Fem tips til moro med barna i høstferien

Har du hørt begrepet «staycation»? Det er rett og slett en ferie der man ikke reiser bort, men skaper opplevelser der man er. I tillegg til å spare store summer på flybilletter og hotell for hele familien, er dette også en mer bærekraftig måte å feriere på.
– Dere trenger ikke reise langt eller å ha planlagt i ukesvis for å få en minneverdig høstferie. Norge er magisk på denne tiden av året og det er masse moro dere kan finne på, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Her er fem tips til hva dere kan gjøre denne ferien.
Meld barna på en friluftsskole
Friluftsskolen er et ferietilbud i nærmiljøet for barn og ungdom. Hovedmålgruppe er de mellom 10 og 13 år.
– Målet med Friluftsskolen er å gi deltakerne en lystbetont introduksjon til friluftsliv. De lærer hvordan man leser kart, lager leir og så videre, men det er også tid til morsomme aktiviteter som passer til årstiden. Nå på høsten kan det for eksempel være aktuelt og plukke sopp, forteller Morten Dåsnes, daglig leder i Friluftsrådenes Landsforbund.
Sammen med Den Norske Turistforening står de bak friluftsskolene. På nettstedet http://friluftsskole.no/ kan du søke og finne en friluftsskole der du bor.
Det kan være lurt å være raskt ute, da mange av oppleggene har påmeldingsfrist i midten av uka før ferien.
Besøk en DNT-hytte
Den Norske Turistforening har 550 hytter tilgjengelige over hele landet. Disse er et godt utgangspunkt for å nyte de flotte høstfargene fjellet har å by på.
Hyttene er delt inn i tre kategorier: ubetjente, selvbetjente og betjente, der de to førstnevnte er det aller rimeligste alternativet.
– Flere av våre betjente hytter holder åpent i høstferien, og om du vil ordne deg helt selv, er det nok av sjarmerende selvbetjente og ubetjente hytter å velge mellom, forteller Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.
Solvang understreker at det er viktig å pakke fjellvettet i sekken på høsten.
– Dagene er kortere og været skifter raskt. Den første snøen faller i høyden nå, så utstyr dere med varme klær og godt fottøy for all slags vær og føre.
Ta en telttur
Takket være allemannsretten telter dere stort sett hvor dere vil i utmark.
– Det er ikke nødvendig å reise langt for å skape gode minner. For barna kan en telttur i hagen eller i nærområdet være en mer enn stor nok ekspedisjon. Det viktigste er at dere er sammen og har oppmerksomheten på hverandre, råder Lasse Heimdal.
Har dere ikke telt, kan det være verdt å ta en kikk på bruktmarkedet, da mange selger flott friluftsutstyr som knapt er brukt. Dere kan også høre med venner og kjente om noen har et telt til låns.
Ønsker dere en mer utfordrende ferie, kan dere ta med teltet og vandre i markaområder i nærheten, eller kanskje i fjellheimen over flere dager.
Plukk sopp!
Soppsesongen startet allerede på sensommeren, men flere steder i landet kan man fortsatt finne sopp i høstferien.
Soppturer er spennende for både store og små, og det er lett å bli hekta, advarer Lene Johansen i Norges sopp- og nyttevekstforbund.
– Det kan minne litt om Pokémon Go, bare på ordentlig! Og når du finner spiselige ting i naturen, så kan du ta det med hjem.
Johansen understreker at du aldri må spise sopp du ikke er sikker på. Norges sopp- og nyttevekstforbund har soppkontroller over hele landet, hvor de hjelper dere med å finne ut hvilke som er trygge. Er det ingen soppkontroll i nærheten, kan dere bruke appen Digital Soppkontroll.
Ta en middag rundt bålet
Den 15. september ble det generelle bålforbudet opphevet, noe som betyr at det igjen er lov å tenne bål i utmark.
Så lenge dere har godt med varme klær, er det å samles rundt et bål noe av det hyggeligste som finnes nå på høsten. Med litt forberedelser hjemme, kan dere også trylle fram lekre matretter på bålet.
– Å lage mat på bål er faktisk ganske enkelt, så lenge du er godt forberedt. Har du med deg aluminiumsfolie og litt olje eller smør, er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan pakke inn og steke rett på bålet, sier Lasse Heimdal.
Lån utstyr fra BUA og prøv noe nytt
Er dere nysgjerrige på hvordan det er så sove i hengekøye, eller har lyst til å prøve å lage mat på stormkjøkken i ferien? Da kan det være greit å vite at det finnes ordninger over hele landet der dere kan låne turutstyr helt gratis.
BUA er en nasjonal forening som skal gjøre det enklere for barn og unge å prøve flere og mer varierte aktiviteter.
– BUAordninger er for alle og her kan du låne det du vil helt gratis. Alt fra telt, liggeunderlag, stormkjøkken, kano, fiskestenger og hengekøye kan du være heldig å finne hos din lokale BUA, forteller daglig leder Monica Vogt.
Finnes det ingen BUA der du bor, kan det likevel hende det finnes en annen utlånssentral. Det kan du sjekke på din kommunes hjemmeside.
Nøkkelord
Kontakter
Lasse HeimdalGeneralsekretær
Tel:+47 951 51 194lasse.heimdal@norskfriluftsliv.noBilder



Om Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 19 store friluftslivsorganisasjonene, med én million medlemskap og flere enn 5000 lag og foreninger.
Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere – oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.
Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges Dykkeforbund, Norges klatreforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistforeningen, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.
Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Tirsdag starter det nasjonale bålforbudet14.4.2025 09:00:05 CEST | Pressemelding
De fleste skog- og gressbranner i 2024 skjedde i løpet av perioden med bålforbud. Norsk Friluftsliv oppfordrer alle til å ta ansvar for egen tur og bidra til å begrense brannfaren.
Gratis aktivitetshefte skal gi flere barn friluftsglede – 160 000 hefter delt ut10.4.2025 09:26:21 CEST | Pressemelding
I anledning Friluftslivets år 2025 skal alle barn fra fem til ti år få Friluftsknappen – et aktivitetshefte som skal vekke nysgjerrighet, skape mestring og gi gode naturopplevelser.
Presseinvitasjon: H.K.H. Kronprins Haakon åpner Friluftslivets år 2025 på Sognsvann16.1.2025 08:30:00 CET | Presseinvitasjon
Lørdag 18. januar inviterer Norsk Friluftsliv og 24 medarrangører pressen til «Hele Norge båler» på Sognsvann, som markerer åpningen av Friluftslivets år 2025.
Åpner Friluftslivets år med 500 bål over hele landet15.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Lørdag 18. januar går det offisielle startskuddet for Friluftslivets år 2025 med den nasjonale markeringen «Hele Norge båler».
Ferske tall: Bålet skaper fellesskap og senker stress10.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Bål er mer enn bare varme og kos – det er en måte å koble av fra hverdagen og bygge fellesskap på, viser en ny Ipsos-undersøkelse gjennomført for Norsk Friluftsliv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom