Mattilsynet

BAMA tilbakekaller flere produkter

Del
Bama velger nå å utvide sin tilbaketrekking til å omfatte alle produkter som inneholder samme råvarer som «Eksotisk miks».

Mattilsynet mener Bama gjør klokt i å trekke også disse produktene fra markedet.
- Ved å trekke alle produkter som inneholder samme råvarer som «Eksotisk miks», tar Bama sitt ansvar på alvor og bidrar til å stanse salmonellautbruddet i Norge, sier Karina Kaupang, direktør for avdeling mat i Mattilsynet.

"Eksotisk miks» fra BAMA med lot.nr 8291 har vært årsaken til salmonella-utbruddet i vinter. Så langt har analyser av partiet ikke avdekket nøyaktig hvilken ingrediens, eller ingredienser, som er smittekilden.

- I dette salmonellautbruddet tyder alt på at smitten kun finnes i produkter fra Euro Company i Italia. Disse er det bare Bama som distribuerer ut på det norske markedet, sier Kaupang.

Selv om det ikke er noen konkret mistanke til produktene som nå tilbakekalles, har de sammenfallende råvarepartier med «eksotisk miks» lot.nr 8291 som ble trukket tilbake 6. mars. BAMA tilbakekaller produktene fra de aktuelle partiene etter føre-var-prinsippet, og butikkene har fjernet disse fra hyllene. 

Tilbakekallingen gjelder følgende produkter:

• NJOY Studentblanding
• NJOY Bananchips
• NJOY Luksusmiks
• husk! Fruktmiks (lot nr. 8255, 8275, 8291, 8310, 8361)
• husk! Papayamiks (lot nr. 8262, 8290, 8310, 8346, 8353, 9023, 9045, 9060)
• husk! Eksotisk miks (trukket tilbake 6. mars)

Bama ber forbrukere som har noen av disse produktene hjemme om å levere dem tilbake til butikk slik at de kan sendes til analyse, eller kaste dem.

De aktuelle produktene har vært i salg gjennom høsten 2018 og vinteren 2019 i NorgesGruppens kjeder over hele landet; Spar, Meny, Jacobs, Joker, Kiwi, og Meny, samt i Bunnpris.

Per 18. mars 2019 er det påvist samme type salmonellasmitte hos 32 personer, og det er mistanke om at ytterlige 7 personer er smittet. Personene er i alderen fra to til 91 år, og kommer fra store deler av landet.

- Per nå vet man ikke hvilken eller hvilke av råvarene som er den opprinnelige smittekilden for de to typene Salmonella, som er påvist i «Eksotisk miks». Virksomheten i Italia og Italienske matmyndigheter, jobber videre med å finne ut av dette. Det kan hende vi aldri vil få svar på hvilken av ingrediensene som dro salmonellasmitten med seg inn i matkjeden, sier Karina Kaupang i Mattilsynet.

 

Kontakter

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00https://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye