Sett fruktige desserter på julens meny
La deg inspirere av utvalget.
Det bugner av spennende frukter i butikkene på denne tiden - både kjente og ukjente. Det åpner for nye smaker i jule- og nyttårsdagene, både til pynt eller som forfriskende snacks og desserter. Sharonfrukt, mango, ananas, fiken, kiwi og bær er noe av det som hører med i julen, foruten klementiner og annen sitrus, som jo er en selvfølge.
Varianter i tusenvis.
Fruktsalat finnes i tusenvis av varianter, og man trenger strengt tatt ikke noen oppskrift. Du kommer langt med frisk frukt i pene terninger eller biter, finhakkede valnøtter og litt frisk appelsinjuice over, gjerne med litt vaniljeis ved siden av.
Uansett sikrer du gjestene en oppkvikkende avrunding på måltidet, og på kjøpet får man i seg vitaminer, spesielt vitamin C, samt nyttig fiber. Dessuten smaker det himmelsk, og hjelper i tillegg kroppen å fordøye all den tunge julematen.
Hils god dag til det grønne glitrende ..
Det er lett å imponere med et slikt fruktjuletre. Det gjør seg godt som spiselig bordpynt f.eks. på dessert- eller kakebordet. NB. Se opp for tannpirkerene.
lik gjør du:
- Lag basen til juletreet ved å skjære av nederste delen av en kålrot, e.l. (Bruk en fast frukt eller grønnsak slik at "treet" står støtt).
- Hul ut litt av kålroten slik at du får plass til en gulrot (til stammen).
- Fest gulroten med tannpirkere som er spisse i begge ender. Vi brukte fire-fem stykker for at gulroten skulle sitte ordentlig.
- Fold aluminiumsfolie løst rundt slik at du får en kjegleform.
- Skjær kiwi i relativt tykke skiver og sett dem fast rundt bunnen med tannpirkere.
- Deretter er det bare å bygge opp treet med litt større fruktbiter nederst og med mindre og mindre fruktbiter mot toppen. En god idé er å sette fast større fruktbiter (som jordbær, melonkuler og kiwi skåret i båter) rundt omkring på treet først, for så å fylle inn hullene med grønne og røde druer og blåbær.
- Dytt inn litt sitronmelisse, e.l. der hvor du fortsatt kan se aluminiumsfolie, men ikke har plass til å dytte inn frukt, og avslutt med å sette fast en stjerne av sharon på toppen (du kan også bruke melon eller eple).
Eller hva med søte små jordbærnisser?
Lag en spiselig nissefamilie av jordbær, litt pisket krem og rosiner eller linfrø til øyne. Iøyefallende på et fat f.eks. til desserten. Nissefar har i tillegg hode laget av banan og fått sprøytet på seg skjegg av litt krem.
Fruktfigurer med pepperkakeformer
Har du pepperkakeformene i nærheten, kan du trykke ut figurer, f.eks. hjerter, av bl.a. melonskiver. De gjør seg gjodt i salaten eller som snacks.
Her kan du laste ned bildet av fruktjuletreet
Her kan du laste ned bildet av jordbærnissene
Her kan du laste ned bildet av fruktfigurene (med pepperkakeformer)
Her kan du laste ned en zip-fil med juledessertene
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom