Opplysningskontoret for frukt og grønt

Barnematprodukter du bør styre unna til hverdags

Del
De fleste av oss er opptatt av at maten vi gir barna våre er næringsrik og god. Foreldre får til stadighet høre om produkter som er bra for pinsettgrepet og som skal være superenkel å ha med seg på farten. Men er disse produktene egentlig så bra? Iselin Bogstrand Sagen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt har tatt en nærmere titt på et utvalg barnematprodukter med frukt og grønnsaker.
Iselin Sagen, Opplysningskontoret for frukt og grønt anbefaler vanlig mat med gode råvarer til våre barn.
Iselin Sagen, Opplysningskontoret for frukt og grønt anbefaler vanlig mat med gode råvarer til våre barn.

Næringsrik mat for små kropper
- Smart påfyll er viktig både for store og små, men spesielt viktig er det for barna våre. Barn skal vokse og utvikle seg, samtidig som de spiser mindre mengde mat enn en voksen. Derfor bør maten som barnet får servert være næringsrik, variert og god.

Sagen påpeker at det er selvsagt er rom for ekstra kos iblant, men for å ikke ta plassen til annen næringsrik mat bør godteri og annen usunn mat være forbeholdt lørdagsgodt.

- For de aller minste er det ikke nødvendig med ekstra søtsaker eller snacks, de har ikke et ønske om noe «ekstra» enda.


Lett å bli lurt
Sagen skjønner godt at foreldre blir forvirret.

- Det er en hel jungel av produkter til barn der ute. Når man kjøper produkter til barnet som inneholder frukt og grønnsaker regner man med at dette er et godt valg. All frukt og grønt i sin naturlige form er tross alt et veldig godt valg for friske mennesker.

- Noen produkter hører til helgekosen hos litt større barn, og bør ikke tas med i kostholdet til barn under ett år, mener Sagen.

- Karbohydrater og kalorier er langt fra «farlig», det er noe kroppen må ha, og med et variert og sunt kosthold er ikke dette noe man trenger å fokusere på når man har et barn som følger sin vekstkurve. Men veldig kaloririke produkter hører til helgekosen, og ikke som hverdagsmat, påpeker Sagen.


Her er tre produkter Sagen mener hører til helgekosen.

"1 av 5 om dagen" - Are you kidding me?

Hvis du vil se dette innholdet fra res.cloudinary.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Vurdering: Dette produktet markedsføres som «1 av 5 om dagen», noe man kan stille seg kritisk til når ser man på næringsinnholdet i produktet, til tross for at ingrediensene kun er jordbær og banan. Både karbohydratinnhold og kaloriinnhold er veldig høyt for å skulle være en blanding av banan og jordbær, noe som vil si at innholdet må være svært konsentrert. Til sammenligning ville en blanding av 50 g jordbær og 50 g banan gitt 59 kcal og 12 g karbohydrat. Kiddylicious sitt produkt inneholder altså seks ganger så mye kalorier som en vanlig blanding av banan og jordbær ville gitt!

Konklusjon: Produktet passer best som helgekos. Frukt og bær bør utgjøre halvparten av «5 om dagen», men da som naturlig vare. Server biter av jordbær og banan til barnet, eller lag en smoothie. Det faller garantert i smak! Vanskeligere trenger det ikke å være.

Carrot sticks?

Hvis du vil se dette innholdet fra res.cloudinary.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Vurdering: Kan et produkt kalles «carrot sticks» med kun 14 % gulrotpulver? Det ville vel vært mer passende å kalle produktet «maispinner». Til sammenligning inneholder en helt vanlig gulrot 12 ganger så lite kalorier (36 kcal per 100 g)!

Konklusjon: Dette produktet bør serveres som snacks og ikke som en erstatning for gulrot. Produktet markedsføres som fingermat som er lett for små barn å spise. Kok gulrot mør og server i passe tykke staver, det vil garantert være like enkelt å både tygge og gripe!

Goodies - et passende navn!

Hvis du vil se dette innholdet fra res.cloudinary.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Vurdering: Organix sine fruktbiter av eplejuicekonsentrat, eplepurekonsentrat og bringebærpure passer sitt navn. Dette er først og fremst «goodies» som vi på norsk godt kan oversette til godteri.

Konklusjon: I likhet med de andre produktene, hører dette til helgekosen og ikke som hverdagsmat til små barn. Biter av eple og ferske bringebær, eller som smoothie, vil alltid være det beste alternativet.

Vanlig mat er best

- Fullamming (eller morsmelkerstatning) anbefales til barnet er 6 måneder. Så lenge babyen vokser og trives er det ingen grunn til å gi annen mat og drikke. Når barnet har fylt 6 måneder trenger det fast føde i tillegg til morsmelk eller morsmelkerstatning. Det er ingen bestemt regel for hva barnet bør begynne med, men i starten bør maten være finmost og nesten flytende. Moser med frukt, bær og grønnsaker, og grøt er fint å starte med. Etter hvert som barnet blir større venner det seg til moser med mer biter, og deretter foretrekker de ofte grønnsakene hver for seg. Det er en god vane å ha oppskåret frukt tilgjengelig for å dempe småsulten. En smoothie til kvelds er også både godt og nyttig for kroppen for både store og små.

Nøkkelord

Kontakter

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

Tel:952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver

Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.

Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.no

Bilder

Iselin Sagen, Opplysningskontoret for frukt og grønt anbefaler vanlig mat med gode råvarer til våre barn.
Iselin Sagen, Opplysningskontoret for frukt og grønt anbefaler vanlig mat med gode råvarer til våre barn.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom