De to revene som ble avlivet i Alta hadde ikke rabies
Det ble avlivet en rev på Aronnes og en i Tverrelvdalen som ble sendt til Veterinærinstituttet for undersøkelse og rutinemessig prøvetakning av rabies.
- Ingen av revene hadde rabies, og det er vi veldig glade for. Obduksjonen Veterinærinstituttet har gjennomført viser at revene som ble avlivet var avmagret. De hadde mistet mye av pelsen, og hadde store områder med skorpedannelser i huden. Tilstanden til revene kan forklare den unormale oppførselen, sier Siv June Hansen, avdelingssjef i Mattilsynet i Finnmark
Mattilsynet vil ha melding om avlivet og selvdød rev på Aronnes
Det ekstraordinære uttaket av rev er nå avsluttet, men for å være på den sikre siden ønsker Mattilsynet fortsatt å bli varslet dersom noen avliver eller finner en selvdød rev i området.
Meld fra hvis du ser ville dyr som er syke eller skadet
Det er miljømyndighetene som har ansvaret for forvaltningen av ville dyr. Hvis du for eksempel ser en rev som har skabb, eller ser en rev som er syk eller skadet kan du ta kontakt med viltnemda i kommunen der du bor.
Fakta om reveskabb:
Reveskabb er forårsaket av en midd (sarcoptes scabiei var vulpes) som graver ganger i huden til reven. Det fører til sterk kløe, skorpedannelser og håravfall. Reven vil etterhvert se pjuskete ut, og blir mindre sky og trekke mot bebyggelse. De fleste rever som blir smittet med reveskabb dør etter en tid.
Midd som faller av verten kan leve noen få dager i miljøet hvis klimaet er gunstig. Frost dreper midden. Den mest vanlige smitteveien er direkte kontakt, men smitte kan også skje indirekte, for eksempel dersom en rev klør seg på et tre, og et annet dyr kommer i kontakt med treet kort tid etterpå.
Hvordan merker jeg at hunden er smittet av reveskabb, og hva gjør jeg?
Hunder kan bli smittet med reveskabb dersom de kommer i kontakt med steder der en rev med skabb har oppholdt seg, for eksempel der den har ligget, rullet seg eller klødd seg.
En hund som har blitt smittet av reveskabb vil få sterk kløe som vanligvis starter i hoderegionen. Det kan etter hvert danne seg skorper og huden blir fortykket, tørr og rynkete.
Har du mistanke om at hunden din har blitt smittet med skabb bør du ta kontakt med dyrlegen for undersøkelse og eventuelt behandling med reseptbelagte antiparasittmidler.
Smitter reveskabb til mennesker eller andre dyr?
Mennesker som håndterer dyr med reveskabb kan oppleve å få et kløende utslett etterpå. Midden kan ikke formere seg på mennesker, så kløen og utslettet vil forsvinne av seg selv etter hvert.
Katter kan en sjelden gang bli smittet av reveskabb. Da vil den klø, særlig på ørene, og etter hvert vil huden få lignende forandringer som de vi ser på hund.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noOm Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom