Trygg påsketur med barn i baksetet

De fleste kjenner seg igjen i spørsmålet «hvor langt er det igjen til vi er fremme?». Utålmodige barn kan være en prøvelse, og det er lett å la seg stresse. Da er det viktig å huske på at distraksjoner i bilen kan gå utover hvor trygg sjåfør du er.
- En uoppmerksom sjåfør er en dårlig sjåfør. Uoppmerksomhet hos fører bidrar til så mye som hver tredje dødsulykke i trafikken, og barn i baksetet er en av de vanligste årsakene til distraksjon, sier Ryste.
Tallene er hentet fra Statens vegvesens ulykkesanalyser.
- Bilkjøring krever din fulle og hele oppmerksomhet. Derfor er det viktig å legge opp den lange bilturen med barna sånn at det ikke går utover tryggheten på veien, sier Ryste.
Planlegg turen
De fleste barn takler lange reiser bedre om de er forberedt på hva som kommer. Snakk med barna om at turen vil ta tid, at det kan bli kø og at dere sammen skal kose dere på veien.
– Planlegg sammen med barna på forhånd. Spør dem hva som skal til for at de skal ha det hyggelig på veien, hvilke kosedyr de vil pakke i reisesekken, hvilken bok de vil ha med seg og hva de har lyst til å høre på i bilen, oppfordrer Ryste.
Husk å ta med mat og drikke til barna, det kan få timene til å gå litt fortere.
- Er du alene med barna i bilen, husk å legge maten sånn at de kan finne den frem selv. Hvis du må hjelpe til, stopp bilen før du begynner å lete rundt i matposen, sier Ryste.
Nettbrett
Nettbrettet redder nok «familiefreden» på mange lange bilturer. Musikk, spill, filmer og lydbøker – utvalget av digital underholdning til barna er stort. Men en ting må du huske før turen starter:
- Alle løse gjenstander i bilkupeen skal sitte fast. Skulle dere komme ut for et uhell, vil du ikke ha et nettbrett flyvende gjennom bilen med voldsom kraft. Det finnes gode løsninger for å spenne fast slike produkter, bruk dem, oppfordrer Ryste.
Barn som er vant til nettbrett og mobil i hverdagen synes også ofte det er koselig med litt fellestid med familien i bilen.
- Vi pleier å lage spillelister der alle i bilen får velge en sang hver etter tur. Lydbøker og quiz er også populært, sier Ryste, som selv har to barn i barneskolealder.
Ta pauser
Et annet godt tips er å ta pauser underveis. Særlig for de minste barna er dette viktig. Har du en lei ettåring i barnesetet, er det ikke så mye annet som hjelper enn et stopp.
– Det å stoppe og få løpt litt rundt kan være nok for en ivrig barnekropp. Noen strekninger har veikroer med lekerom langs veien. Ellers finnes det mange fine rasteplasser hvor man kan finne på uteleker, sier Ryste.
Pakk trygt!
Det er også viktig å tenke på barna i baksetet når du pakker bagasjerommet.
- Mye bagasje i bagasjerommet kan trykke seteryggen frem dersom dere kommer ut for en ulykke. Husk derfor å stroppe fast bagasjen. Da sitter barna tryggere, også om det verste skulle skje på turen, sier Ryste.
Nøkkelord
Kontakter
Camilla RysteKommunikasjonssjef
Tel:482 13 216ryste.camilla@naf.noNils SødalSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 901 83 276nils.sodal@naf.noBilder

Lenker
Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
NAF: Vil koste 72 milliarder kroner å fjerne bompengegjelda6.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Bompengeselskapene har nå hele 72,1 milliarder kroner i gjeld. Gjelden har økt fra 64,2 milliarder kroner året før. – Dette må til slutt betales av bilistene, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Elbilbatteriene holder seg godt2.5.2025 09:09:58 CEST | Pressemelding
Skjulte skader og svekket batteri er en stor bekymring blant folk som vurderer å kjøpe brukt elbil. Nå kan NAF trygge bilkjøperne: – Vi har testet mer enn 3000 elbilbatterier, og det er liten grunn til å være bekymret for at batteriet ikke holder, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Elbilbatteriene holder seg godt2.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Skjulte skader og svekket batteri er en stor bekymring blant folk som vurderer å kjøpe brukt elbil. Nå kan NAF trygge bilkjøperne: – Vi har testet mer enn 3000 elbilbatterier, og det er liten grunn til å være bekymret for at batteriet ikke holder, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
NAF: Skiltene må vekk når veiarbeidet er avsluttet30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommeren står for tur og med den følger mye veiarbeid. NAF frykter bilister mister respekten for skilting som blir stående etter at arbeidet er avsluttet.
NAF henter Tina Rødahl som direktør for kommunikasjon og samfunn29.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Tina Rødahl er ansatt som ny direktør for kommunikasjon og samfunn i NAF, Norges Automobil-Forbund. NAF har nær 500 000 medlemmer og et stort frivillig apparat som dekker hele Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom