Dette må hytta tåle i høst

1 av 4 hytteskader som meldes til norske forsikringsselskaper er stormrelatert, viser tall fra Frende Forsikring. Vannskader og skader på grunn av store snømengder på hyttetak er også høyt på listen.
- Heldigvis er dette skader du enkelt kan forhindre med gode forberedelser. Men du bør sette i gang nå, sier Øystein Øren, fagsjef i Frende Forsikring.
Forventer mer ekstremvær
Sommeren brakte med seg både rekordvarme og uvanlig kalde dager. Dager med store nedbørsmengder, flom og skred for eksempel i Jølster, Brumunddal og Bærum. I framtiden varsles det mer av dette, noe norske hytter må tåle.
- Vi forventer høyere temperaturer, økt nedbørintensitet og mindre snø. Det kan igjen føre til økt flomfare og mer overvann, sier klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Elin Lundstad.
Klimaforskeren sier varmere vær også kan gi mer tordenvær i framtiden.
Millionene renner ut
- I fjor betalte norske forsikringsselskap 905 millioner kroner i erstatning for skader på private bygninger og innbo. Det er 31 prosent høyere enn i 2017, sier Øystein Øren i Frende.
Mye av dette skyldes frost og store snømengder de første månedene av 2018.
- En tørr sommer og våt høst gjorde også sitt til at erstatningssummene etter vann- og brannskader var store, sier han.
Vannskader kostet 287 millioner kroner – opp 49 prosent fra året før. Erstatning etter brann økte fra 286 til 346 millioner kroner.
- De typiske hytteskadene om høsten er taklekkasjer, kjellere fylt med vann og stormskader på hyttetak og bygningen. Veldig mange av disse oppstår om høsten, sier Øren i Frende.
Sjekklisten du trenger
- La noe grunnvarme stå på der det er vannrør hvis hytta brukes om vinteren, men vær forberedt på at strømbrudd kan gjøre at frostvakten forsvinner for en periode. Derfor bør det aldri stå på vanntrykk i rørsystemene når du er borte, sier tidligere styreleder i Norges Hytteforbund (NHF), Mathias B. Dannevig.
- Hvis hytta skal vinterstenges, husk å tappe vannanlegg og ikke glem å tømme skylletanken på toalettet. Husk å låse alle dører og lukk alle vinduer. Hvis det er deler av hytta som er ekstra utsatt for slagregn eller potensielle stormskader er det lurt å dekke til områdene, sier han.
Den tidligere styrelederen i Norges Hytteforbund minner om at du bør sikre el-anlegg mot brann ved å trekke ut unødvendige kontakter og sikre mot lynnedslag.
- Sikre til slutt hytta mot mus og rotter og sprøyt mot maur og skadeinnsekter om du har mistanke om skumle insektaktiviteter. Det er mye å tenke på når man er hytteeier, sier Mathias Dannevig i NHF.
- Det er ingen grunn til å utsette klargjøringen av hytta til minusgradene står på dørstokken. Gjør jobben nå tidlig i oktober. Da kan du synke ned i godstolen med god samvittighet når høsten setter inn for alvor utenfor hytteveggen, Øystein Øren i Frende.
TIPS: Sjekklisten som redder hytta i høst
- Rens takrennene
Fjern rusk og rask fra fjorårets vinter. Sjekk rennene på nytt når høstløvet har falt ned før vinteren. Sjekk at takrennene er hele og at regnvann som ender i renna får renne fritt bort fra hytta nede på bakken. Husk at tilstoppede, brukne eller frosne takrenner kan skade hytta. - Sjekk taket før snøen kommer
Mange hyttetak tar imot enorm vekt i form av snø hver eneste vinter. Har du sjekket hvordan taket ditt ser ut etter fjoråret? Skadet du taket under fjorårets snømåking uten å vite det? Gå over taket før det dekkes av store snømengder. Se etter sprekker, skjevheter og/eller brister. Se over hjørner og området rundt pipa. Finner du noe galt? Fiks det eller bytt ut ødelagte deler. - Rydd uteområdet
Gjennom fine sommerdager har møblene gjerne stått ute i ukevis, barneleker har spredd seg over et stort område og grillen har vært en hyppig følgesvenn. Nå er det på tide å rydde og sikre løse gjenstander. Du ønsker ikke at høststormen skal ta tak i tingene dine. - Gjør høst- og vinterredskapene lett tilgjengelig
Sett ishakke, spader og stige lett tilgjengelig i tilfelle snøen har lagt seg neste gang du er tilbake på hytta. - Fyll opp vedlagrene til kalde høst- og vinterkvelder
Og ikke minst: fyll opp vedkorgen inne ved peisen med tørr og insektsfri ved. Du vil takke deg selv den mørke fredagskvelden du ankommer en kald hytte. - Steng hovedkranen
Hvis du ikke skal på hytta i høst er det lurt å stenge av. Når det er gjort, skru på kranen så du får tappet ut alt vannet i rørene. Da unngår du frostsprengning av vannrørene når kulda setter inn. Du unngår også potensielle vannskader på hytta når vannet tiner igjen. - Sjekk at vannrør i kalde rom er isolert
- Ha litt varme på i hytta
Det er lurt å ha minimum ti grader i hytta året rundt. I vinterhalvåret krever det at du har litt varme på selv når du ikke oppholder deg der. Dette vil minske risikoen for frostskader. - Sjekk vinduer og dører
Sjekk at alle vinduer og dører er lukket og låst. Se til luftventilene. Da slipper du å få besøk av tyver eller dyr utenfra og at kong vinter tar grep med sine kalde klør. - Tett sprekker og hull fra utsiden
Når gradestokken kryper nedover søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over hytta og tett igjen gliper og små åpninger. - Følg med gjennom vinteren
Husk at du som hytteeier har et ansvar for å måke taket på hytten for snø. Det er ikke sikkert at forsikringen dekker deg hvis du har latt hytten stå nedsnødd vinteren gjennom. - Sjekk brannslukningsutstyret
Dette må du ha orden på året gjennom, men det er en fin rutine å sjekke dem som en del av høstforberedelsene. Har du brannalarm i alle rom? Er batteriene i varslerne byttet? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Snu det på hodet, sjekk at det ikke er utgått på dato.
Kilde: Frende Forsikring
FAKTA: Topp fem hytteskader
- Storm (23%)
- Utvendig rørbrudd (13%)
- Relatert til rettshjelp (10%)
- Snøpress (10%)
- Utett bygg (5%)
Kilde: Frende Forsikring
Nøkkelord
Kontakter
Øystein Ørenfagsjef og brannekspert
Tel:+4795258767oystein.oren@frende.noMarius Solberg Anfinsenrådgiver og pressekontakt
Tel:+47 959 31 440msa@frende.nowww.frende.no/aktuelt/Bilder

Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 330 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Nær halvparten klarer ikke uforutsette ekstrautgifter6.5.2025 07:58:00 CEST | Aktuelt
En ny undersøkelse viser at 43 prosent av nordmenn ikke tror de hadde klart en ekstraregning på 50 000 kroner. - Det er bekymringsverdig, sier privatøkonom.
Flåtten er i gang: - På tide å ta vaksine3.5.2025 08:25:00 CEST | Aktuelt
En mild vår gjør at flåtten er på plass mange steder i landet. - Nå bør en del vurdere å vaksinere seg mot TBE-viruset.
Kraftig løft for Frende30.4.2025 06:30:11 CEST | Pressemelding
Svært positivt første kvartal med gode skaderesultater og betydelig forbedring fra i fjor. Solid finansresultat til tross for store svingninger.
Disse digitale truslene må du vite om nå29.4.2025 07:54:00 CEST | Aktuelt
En fersk undersøkelse viser at 1 av 3 nordmenn har blitt svindlet digitalt. - Folk er spesielt redde for kunstig intelligens og frykter at de ikke lukter lunta før det er for sent.
Unge vet ikke hvor farlig dette kan være24.4.2025 07:55:00 CEST | Aktuelt
Nå blir flere hundre tusen elsparkesykler hentet fram til en ny sesong. En helt fersk undersøkelse viser at mange ikke vet hvordan de lades trygt. - Da vet de ikke hvor galt det kan gå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom