Fredsskapende algoritmer for fiskepriser

– Dette er en av de største innovasjonene i norske fiskerier de siste årene. Det har gitt sjømataktørene større tillit til hverandre, mer økonomisk forutsigbarhet, og det har spart næringen for unødvendige konflikter og ressursbruk, sier forsker i Nofima, Bjørn Inge Bendiksen.
Hvordan fastsettes minsteprisen?
Når fangsten losses, vet fiskerne hvilken pris de kan regne med å få for fisken sin. Minsteprisen for fisk er et resultat av en enighet mellom fiskekjøpernes organisasjoner og fiskesalgslagene, en enighet som ofte først har kommet i stand etter krevende forhandlinger og et høyt konfliktnivå.
I en årrekke har disse forhandlingene pågått tre-fire ganger i året, noe som har krevd store ressurser fra organisasjonenes side, og skapt usikkerhet for fiskere og kjøpere. Bransjen etterlyste derfor objektive og dynamiske referansepriser, som kunne gi en god pekepinn på hvordan markedet utviklet seg.
Hvilke forhold bør ligge til grunn for referanseprisen? Nofima fikk i oppdrag fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond å finne svar. Forskere har derfor undersøkt tidsserier av priser og kvantum for førstehåndsomsetning og eksport av torsk, hyse og sei i Norge, Island, Danmark og Storbritannia. Det var viktig for forskerne å finne ut hvilke faktorer som ble brukt i dagens praksis, og hvilke som ble holdt utenfor – og på hvilket grunnlag.
– Vi fant at detaljert, oppdatert informasjon er aller viktigst for å sikre gode referansepriser. Det som kanskje var mest overraskende, var at de globale markedsprisene, som er basert på internasjonal statistikk, viste seg uegnet fordi de ikke oppdateres ofte nok og ikke er detaljert nok, sier forsker Bjørn Inge Bendiksen.
Nofimas statistiske analyser viste at det ikke alltid var noen god sammenheng mellom prisnivået i Norge og de globale indikatorene. I stedet var det viktig å ta hensyn til særtrekk ved den fiskearten det var snakk om, og både omsetning og markedsutviklingen av den. Prisutviklingen på ulike produktgrupper må også vektes mot hverandre på et fornuftig vis.
Dynamisk minstepris fungerer
For at partene skal akseptere en slik referansepris, er det avgjørende at både kjøpere og selgere har tillit til metodikken som ligger bak. Forskerne fant det faglige grunnlaget for å lage algoritmer for hvordan de ulike referansene bør vektes, og ga sine anbefalinger. Sjømatorganisasjonene ble så enige om utformingen av algoritmene, og dermed kan prisen oppdateres automatisk med jevne mellomrom. Dette ble utgangspunktet for systemet som i dag sørger for en dynamisk minstepris.
– For torsk er nå dynamisk minstepris etablert, og fungerer utmerket. Prisen oppdateres hver 14. dag i henhold til algoritmen som partene er enige om. I stedet for å sloss om prisen, kan organisasjonene nå samarbeide, sier forskeren fornøyd.
Tilliten mellom partene er blitt bedre. Fortsatt svinger prisene, men nå gir indeksene forklaring på hvorfor og hvor mye. Det gir et objektivt kunnskapsgrunnlag for å justere minsteprisene.
Eksempel til etterfølgelse?
Dynamisk minstepris er i bruk for torsk og sei, og er fra desember 2018 også innført som prøveordning for hyse. Også på sild og makrell er det tatt i bruk lignende modeller. Sannsynligheten for at systemet innføres for flere arter, er stor. Men nytten av slike modeller er ikke begrenset til kun prisfastsetting.
– Når dette som man trodde var et uløselig problem ble løst ved hjelp av grundig kunnskap og gode algoritmer, er det grunn til å undersøke om også flere områder i fiskeriforvaltningen kan ha bruk for lignende systemer, sier Bendiksen.
Fastsettelse av kvotetak og jakten på ulovlig avregning av kvoter kan være utfordringer som kan ha nytte av slike verktøy.
Nøkkelord
Kontakter
Bent DreyerForskningssjef
Tel:+47 992 76 715bent.dreyer@nofima.noBilder

Om Nofima
Nofima er et av Europas største næringsrettede forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom