
2 av 3 tror på økt foredling i sjømatnæringen i Norge

For å at dette skal bli en realitet må flere endringer til, blant annet en fornyelse av dagens rammebetingelser innenfor fiskerisektoren.
For å øke foredlingen i Norge er det behov for investeringer i større og mer automatiserte fabrikker. Vi tror derfor at myndighetene må akseptere en større grad av konsolidering i fiskerinæringen og integrasjon mellom sjø og land. I tillegg må vi produsere smartere og mer bærekraftig. Norge er i en unik posisjon til å gjøre nettopp dette, men dette krever større endringer som flere av aktørene i næringen vil merke. -Hallvard Aarø, Partner i PwC
Langs norskekysten er vi i en unik posisjon til å bidra til å møte det økende behovet for marine proteiner gjennom økt foredling og bedre utnyttelse av råstoffet fra både fiskeri og havbruk. Norge som nasjon har et ansvar overfor fremtidige generasjoner til å forvalte naturressursene langs norskekysten på en måte som tilrettelegger for bærekraftig vekst, økt foredling og bedre utnyttelse av råstoffet.
Enighet i næringen
Næringen selv mener at kostnadsnivået og lav lønnsomhet innen foredling er hovedårsakene til at det er lav foredlingsgrad i Norge. Dersom en ønsker økt grad av foredling i Norge, er det mange utfordringer som må løses.
Innenfor både fiskeri og havbruk er Norge ansett å være en råvareeksportør. Ja, det finnes enkelte hederlige unntak som satser sterkt på økt foredlingsgrad og utnyttelse av restråstoff i Norge, men størsteparten av norsk eksport er av hel fisk. Dette betyr at Norge går glipp av en betydelig verdiskaping. Videre betyr det at næringen transporterer mye «avfall» rundt om i hele verden, og således setter et unødvendig stort fotavtrykk på klima.
2 av 3 fra næringen tror på økt foredling. En fellesnevner for å lykkes med innovasjon og økt fremtidig verdiskaping, er at kompetansen forblir værende der verdiskapingen faktisk skjer samt et stabilt og forutsigbart regelverk som tilrettelegger for bærekraftig- og lønnsom vekst. Da vil en kunne tiltrekke seg eiere med et langsiktig perspektiv som tør å satse betydelig risikokapital i nye og innovative investeringsprosjekter.
Nøkkelord
Kontakter
Hallvard Aarø, Partner i PwC
952 61 304
hallvard.aaro@pwc.com
Bilder

Lenker
Om PwC Norge
PwC er et bredt norsk kompetansehus. Vi er tilstede i hele landet og er en del av det globale PwC-nettverket. Vår forankring i revisjon bygger tillit mellom parter, som åpner dører for innovasjon, omstilling og nytenking. Sammen med våre kunder er vi et fellesskap som løser viktige problemer i samfunnet og skaper verdier som varer.
Følg pressemeldinger fra PwC Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra PwC Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra PwC Norge
PwC kjøper Senter for Ledelse10.12.2021 11:53:14 CET | Pressemelding
PwC kjøper det trondheimsbaserte konsulentselskapet Senter for Ledelse (SFL), og styrker seg dermed med et av landets fremste miljøer innen organisasjonspsykologi.
Gir 2200 ansatt-julegaver til musikk-Norge6.12.2021 13:40:57 CET | Pressemelding
PwC har invitert og betalt tolv kjente og erfarne artister som Trygve Skaug og Silje Nergaard til å samarbeide med tolv nykommere. Sammen skaper de 24 artistene musikkmagi og gir ut tolv nye låter over tjuefire dager i desember.
Nesten ingen store bedrifter kutter i tråd med Parisavtalen17.8.2021 18:00:13 CEST | Pressemelding
Bare fire av Norges hundre største bedrifter har utslippskutt som monner, viser PwCs klimaindeks. – Hadde vi tatt med indirekte utslipp så ville Norge vært klimaversting. Bedriftene bør ta med indirekte utslipp for å vise realitetene, sier Hanne Løvstad, bærekraftsleder i PwC.
Hvem er best og verst på klimakutt av Norges største bedrifter?15.8.2021 10:07:34 CEST | Pressemelding
PwCs klimaindeks offentliggjøres tirsdag kl 0830 under Arendalsuka. Den viser hvordan Norges hundre største bedrifter ligger an for å nå Parismålene.
Sjømatbransjen har ikke troa på Regjeringens visjon om 5 millioner tonn oppdrettslaks3.2.2021 12:28:12 CET | Pressemelding
Sju av ti mener fem millioner tonn laks innen 2050 er for optimistisk. – Det er mulig, men da må det bli lettere å drive med oppdrettslaks i Norge, sier Marte Vassbotten, sjømatrådgiver i PwC. Mange satser i stedet på oppdrettsanlegg på land i utlandet, viser sjømatbarometeret.