Barnematprodukter du bør styre unna til hverdags

Næringsrik mat for små kropper
- Smart påfyll er viktig både for store og små, men spesielt viktig er det for barna våre. Barn skal vokse og utvikle seg, samtidig som de spiser mindre mengde mat enn en voksen. Derfor bør maten som barnet får servert være næringsrik, variert og god.
Sagen påpeker at det er selvsagt er rom for ekstra kos iblant, men for å ikke ta plassen til annen næringsrik mat bør godteri og annen usunn mat være forbeholdt lørdagsgodt.
- For de aller minste er det ikke nødvendig med ekstra søtsaker eller snacks, de har ikke et ønske om noe «ekstra» enda.
Lett å bli lurt
Sagen skjønner godt at foreldre blir forvirret.
- Det er en hel jungel av produkter til barn der ute. Når man kjøper produkter til barnet som inneholder frukt og grønnsaker regner man med at dette er et godt valg. All frukt og grønt i sin naturlige form er tross alt et veldig godt valg for friske mennesker.
- Noen produkter hører til helgekosen hos litt større barn, og bør ikke tas med i kostholdet til barn under ett år, mener Sagen.
- Karbohydrater og kalorier er langt fra «farlig», det er noe kroppen må ha, og med et variert og sunt kosthold er ikke dette noe man trenger å fokusere på når man har et barn som følger sin vekstkurve. Men veldig kaloririke produkter hører til helgekosen, og ikke som hverdagsmat, påpeker Sagen.
Her er tre produkter Sagen mener hører til helgekosen.
"1 av 5 om dagen" - Are you kidding me?
Hvis du vil se dette innholdet fra res.cloudinary.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Vurdering: Dette produktet markedsføres som «1 av 5 om dagen», noe man kan stille seg kritisk til når ser man på næringsinnholdet i produktet, til tross for at ingrediensene kun er jordbær og banan. Både karbohydratinnhold og kaloriinnhold er veldig høyt for å skulle være en blanding av banan og jordbær, noe som vil si at innholdet må være svært konsentrert. Til sammenligning ville en blanding av 50 g jordbær og 50 g banan gitt 59 kcal og 12 g karbohydrat. Kiddylicious sitt produkt inneholder altså seks ganger så mye kalorier som en vanlig blanding av banan og jordbær ville gitt!
Konklusjon: Produktet passer best som helgekos. Frukt og bær bør utgjøre halvparten av «5 om dagen», men da som naturlig vare. Server biter av jordbær og banan til barnet, eller lag en smoothie. Det faller garantert i smak! Vanskeligere trenger det ikke å være.
Carrot sticks?
Hvis du vil se dette innholdet fra res.cloudinary.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Vurdering: Kan et produkt kalles «carrot sticks» med kun 14 % gulrotpulver? Det ville vel vært mer passende å kalle produktet «maispinner». Til sammenligning inneholder en helt vanlig gulrot 12 ganger så lite kalorier (36 kcal per 100 g)!
Konklusjon: Dette produktet bør serveres som snacks og ikke som en erstatning for gulrot. Produktet markedsføres som fingermat som er lett for små barn å spise. Kok gulrot mør og server i passe tykke staver, det vil garantert være like enkelt å både tygge og gripe!
Goodies - et passende navn!
Hvis du vil se dette innholdet fra res.cloudinary.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Vurdering: Organix sine fruktbiter av eplejuicekonsentrat, eplepurekonsentrat og bringebærpure passer sitt navn. Dette er først og fremst «goodies» som vi på norsk godt kan oversette til godteri.
Konklusjon: I likhet med de andre produktene, hører dette til helgekosen og ikke som hverdagsmat til små barn. Biter av eple og ferske bringebær, eller som smoothie, vil alltid være det beste alternativet.
Vanlig mat er best
- Fullamming (eller morsmelkerstatning) anbefales til barnet er 6 måneder. Så lenge babyen vokser og trives er det ingen grunn til å gi annen mat og drikke. Når barnet har fylt 6 måneder trenger det fast føde i tillegg til morsmelk eller morsmelkerstatning. Det er ingen bestemt regel for hva barnet bør begynne med, men i starten bør maten være finmost og nesten flytende. Moser med frukt, bær og grønnsaker, og grøt er fint å starte med. Etter hvert som barnet blir større venner det seg til moser med mer biter, og deretter foretrekker de ofte grønnsakene hver for seg. Det er en god vane å ha oppskåret frukt tilgjengelig for å dempe småsulten. En smoothie til kvelds er også både godt og nyttig for kroppen for både store og små.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver
Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom