Norges Bryteforbund

VM i bryting til Oslo

Del
1000 deltakere fra mer enn 100 nasjoner vil delta i VM i bryting i Oslo 2021.
Morten Sandnæs, Trine Skei Grande, Rina Mariann Hansen og Stig-Andre Berge
Morten Sandnæs, Trine Skei Grande, Rina Mariann Hansen og Stig-Andre Berge

Det internasjonale bryteforbundet (UWW) har tildelt Norges Bryteforbund (NBF) VM i bryting i Oslo i 2021. Dette blir ett av de største idrettsarrangementene som er arrangert i Norge siden OL på Lillehammer.

Forventer 40 000 tilskuere

VM vil gå over ni dager, og skal etter planen arrangeres på nye Jordal Amfi i Oslo i oktober 2021. Det er forventet 40 000 tilskuere, og 225 timer TV-sending vil generere rundt 170 millioner TV-seere. Mesterskapet vil omfatte to grener for herrer (gresk-romersk og fristil) og en gren for kvinner (fristil). I tillegg til de 1000 bryterne vil 2000 trenere og ledere være akkreditert til VM i Oslo.

 - Et bryte-VM i Norge vil få store positive ringvirkninger for rekrutteringsarbeid, klubbutvikling, integreringsarbeid og synlighet for idretten vår. Vi tror også at et VM på hjemmebane vil styrke den sportslige satsningen og ikke minst arbeidet med nåværende og fremtidige samarbeidspartnere. Vi gleder oss til å bruke VM som en katalysator i dette arbeidet de neste to og et halvt årene, sier generalsekretær Morten Sandnæs i Norges Bryteforbund.

 Idrettspresident, Berit Kjøll, er også  entusiastisk til et bryte-VM på norsk jord i 2021.  

 -Det er positivt at Norge påtar seg et stort internasjonalt idrettsarrangement, og at dette arrangeres på norske premisser med stor grad av nøkternhet og bruk av frivillige. Vi er glade for at Oslo kommune og staten bidrar med økonomisk støtte. Et VM vil bidra til aktivitetsøkning for brytesporten og rekruttering av frivillige som hele norsk idrett vil nyte godt av i fremtiden, sier idrettspresident Berit Kjøll i Norges idrettsforbund.

 -Once in a lifetime

 De aktive ser også fram til det historiske mesterskapet på norsk jord.

 -Jeg kommer til å ha lagt opp som aktiv bryter på toppnivå i 2021, men gleder meg på vegne av mine lagkamerater til at de skal kunne konkurrere foran et stort hjemmepublikum. Dette er et «once in a lifetime» arrangement for norsk bryting og jeg gleder meg til å være med å bidra til at dette blir vellykket, sier bryter Stig-Andre Berge, som selv har bronse fra både VM og OL, og sølv fra EM.

 Både Oslo kommune og Kulturdepartementet er avgjørende støttespillere for at VM i Oslo blir en realitet. Mesterskapet har et budsjett på 65 millioner kroner. Kommunen bidrar med 15 millioner og staten ti millioner kroner. Det er estimert at arrangementet vil gi en regional verdiskapning på snaut 80 millioner kroner. Det vil komme mange tilreisende. Estimatet for antall overnattingsdøgn er nærmere 34 000. 

 -Vil bevare idrettsmangfoldet

- Vi ser at det er store forskjeller mellom ulike idretter når det gjelder eksponering og synlighet, og de minste kan ha utfordringer med å gjennomføre større mesterskap alene. Vi vil bevare det idrettsmangfoldet vi har i Norge og derfor har vi opprettet en prøveordning for å gi en håndsrekning til idretter som trenger litt drahjelp. Totalt har vi satt av 20 millioner kroner til ordningen, og jeg er glad for å kunne gi 10 millioner kroner til bryte-VM i 2021, sier kulturminister Trine Skei Grande.

 Også byrådet er glad for at Oslo skal arrangere VM i bryting.

 -Norge har flere utøvere og forbilder i verdensklasse som Stig-Andre Berge fra Oslo Bryteklubb og Grace Bullen.

Bryteklubbene i Oslo jobber veldig bra med rekruttering og representerer noe av det beste og mest inkluderende ved idretten i byen vår, sier byråd Rina Mariann Hansen, og legger til:

 -Oslo skal være en god by for både idrett og arrangementer og jeg tror VM i Oslo vil bli en fantastisk begivenhet for publikum.  

 Målet med VM-arrangementet er å bruke det som et virkemiddel i å skape oppmerksomhet rundt brytesporten, og å utvikle idretten gjennom idrettslig utvikling og økt rekruttering. Det legges i tillegg vekt på å bruke arrangementet som et virkemiddel i en satsing på økt innsats i integreringen av flyktninger med bakgrunn fra land og kulturer hvor brytesporten tradisjonelt står sterkt.

Fakta VM i bryting

  • Mer enn 100 deltagende nasjoner
  • 3 grener (gresk-romsersk herrer og fristil herrer og kvinner)
  • Ca 1.000 utøvere og 2.000 akkrediterte trenere og ledere
  • Et par hundre mediefolk og dommere
  • 225 timer med TV sending
  • 166 millioner TV seere
  • Til sammen ca 40.000 tilskuere, hvorav veldig mange av dem er tilreisende til Oslo

Bryting er en verdensidrett med organisert aktivitet i de fleste land i verden. I tillegg kommer en rekke tradisjonelle brytestiler, som er i ferd med å bli organisert innenfor UWW.  Spesielt er bryting en meget utbredt idrett i sørøst Europa, Tyrkia, Iran, Irak, Syria og India. Bryting er derfor en idrett svært mange av flyktningene som har kommet til Norge den senere tid kjenner godt. Et VM i Oslo kan spille en viktig rolle i integreringsarbeidet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Morten Sandnæs, Trine Skei Grande, Rina Mariann Hansen og Stig-Andre Berge
Morten Sandnæs, Trine Skei Grande, Rina Mariann Hansen og Stig-Andre Berge
Last ned bilde

Om Norges Bryteforbund

Norges Bryteforbund
Norges Bryteforbund
Sognsveien 75 L (inngang fotballforbundet)
0855 Oslo

416 66 651http://www.bryting.no/

Norges bryteforbund dekker de olympiske grenene gresk romersk og fristil bryting samt sumo, sandbryting, og håndbak. Det er totalt ca. 7.000 medlemmer fordelt på 63 klubber over hele landet. De fleste klubbene organiserer alle trening innen alle grener, mens andre kun organiserer treninger i en eller to. Det gjennomføres årlig ca. 50 brytestevner i Norge. 

Bryting er en relativ liten idrett i Norge men er en stor idrett internasjonalt. Norsk Bryting har stolte tradisjoner, og har en sterk toppidrettskultur og leverer internasjonale medaljer jevnlig.  Bryting er en av de sommeridretter som har klart å kvalifisere deltakere til samtlige sommer OL i moderne tider. Vi har nå en ny generasjon med store talenter som hevder seg på internasjonalt nivå.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye