Bygg gapahuk etter boka – Byggforskserien viser hvordan

I mange byggeprosjekter brukes løsninger som ikke "følger boka" eller er i tråd med vanlig byggeskikk. Risikoen for byggskader er høy. De fleste byggskader skyldes feil i prosjektering eller utførelse.
– Tidlig identifisering av utfordringer og nødvending tilførsel av ekstra kompetanse og ressurser i prosjekteringsfasen er viktig. Den sikreste måten å unngå byggskader på er å planlegge godt ved å bruke kjente prinsipper og dokumenterte materialer, sier seniorrådgiver Anders Kirkhus i SINTEF Byggforsk.
Fare for konstruktiv kollaps
En gapahuk er en bolig hvor hverken bruken eller konstruksjonen er permanent, og hvor boligen ikke har bruksareal. Slike midlertidige konstruksjoner har typisk én bruksperiode, og har derfor en teknisk levetid som tilsier demontering umiddelbart etter bruk.
– Konstruksjoner hvor prosjekteringen og utførelsen er mangelfull, er mer utsatt for konstruktiv kollaps eller annen betydelig funksjonsforringelse før forventet levetid er utløpt. Dersom funksjonell levetid opphører midt i en bruksperiode kan det medføre stort ubehag for brukerne, sier Kirkhus.
Byggforskserien hjelper deg
Byggforskseriens delserie Humorforvaltning kommer nå med anvisningen Midlertidig bolig uten bruksareal (se vedlegg). Hensikten med anvisningen er å vise ulike typer og oppbygning, basert på varierende bruksformål (kortvarig personopphold for rekreasjon eller døgnhvile).
Ting du må huske på:
- Sjekk om ditt prosjekt er søknadspliktig
- Foreta en behovsavklaring før du prosjekterer konstruksjonen
- Lokaliser byggetomta, sjekk orientering, plassering og skjerming, og prosjekter nødvendig klimaskjerming
- Tenk på energiforhold, oppvarmingskilder og inneklima
- Sjekk sanitærforhold for hhv. flytende og faste leveranser
- Forprosjekt bør utføres før avreise, detaljprosjekteringen bør utføres på stedet
- Du bør ha en plan for skyndsom, men behersket tilbaketrekning til sivilisasjonen ved behov
- Ha slukkeremedier lett for hånden
For at konstruksjonen skal være uten bruksareal, må en eller flere vegger være fraværende. Det krever et gjennomtenkt statisk system. Anvisningen beskriver tre aktuelle prinsipper; I) Forbundne trekanter, II) Forankring til annen, stiv konstruksjon og III) Suspenderte konstruksjoner.
Anvisningen tar også for seg fundamentering, konstruksjonstyper og kledning (ordinær eller parasittisk). Ellers åpnes det for kreativ design og materialbruk i tråd med prinsippene for bærekraft, livsløpsanalyse og arealeffektivitet.
Inviterer til jubileumskonferanse
Byggforskserien har gjennom 60 år gjort byggenæringen klok av kunnskap. Byggforskserien har bidratt til utvikling av praktiske løsninger på byggetekniske utfordringer, og tolket krav som myndighetene har gitt gjennom regelverket.
SINTEF Byggforsk ønsker å feire sekstiårsjubileet sammen med kunder og samarbeidspartnere, og inviterer derfor til stor jubileumskonferanse i Oslo 30. oktober.
Kontakter
Anders KirkhusSeniorrådgiver
Tel:97715003Anders.Kirkhus@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Dokumenter
Om SINTEF
Om SINTEF Byggforsk
SINTEF Byggforsk er et forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg, infrastruktur og mobilitet. Vi skaper verdier for våre kunder og samfunnet gjennom forskning og utvikling, forskningsbasert rådgivning, sertifisering og kunnskapsformidling. Vi har spisskompetanse innenfor fagområder som arkitektur, bygg, vann, samferdsel og samfunnsøkonomi. Vi utvikler fremtidens løsninger for et bærekraftig samfunn.
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Energieffektiv Fremtid: Ny møteplass for samarbeid24.4.2025 14:02:47 CEST | Pressemelding
Hvordan kan Norge redusere energibruken og samtidig styrke sin industrielle konkurransekraft? 22. mai lanseres konferansen Energieffektiv Fremtid i Trondheim– en ny nasjonal arena som samler industri, myndigheter og forskningsmiljøer for å fremme energieffektivisering og styrke norsk konkurransekraft.
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
Søker løsninger for å utnytte nettkapasiteten i nord bedre31.3.2025 08:13:00 CEST | Pressemelding
Nettselskap, kraftprodusenter og teknologiutviklere jobber sammen med klyngen Energi i Nord, Berlevåg kommune og SINTEF Energi for å løse utfordringer med lav kapasitet i strømnettet i Øst-Finnmark.
Betong med karbonfangst reduserer klimautslippene betydelig24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
En ny studie viser at bruk av karbonfangst i sementproduksjon kan redusere klimautslippene fra byggeprosjekter betydelig.
Klart for Nasjonalt fuktseminar 20255.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når KI møter takstmannen? Og forsvinner forsikringsdekningen når muggsoppen begynner å vokse? Dette er noen av spørsmålene du får svar på 9. april på Ullevål.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom