Oslo-sommeren har blitt 12 dager lenger

I dag varer sommeren fra 6. mai og helt til 26. september i Oslo, hvis vi bruker en klimatologisk definisjon. Det er den perioden av året da den normale døgnmiddeltemperaturen er over 10 grader. Tidligere strakk denne perioden seg fra 12. mai til 20. september.
– Sommeren har altså blitt tolv dager lenger, og gjennomsnittstemperaturen er 1,1 grader høyere når sommeren er på sitt varmeste. Varmetoppen kommer også i gjennomsnitt noen dager senere enn før, sier Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.
Han har sammenliknet normalperioden 1961-1990 med de siste 30 år (1989-2018). Sammenlikningen viser at temperaturøkningen er større i siste halvdel av sommeren enn iførste halvdel.
– Dette er et godt eksempel på hvordan klimaendringene slår inn over Norge, sier Ketil Isaksen.
Endringene skyldes en kombinasjon av naturlige svingninger og en forsterket drivhuseffekt.
– Vi ser at utviklingen av temperaturen her i Oslo har flere likhetstrekk med den globale temperaturøkningen. Globalt er oppvarmingen vi har observert de siste 50-60 årene i hovedsak forårsaket av oss mennesker, sier Isaksen.
Kontakter
Spørsmål?
Kontakt klimaforsker Ketil Isaksen på telefon 928 55 525 eller e-post: ketili@met.no
Bilder



Dokumenter
Om Meteorologisk institutt
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Ny rapport: Endringene i Arktis kan påvirke været lenger sør12.5.2025 17:00:00 CEST | Pressemelding
Klimaendringene i Arktis skjer tre ganger raskere enn det globale gjennomsnittet. En ny rapport beskriver kunnskapen om hvordan oppvarmingen kan gi ustabilt vær i tett befolkede områder i Skandinavia, Øst-Asia og Nord-Amerika.
Varmeste april noen gang for seks fylker i Sør-Norge2.5.2025 14:26:43 CEST | Pressemelding
Vi legger nok en måned med store kontraster i Norge bak oss. I sør var det varmt og vårlig. I nord var måneden kald og våt, og Finnmark fikk den våteste april som noen gang er registrert.
Ny varmerekord for en av Norges viktigste klimastasjoner30.4.2025 14:46:40 CEST | Pressemelding
April har vært en varm måned for store deler av Sør-Norge. Nå har en av stasjonene som er spesielt utpekt til å overvåke klimautviklingen i Norge, satt rekord med stor margin: – Viser en kraftig temperaturøkning, sier klimaforsker.
Klimaendringer preget Europa i 202415.4.2025 04:00:00 CEST | Pressemelding
Europa varmes opp raskere enn noe annet kontinent, og konsekvensene av klimaendringene var tydelige i 2024. Isbreene i Skandinavia og Svalbard smeltet rekordmye og havet var rekordvarmt. Stadig mindre av Europa opplever nå temperaturer under frysepunktet.
Mars var mer enn to grader varmere enn normalt1.4.2025 15:26:20 CEST | Pressemelding
Årets mars ble den 5. varmeste og 6. våteste vi har registrert. I Innlandet var det ekstremt vått, mens i sørøst har det vært tørt. I Nord-Norge har vi registrert det våteste halvåret noensinne.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom