Norge utnytter ikke verdifull kompetanse fra utlandet godt nok

– Godkjenningssystemet er fragmentert og komplekst. Informasjonen er i mange tilfeller for dårlig og ikke tilpasset søkernes behov. For enkeltmennesker gjør det veien til yrkeslivet lengre og mer kronglete enn nødvendig, og det er samfunnsøkonomisk ulønnsomt, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.
Kan kompetansen din brukes?
Har du kompetanse fra utlandet og skal jobbe som for eksempel sykepleier, lærer eller elektriker i Norge, må du søke om godkjenning. I omkring 160 lovregulerte yrker er godkjenning avgjørende for om du får lov til å utøve yrket ditt eller ikke.
Undersøkelsen viser at det er vanskelig å bygge videre på utenlandsk kompetanse. Mangler du litt kompetanse for å kunne utøve yrket ditt i Norge, er det begrenset med påbygningstilbud. Undersøkelsen peker også på at mange utenlandsstudenter, særlig innen helseyrker, er usikre på om utdanningen de har valgt kvalifiserer til yrkesutøvelse i Norge. Informasjon om hva som godkjennes gis først når utdanningen er fullført, som betyr at studenter må ta avgjørende valg på sviktende grunnlag.
For yrker som ikke er lovregulerte, er det frivillig å søke om godkjenning av utdanning fra utlandet. Vil du studere videre i Norge, er det imidlertid usikkert hvor mye av utdanningen som gir fritak, og dermed hvor mye som gjenstår før du har fullført utdanningen.
– Når samfunnet etterspør kvalifisert arbeidskraft, er svakhetene på godkjenningsfeltet en utfordring som må tas på alvor, understreker Foss.
Mange aktører, lite samordning
En vesentlig del av den norske arbeidsstyrken har i dag utdanning og yrkeskvalifikasjoner fra utlandet. Kunnskapsdepartementet har ansvar for å koordinere mange av tiltakene som skal sikre effektive godkjenningsordninger, mens det utførende ansvaret er fordelt på omkring 60 ulike godkjenningsaktører, som NOKUT, Helsedirektoratet, universiteter og høyskoler.
– Et effektivt og godt samordnet godkjenningssystem er avgjørende for at vi kan nyttiggjøre oss den betydelige kompetansen som norske utenlandsstudenter, arbeidsinnvandrere og flyktninger har. Det vil bidra til å dekke opp framtidens kompetansebehov, sier Foss.
Undersøkelsen viser at det er lite samarbeid mellom de mange aktørene og at regelverket praktiseres ulikt. Kunnskapsdepartementet bør sørge for at godkjenningsaktørenes kompetanse utnyttes bedre på tvers og spre kunnskap om beste praksis. Utdanningsdirektoratet er for eksempel gode på brukerrettet informasjon. Det kan de andre godkjenningsaktørene lære av.
Riksrevisjonen overleverte undersøkelsen om godkjenning av utdanning og yrkeskvalifikasjoner fra utlandet til Stortinget 18. juni.
Nøkkelord
Kontakter
Stein MorchPressekontakt
Tel:950 29 904Stein.Morch@riksrevisjonen.noTherese JohnsenEkspedisjonssjef
Tel:911 52 826therese.johnsen@riksrevisjonen.noBilder

Lenker
Om Riksrevisjonen
Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Kraftig økning i brudd på Bufetats bistandsplikt24.4.2025 13:02:30 CEST | Pressemelding
Den statlige Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) har plikt til å tilby et forsvarlig plasserings-tiltak når barneverntjenesten i kommunene ber om det. Det har vært en kraftig økning i brudd på denne bistandsplikten siden 2022, viser en ny undersøkelse fra Riksrevisjonen.
I dag: Pressekonferanse om utfordringer i barnevernet24.4.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Hvorfor vedvarer mangler i barnevernet over tid, til tross for at det har blitt iverksatt flere ulike tiltak på området? Riksrevisjonen har undersøkt årsaker til utfordringer i barnevernet. Velkommen til pressekonferanse i dag kl. 13:00!
Pressekonferanse: Utfordringer i barnevernet22.4.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Hvorfor vedvarer mangler i barnevernet over tid, til tross for at det har blitt iverksatt flere ulike tiltak på området? Riksrevisjonen har undersøkt årsaker til utfordringer i barnevernet. Velkommen til pressekonferanse torsdag 24. april kl. 13.00!
Vanskelig å kontrollere habilitet i Statsbygg11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Statsbyggs rutiner og systemer gjør det vanskelig å etterprøve habiliteten til ansatte som har vært involvert i anskaffelser, viser Riksrevisjonens nye undersøkelse. Det er kritikkverdig.
Statens husleieavtaler: Mange gjør feil og regelverket er uklart10.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemelding
Mange gjør feil og det er uklart hva statlige virksomheter har lov til når de inngår husleieavtaler. Over tid har det utviklet seg en gråsone. Ni prosent av leieforholdene Riksrevisjonen har undersøkt, inneholder avtaler som ligner på lån.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom