Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Yoghurt – ikke en farlig sukkerbombe

Del
I dagens kostholdsdebatt glemmer mange at det er mat vi spiser og ikke enkeltstående næringsstoffer. - Når man skal begrense inntaket av tilsatt sukker, er det viktig ikke å kutte ut de matvarene som kommer i følge med andre viktige næringsstoffer, oppfordrer ernæringsfysiolog Ingvild Steen Nøding i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Søt mat er ikke ensbetydende med usunn mat
Hvis en matvare inneholder flere viktige næringsstoffer, som yoghurt, er det ikke farlig om den også inneholder litt tilsatt sukker.  - Yoghurt er blant de matvarene som har fått ufortjent fokus som en av sukkerverstingene, dette til tross for at det eksisterer mer enn 70 ulike varianter på markedet. Der også flere varianter ikke har tilsatt sukker. Det mange glemmer er at i yoghurt kommer det tilsatte sukkeret sammen med mange viktige næringsstoffer som proteiner, kalsium, jod, fosfor, B12 og B2 , forteller ernæringsfysiologen videre.

Viktig å skille på type sukker
Årsaken til hvorfor produsenter tilsetter sukker i yoghurt kan være flere, men det primære er som oftest å få en best mulig smak.  - Yoghurt naturell inneholder ikke tilsatt sukker, kun naturlig forekommende sukker av typen melkesukker (laktose). Med en gang man blander inn frukt eller bær i en yoghurt, øker innholdet av fruktsukker, også naturlig forekommende sukker (fruktose). For å avrunde smaken på produktet er det vanlig å tilsette hvitt sukker (sukrose), forteller Ingvild Steen Nøding i Melk.no.

Mange av fruktyoghurtene på det norske markedet inneholder dermed tre typer sukker: Melkesukker, fruktsukker og hvitt sukker. Yoghurtene som er spesielt beregnet på barn inneholder ofte mindre, og ikke mer, tilsatt sukker enn de som er beregnet på voksne. -Det finnes også yoghurter på markedet som ikke inneholder noe tilsatt sukker, men isteden har tilsatt kunstig søtningsstoffer. Dette kan være et fint alternativ for mange. Likevel anbefaler en ikke at barn under 3 år inntar kunstige søtningsstoffer, forteller Ingvild Steen Nøding i Melk.no videre.

Begrens kosematen i hverdagen
Helsedirektoratet anbefaler at inntaket av tilsatt sukker begrenses til mindre enn 10 prosent av det totale energiinntaket. Med tilsatt sukker menes sukker som ikke forekommer naturlig i en matvare, men som er tilsatt produktet. Dette sukkeret gir tomme kalorier, - ren energi og bidrar ikke til inntak av vitaminer og mineraler.

-For å kutte på sukkerinntaket i kosten er det viktigst å begrense inntaket av saft, brus, godteri og kaker som ofte inneholder mye sukker og lite eller ingen andre næringsstoffer som kroppen trenger. Dette er også de matvarene vi vet gjennom kostholdsundersøkelser bidrar med mest sukker i barns kosthold. Hvis inntaket av ”kosemat” begrenses i hverdagen er det fint plass til matvarer med noe tilsatt sukker, fortsetter Ingvild Steen Nøding i Melk.no. 

Magre meieriprodukter anbefales i det daglige kostholdet
I de norske kostrådene anbefales det at magre meieriprodukter inngår i det daglige kostholdet, fortrinnsvis nøkkelhullsmerkede produkter. Nøkkelhullsmerket yoghurt inneholder mindre fett og sukker enn annen yoghurt.

-Yoghurt inneholder som sagt flere viktige næringsstoffer, men spis likevel yoghurten med fornuft. En voksen person trenger 800 mg kalsium per dag. Tre porsjoner meieriprodukter bidrar med omlag 500 mg kalsium, og kan derfor bidra til å sikre anbefalt kalsiuminntak, forutsatt at en har et ellers variert kosthold. En porsjon tilsvarer ett glass melk (1,5 dl), gulost til én brødskive eller et beger med yoghurt. Yoghurtmengden inngår altså i de tre daglige anbefalte porsjonene med meieriprodukter, avslutter ernæringsfysiolog Ingvild Steen Nøding i Melk.no.

Tall fra kostholdsundersøkelser

Småbarnskost 2-åringer (2009)
I 2007 ble det utført en kostholdsundersøkelse, Småbarnskost, blant norske toåringer. Den landsomfattende kostholdsundersøkelsen viste at barnas kosthold for en stor del er i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet. Sammenlignet med resultater fra forrige tilsvarende undersøkelse i 1999 var det skjedd flere forbedringer av kostholdet. Inntaket av tilsatt sukker og søt drikke var langt lavere i 2007 enn i 1999. 84 prosent av toåringene var i 2007 innenfor anbefalingen om at maksimalt ti prosent av energien skal komme fra tilsatt sukker. Til sammenligning var under halvparten, 45 prosent, innenfor anbefalingene i 1999. Gjennomsnittstoåringen fikk i 2007 omlag 7 prosent av energien fra tilsatt sukker. Søte drikker, sjokolade og annet godteri, kaker, boller, vafler og søte kjeks er den største kilden til tilsatt sukker, og bidro totalt med 34 prosent av tilsatt sukker i kosten. 23 prosent av tilsatt sukker i kosten kom fra yoghurt.

Ungkost 2000 - Kosthold blant 4-åringer (2002)
I 2000 ble det utført en kostholdsundersøkelse, UNGKOST, på et landsrepresentativt utvalg av norske fireåringer. Undersøkelsen viste at barnas kosthold for en stor del er i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet, men mer enn 80 prosent av fireåringene fikk i seg for mye tilsatt sukker. Kostholdsundersøkelsen UNGKOST-2000 viste at «kosemat» som blant annet brus, saft, godteri og kaker bidro med over 70 prosent av sukkeret i kosten til fireåringene. Kun 11 prosent av sukkerinntaket til fireåringer kom fra yoghurt.

Ungkost 2000 - Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant elever i 4. og 8. klasse i Norge (2008)
I 2000 ble det også utført en kostholdsundersøkelse, UNGKOST-2000, på et landsrepresentativt utvalg av norske 4. og 8. klassinger. Undersøkelsen viste at kostholdet i stor grad var i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet. Kostholdet inneholdt imidlertid for mye sukker. Den gjennomsnittlige andelen av energi som kom fra tilsatt sukker var henholdsvis 16,8 energiprosent for elevene i 4. klasse og 18,4 energiprosent for elevene i 8. klasse. Totalt inntok 88 prosent av deltagerne mer enn 10 prosent av energien fra sukker.  Brus, saft, sukker og søtsaker var de største kildene til inntak av sukker for 4. og 8. klassingene. Disse matvarene bidro med 66 % og 67 % av totalt inntak av sukker blant jentene og guttene i 4. klasse, og 71 % og 72 % av totalt inntak av sukker blant jentene og guttene i 8. klasse.

Utviklingen i norsk kosthold 2012 (2013)
Det har skjedd en positiv utvikling generelt i det norske kostholdet, der blant annet forbruket av sukker har minsket de siste ti årene. Brus og godteri er de største kildene til sukker i kostholdet. Særlig forbruket av godterier har økt de siste 30 årene, og det lå på 14 kilo per innbygger i 2011.

Lurer du på hvor sunn frokosten din er? Test den i Melk.no sin frokostkalkulator.
Test ut ditt kalsiuminntak på Melk.no sin kalsiumkalkulator
Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk: Bilder    
Les mer om kosthold, helse og ernæring på http://www.melk.no

For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Ingvild Steen Nøding, ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) 
e-post: ingvild@melk.no tlf: 23 30 20 19 / 95 83 24 99
Kine Camilla Tøften, kommunikasjonssjef, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: kine@melk.no tlf: 23 30 20 15 / 41 61 93 46

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding

Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye