PwC Norge

2 av 3 tror på økt foredling i sjømatnæringen i Norge

Del
Årets Sjømatbarometer setter fokuset på foredling i sjømatnæringen, og til tross for dagens lave foredlingsandel tror majoriteten på økt foredling de neste 5 år i Norge.
PwC-Seafood
PwC-Seafood

For å at dette skal bli en realitet må flere endringer til, blant annet en fornyelse av dagens rammebetingelser innenfor fiskerisektoren.

For å øke foredlingen i Norge er det behov for investeringer i større og mer automatiserte fabrikker. Vi tror derfor at myndighetene må akseptere en større grad av konsolidering i fiskerinæringen og integrasjon mellom sjø og land. I tillegg må vi produsere smartere og mer bærekraftig. Norge er i en unik posisjon til å gjøre nettopp dette, men dette krever større endringer som flere av aktørene i næringen vil merke. -Hallvard Aarø, Partner i PwC

Langs norskekysten er vi i en unik posisjon til å bidra til å møte det økende behovet for marine proteiner gjennom økt foredling og bedre utnyttelse av råstoffet fra både fiskeri og havbruk. Norge som nasjon har et ansvar overfor fremtidige generasjoner til å forvalte naturressursene langs norskekysten på en måte som tilrettelegger for bærekraftig vekst, økt foredling og bedre utnyttelse av råstoffet.

Enighet i næringen

Næringen selv mener at kostnadsnivået og lav lønnsomhet innen foredling er hovedårsakene til at det er lav foredlingsgrad i Norge. Dersom en ønsker økt grad av foredling i Norge, er det mange utfordringer som må løses.

Innenfor både fiskeri og havbruk er Norge ansett å være en råvareeksportør. Ja, det finnes enkelte hederlige unntak som satser sterkt på økt foredlingsgrad og utnyttelse av restråstoff i Norge, men størsteparten av norsk eksport er av hel fisk. Dette betyr at Norge går glipp av en betydelig verdiskaping. Videre betyr det at næringen transporterer mye «avfall» rundt om i hele verden, og således setter et unødvendig stort fotavtrykk på klima.

2 av 3 fra næringen tror på økt foredling. En fellesnevner for å lykkes med innovasjon og økt fremtidig verdiskaping, er at kompetansen forblir værende der verdiskapingen faktisk skjer samt et stabilt og forutsigbart regelverk som tilrettelegger for bærekraftig- og lønnsom vekst. Da vil en kunne tiltrekke seg eiere med et langsiktig perspektiv som tør å satse betydelig risikokapital i nye og innovative investeringsprosjekter.

Rapporten kan leses i sin helhet her. 

Nøkkelord

Kontakter

Hallvard Aarø, Partner i PwC
952 61 304
hallvard.aaro@pwc.com

Bilder

PwC-Seafood
PwC-Seafood
Last ned bilde

Lenker

Om PwC Norge

PwC Norge
PwC Norge
Dronning Eufemiasgate 8
0106 Oslo

952 60 000http://www.pwc.no

PwC er et bredt norsk kompetansehus. Vi er tilstede i hele landet og er en del av det globale PwC-nettverket. Vår forankring i revisjon bygger tillit mellom parter, som åpner dører for innovasjon, omstilling og nytenking. Sammen med våre kunder er vi et fellesskap som løser viktige problemer i samfunnet og skaper verdier som varer.

 

Følg pressemeldinger fra PwC Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra PwC Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra PwC Norge

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye