Gi bekken plass!
Av vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund, NVE
Natt til 13. august førte kraftig regn til at bekker i åssidene over Brumunddal fylte seg opp. Vannet fulgte bekkeleiet ned til bebyggelsen, hvor bekkene er lagt i rør for å gjøre plass til hus. Innløpene til rørene ble raskt tettet igjen av steiner, røtter og annet rask som vannet fraktet med seg. Flomvannet fant dermed nye veier - gjennom hager, oppkjørsler og hus.
Lukkede bekker er ikke unikt for Brumunddal i Ringsaker kommune. Bekker har gjennom mange tiår blitt lagt i rør i kommuner rundt om i hele landet, fordi utbygging av boliger og industri har blitt prioritert på bekostning av vassdragene.
Utfordringen med bekkelukkinger er todelt. For det første må dimensjonen på rørene være stor nok til å håndtere mulige vannmengder. Dette er spesielt vanskelig å forutse i et klima i endring.
For det andre er inntaket til rørene særlig utsatt for gjentetting av steiner og liknende ved store flomhendelser. Bekkeinntak må derfor jevnlig vedlikeholdes og bør holdes under oppsyn ved kraftige regnbyger. Dette krever god og oppdatert beredskap av kommunene, og kan være en krevende utfordring i praksis.
Kraftige, lokale regnbyger som den som rammet Brumunddal, vil øke i antall og intensitet i årene fremover. Da er vi avhengige av å ha velfungerende bekker som trygt kan frakte vannet vekk.
Derfor bør bekker i størst mulig grad holdes åpne. Gjenåpning av lukkede bekker er et viktig klimatilpasningstiltak. Ved gjenåpning er det viktig å gi bekken god plass, slik at vassdragets naturlige bufferevne gjenvinnes. Likeledes er det viktig å ikke legge ny bebyggelse for tett inn til bekker og elver, slik at vi bygger oss inn i nye flomproblemer. Her har kommunene et viktig ansvar.
Gevinsten av åpne og frie bekker kommer ikke bare i form av økt sikkerhet mot flom, men også som flotte grøntarealer til glede for lokalmiljøet.
En bekk kan virke ufarlig der den sakte sildrer nedover åssiden en sommerdag. Men la deg ikke lure - den ellers så sindige bekken kan ved kraftig nedbør få styrke til å flytte hus og vaske bort veier. Oppfordringen fra NVE til kommunene er derfor klar: Gi bekken plass!
Kontakter
NVE pressetelefon: 489 97 667
Bilder
Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVE tilrår nye vilkår for vasskraft-reguleringa av Aurdalsfjorden3.12.2024 11:10:30 CET | Pressemelding
NVE har gitt tilråding til nye vilkår for reguleringa av Aurdalsfjorden i Innlandet. Meir moderne vilkår skal bidra til å betre miljøforholda når vassdraget vert utnytta til kraftproduksjon.
Varsom startet snøskredvarslingssesongen29.11.2024 11:39:29 CET | Pressemelding
Lørdag kl 16 kommer sesongens første snøskredvarsel ut på Varsom. Det er gjeldene for søndag 1. desember. Fra 1. desember til 31. mai vil vi ha daglige oppdaterte varsler for 24 regioner. For resten av landet vil vi varsle dersom vi venter stor eller meget stor snøskredfare.
NVE leverer utredninger og anbefalinger for tre havvindområder28.11.2024 10:14:56 CET | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat har gjennomført strategiske konsekvensutredninger for tre av de 20 havområdene som kan være aktuelle for havvind. Arbeidet er gjort i samarbeid med flere direktorater og etater. NVE anbefaler å øke kapasiteten i Vestavind F noe og utlyse ett nytt prosjektområde i Sørvest F. NVE anbefaler at Vestavind B ikke åpnes for havvind nå.
Rekordstor smelting på breene i Nord-Norge, og brefrontene fortsetter å smelte tilbake28.11.2024 08:30:00 CET | Pressemelding
Nye målinger fra NVE viser rekordunderskudd og stor tilbakegang i 2024 for isbreene i Nord-Norge. Det skyldes en varm sommer og mindre snø enn normalt. Det ble målt dobbelt så stor sommersmelting som i et normalår. Årets målinger av brefronter viser at tre breer i Nord-Norge hadde størst tilbakesmelting.
NVE omgjør deler av vedtaket for ny kraftledning mellom Åfjord og Snilldal27.11.2024 10:17:02 CET | Pressemelding
Statnett får delvis medhold i deres klage om ekspropriasjon knyttet til kraftledningen mellom Åfjord og Snilldal i Trøndelag. Statnett får tillatelse til ekspropriasjon for den delen av søknaden som gjelder grunneiere og eventuelle andre rettighetshavere. Samtidig opprettholder NVE avslaget på søknaden om ekspropriasjon ovenfor reindrifta på Fosen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom