Flere vil få utdanning i politimyndighet

Det er politimesterne som tildeler politimyndighet til ansatte uten politifaglig utdannelse, og da er det snakk om såkalt begrenset myndighet, for å ivareta oppgavene. I noen tilfeller er det Politidirektoratet som utsteder myndigheten. Det har vært ulikt nivå og variasjoner i opplæringen for denne gruppen, både i og utenfor politiet.
- Politihøgskolen tar nå et helhetlig og faglig grep om alt personell som utøver politimyndighet i Norge. Utdanningstilbudet er en bekreftelse på at kompetansen i politiets generalistutdanning står fjellstøtt. Samtidig har samfunns- og kriminalitetsutviklingen medført et behov for spesialistkompetanse innenfor flere områder - og behov for en prioritert styring av politiutdannet personell mot politiets kjerneoppgaver, sier fagansvarlig for utdanningen, Per Håkon Sand.
Også spesialister
Høgskolen har over mange år gitt et utdanningstilbud til arrestforvarere, grensekontrollører og transportledsagere. Dette fortsetter, med oppgradert studieplan og flere moduler.
Nå kommer også et styrket tilbud for spesialister uten polisiær utdanning, som er ansatt eller skal ansettes, i politiet. Dette var også et initiativ fra Politidirektoratet. Eksempler på målgrupper kan være ingeniører, økonomer og analytikere, men også andre fagområder kan være aktuelle. Her er innslagspunktet en bachelor, eller master – og da et påfølgende tilbud om utdanning i politimyndighet og politifaglige emner. Deretter kan man så gå videre med ytterligere spesialisering og videreutdanning gjennom politiets eksisterende utdanningstilbud.
Utenfor politiet
Også ansatte utenfor politiet som utøver ulike typer politimyndighet skal få tilbud om den nye utdanningen, og de ulike modulene knyttet til denne. Eksempler på dette er innenfor Kriminalomsorgen, Forsvaret og statlig og privat naturoppsyn. Sistnevnte har en omfattende aktivitet, og noe opplæring gis i dag på ulike måter utenfor Politihøgskolen.
- Politihøgskolen registrerer at antallet med tildelt politimyndighet øker. I Norge innehar nærmere 3000 personer begrenset politimyndighet, halvparten av disse i politiet. Det er ikke hensiktsmessig eller forsvarlig at alle som tildeles begrenset politimyndighet, skal ha tilgang til alle fullmakter og maktmidler som politimyndigheten inneholder, men de må være underlagt det samme regel – og kontrollregime som ellers gjelder i etaten, understreker Sand.
Nye moduler og ny lærebok
Det er utviklet en grunnmodul på fem studiepoeng, som all utdanning innen politimyndighet bygger på. Så følger øvrige moduler med 15 studiepoeng, og også et tilbud om ytterligere fem studiepoeng for noen grupper. En pilot for alle målgrupper, med løpende påmelding – er nå i gang.
Her kan du se studieplanen for etterforskning
Her kan du se studieplanen for øvrige målgrupper
- Utdanningen omfatter det teoretiske innholdet i den obligatoriske utdanningen for personell som skal tildeles begrenset politimyndighet. Kunnskap er i første rekke en rettsikkerhetsgaranti for borgerne og personellet som utøver myndighet, men også en forutsetning for å anvende virkemidlene i den konkrete situasjon personellet står overfor, sier Per Håkon Sand.
En ny lærebok «Jus for utøvere av begrenset politimyndighet», skrevet av Steinar Fredriksen og Per Håkon Sand ved Politihøgskolen, kommer ut i slutten av oktober.
Kontakter
Pressevakt
Tel:488 87 934 (kl. 09 - 15)info@phs.noBilder

Om Politihøgskolen
Politihøgskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten, med eit eige styre som øvste organ. Politihøgskolen har til oppgåve å gi grunnutdanning for teneste i politi- og lensmannsetaten og etter- og vidareutdanning til dei tilsette i etaten. Politihøgskolen driv forskings- og utviklingsarbeid og fagleg formidling innanfor fagområda sine. Politihøgskolen har fire studiestader: Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern.
Følg pressemeldinger fra Politihøgskolen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Politihøgskolen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Politihøgskolen
Nyutdannet politi raskere i fast jobb22.5.2025 11:08:43 CEST | Pressemelding
Gjennom 2024 var det en tydelig bedring i jobbsituasjonen for uteksaminerte med vitnemål fra Politihøgskolen. De nye tallene nå viser at den positive utviklingen fortsetter. Flere kommer raskere i jobb i etaten, og også andelen i faste stillinger øker markant.
Flere reelle søkere til politiutdanningen30.4.2025 10:28:03 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen har i år 1 442 reelle søkere etter at den første delen av opptaksprosessen er unnagjort. Dette betyr at 253 flere søkere enn i fjor har fullført søknadsprosessen ved å sende inn nødvendig dokumentasjon.
Skal utdanne bank og finans mot svindel29.4.2025 10:38:50 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen (PHS) har fått oppdraget med å utdanne ansatte i bank- og finansnæringen i en forsterket innsats mot svindel og hvitvasking.
Mange utdanninger for flere enn politiansatte11.4.2025 10:14:35 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen (PHS) har en rikholdig meny for Etter- og videreutdanninger rettet inn mot ansatte i politiet. Men over 55 utdanninger er åpne for flere, i første rekke samarbeidende etater og virksomheter.
Slik var søkertallene fra hele landet10.3.2025 14:48:48 CET | Pressemelding
3 020 personer har søkt opptak til politiutdanningen innen fristen 1. mars. Det er en fremgang på 136 søkere (+ 5 %) sammenlignet med 2024. Av de 3 020 søkerne har 2 214 søkt politiutdanning som sitt høyest prioriterte studieønske. Søkerinteressen til pilotprosjektet med samlingsbasert politiutdanning i Alta var markant.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom