Mattilsynet foreslår tiltak for å unngå et for høyt inntak av energidrikker blant barn og unge
Mattilsynets anbefalinger til Helse- og omsorgsdepartementet er gitt blant annet på bakgrunn av en nylig overlevert risikovurdering av energidrikker og koffein, fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), utført på oppdrag fra Mattilsynet. Blant flere funn påpeker VKM at barn og unge som drikker energidrikker kan få både søvnproblemer og oppleve angst, uro og hjerteklapp hvis de drikker mye, spesielt over kort tid. Litt av og til, derimot, er ikke forbundet med slike negative helseeffekter.
Hovedårsaken til eventuelle negative helseeffekter ved et høyt inntak av energidrikker er innholdet av koffein. For andre stoffer i energidrikkene kunne ikke VKM finne noen åpenbar sammenheng med helserisiko.
– Vi anbefaler en rekke tiltak for å beskytte barn og unge mot helseskader som følge av et høyt inntak av energidrikker, men ikke lovpålagt aldersgrense, da vi mener det ikke eksisterer kunnskap som tilsier at dette er nødvendig. Heller ikke i andre skandinaviske land har myndighetene innført aldersgrense på energidrikker, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.
Mattilsynet ser positivt på signaler fra drikkevarebransjen om at de er åpne for å se på mulighetene for å utvikle mer forpliktende retningslinjer for selvregulering av energidrikkmarkedet. Mattilsynet ønsker å være i dialog med bransjen i et slikt arbeid.
Koffein er problemet
I anbefalingen som nå er overlevert Helse- og omsorgsdepartementet og folkehelseminister Åse Michaelsen, heter det:
«Ved dagens inntaksmønster vil et middels inntak av koffein fra energidrikker alene ikke medføre helserisiko blant barn og unge. Dette gjelder imidlertid bare så lenge inntaket av energidrikker ikke øker ytterligere, og innholdet av koffein i energidrikker ikke blir høyere, og inntak av koffein fra annen mat og drikke heller ikke blir høyere.»
En lovpålagt aldersgrense er et inngripende virkemiddel, og hjemmel for et slikt tiltak finnes i matloven. Bruk av hjemlene i matloven forutsetter imidlertid at tiltakene som foreslås er proporsjonale, det vil si ikke mer inngripende enn nødvendig.
Ut fra det vitenskapelige grunnlaget i VKMs risikovurdering, mener Mattilsynet at lovpålagt aldersgrense for kjøp og salg av energidrikker er et for inngripende og ikke proporsjonalt tiltak på det nåværende tidspunkt.
– En slik lovpålagt aldersgrense kan imidlertid vurderes på nytt på et senere tidspunkt dersom forbruket av energidrikker blant barn og unge i Norge fortsetter å øke på tross av andre tiltak som gjennomføres, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.
Anbefaler en rekke tiltak
Mattilsynet anbefaler innføring av en forskriftsfestet grense for hvor mye koffein energidrikker kan inneholde. Det anbefales at grensen skal være 32 mg koffein per 100 ml. I tillegg anbefales tiltak for å øke kunnskapsnivået om koffein og energidrikker, overvåking av utviklingen i markedet, og av barn og unges inntak av energidrikker og andre koffeinholdige mat- og drikkevarer.
I arbeidet med å besvare oppdraget fra Helse- og omsorgsdepartementet, har Mattilsynet brukt VKMs nye risikovurdering, hatt dialog med Livsmedelsverket i Sverige, skaffet informasjon om situasjonen i andre europeiske land, og hatt dialog og møter med bransjen – både leverandørsiden og dagligvarehandelen. Mattilsynet har også vært i dialog med Forbrukerrådet, Folkehelseinstituttet og Sykehuset Innlandet. Anbefalingen er kunnskapsbasert, og heller ikke i Sverige eller andre skandinaviske land har myndighetene innført aldersgrense på energidrikker.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noOm Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom