.
Varmeste april noen gang for seks fylker i Sør-Norge2.5.2025 14:26:43 CEST | Pressemelding
Vi legger nok en måned med store kontraster i Norge bak oss. I sør var det varmt og vårlig. I nord var måneden kald og våt, og Finnmark fikk den våteste april som noen gang er registrert.
Ny varmerekord for en av Norges viktigste klimastasjoner30.4.2025 14:46:40 CEST | Pressemelding
April har vært en varm måned for store deler av Sør-Norge. Nå har en av stasjonene som er spesielt utpekt til å overvåke klimautviklingen i Norge, satt rekord med stor margin: – Viser en kraftig temperaturøkning, sier klimaforsker.
Klimaendringer preget Europa i 202415.4.2025 04:00:00 CEST | Pressemelding
Europa varmes opp raskere enn noe annet kontinent, og konsekvensene av klimaendringene var tydelige i 2024. Isbreene i Skandinavia og Svalbard smeltet rekordmye og havet var rekordvarmt. Stadig mindre av Europa opplever nå temperaturer under frysepunktet.
Mars var mer enn to grader varmere enn normalt1.4.2025 15:26:20 CEST | Pressemelding
Årets mars ble den 5. varmeste og 6. våteste vi har registrert. I Innlandet var det ekstremt vått, mens i sørøst har det vært tørt. I Nord-Norge har vi registrert det våteste halvåret noensinne.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom