Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Vanlig melk mest populært blant skoleungdommen

Del
På landsbasis har 51,3 % av elevene i barneskole og kombinerte barne- og ungdomsskole melk på skolen. Elever med melk i rene ungdomsskoler ligger til sammenligning på 12,6 %. Nå har Melk.no sett nærmere på hva barn og unge faktisk drikker i sin skolehverdag.

Tilnærmet alle skoler får tilbud om skolemelk. Det er skolene selv som velger å være med på ordningen og hvilke typer melk som skal tilbys. Tall fra Melk.no viser at vanlig melk er den mest populære melkedrikken blant barn og unge på skolen.

-          Vi anbefaler i utgangspunktet å drikke vanlig melk, men for de som ikke liker hvit melk er smaksatt skolemelk et godt alternativ, forteller faglærer i ernæring, helse og miljøfag i Melk.no Kjersti Selseth.

Oppland topper statistikken over elever som drikker vanlig melk (83,3 %) sammenlignet med de andre fylkene. Her drikkes det til sammenligning minst av smaksatt melk (13,4 %). Dårligst oppslutning om vanlig melk finner vi i Finnmark (62,3 %).

-          Tre porsjoner med magre meieriprodukter som del av et sunt kosthold sikrer at man får seg anbefalt mengde kalsium. I tillegg gir det også jod, proteiner og flere B-vitaminer. Skolemelk kan med fordel være en av porsjonene. Bortsett fra den ene prosenten med tilsatt sukker, inneholder smaksatt skolemelk like mange næringsstoffer som hvit melk. Smaksatt skolemelk har fanget opp mange barn som ellers valgte bort skolemelken, forteller Selseth.

Smaksatt melk er etterhvert en populær drikke blant skoleelever. Vest-Agder topper statistikken på landsbasis, her drikker 33,6 % smaksatt melk. Smaksatt melk er også populært i Telemark (30,5 %), Aust-Agder (30,3 %) og Østfold (30,2 %).  Minst oppslutning finner man i Oppland (13,4 %), Sogn og Fjordane (15,2 %) og Nord-Trøndelag (16,5 %).

-          Mange foresatte har synspunkter på tilbudet om melk med smak på skolen. Mange er ikke klar over at ved å velge smaksatt skolemelk får man i seg de samme næringsstoffene som vanlig hvit melk, og den inneholder mindre enn 1 % tilsatt sukker, forteller Kjersti videre.

Den smaksatte skolemelken er laktoseredusert og er derfor et fint alternativ for barn som har laktoseintoleranse. Den smaksatte skolemelken er også beriket med vitamin D og fettinnholdet tilsvarer det man finner i ekstra lett melk (0,7 %).

-          Det viktigste er å unngå at barn drikker saft og brus. Erfaringsmessig velger en del skolebarn bort både melk og matpakke fra femte klasse og oppover.   Mye annen mat og drikke frister mer og barna bestemmer også i større grad selv.  Det ser ut til at skoler som jobber bevisst med å etablere og utvikle gode kostvaner også har en høy andel skolemelkdrikkere, forteller Kjersti Selseth videre.

– Skolemelkordningen bidrar til organiserte rammer rundt skolemåltidet, og kan skape en økt bevissthet om viktigheten av gode kostholdsvaner hos barn, avslutter Kjersti Selseth i Melk.no.

Mange barn som ikke drikker skolemelk velger andre drikker som iste, juice og saft.

-Det er viktig å tenke på hva barna velger å drikke til matpakken, dersom de ikke velger skolemelk. Foreldre bør være oppmerksomme på at både næringsstoffer og mengde tilsatt sukker varierer mellom ulike drikkevarer, avslutter Kjersti engasjert. 

Annen skolemelkfakta:

Hva drikkes på skolefritidsordningen (SFO) på landsbasis:
97,2 % vanlig melk, 0,7 % smaksatt melk, 1,8 % juice, 0,3 % iste/kildevann.

Hva drikkes i barne- og kombinerte barne- og ungdomsskoler på landsbasis:
72,3 % vanlig melk, 22,5 % smaksatt melk, 4,0 % juice, 1,3 % iste/kildevann.

Hva drikkes i ungdomsskolen på landsbasis:
27,4 % vanlig melk, 41,0 % smaksatt melk, 13, 6 % juice, 17,9 % iste/kildevann.

Blant alle landets elever på grunnskolenivå kjøper følgende drikke på skolen:
28,5 % vanlig melk, 10,7 % smaksatt melk, 2,3 % juice, 0,7 % iste/kildevann. Produkter kjøpt i butikk er ikke medregnet.

 

Hva som drikkes i barne- og kombinerte barne- og ungdomsskole på fylkesnivå.

Fylke

Vanlig melk

Smaksatt melk

Juice

Iste/kildevann

Oppland

83,3 %

13,4 %

2,8 %

0,6 %

Sogn og Fjordane

80,9 %

15,2 %

3,5 %

0,5 %

Nord-Trøndelag

77,6 %

16,5 %

5,5 %

0,3 %

Oslo

75,8 %

20,5 %

0,4 %

0,4 %

Hordaland

75,4 %

19,5 %

4,6 %

0,5 %

Buskerud

74,5 %

21,4 %

3,6 %

0,6 %

Møre og Romsdal

74,4 %

21,6 %

3,4 %

0,5 %

Akershus

74,2 %

20,2 %

4,8 %

0,7 %

Nordland

73,9 %

20,8 %

4,6 %

0,6 %

Sør-Trøndelag

72,3 %

21,0 %

6,1 %

0,6 %

Vestfold

71,6 %

25,1 %

2,9 %

0,4 %

Hedmark

71,5 %

24,7 %

3,6 %

0,2 %

Troms

71,4 %

20,8 %

6,3 %

1,5 %

Rogaland

68,5 %

28,5 %

2,7 %

0,2 %

Aust-Agder

66,6 %

30,3 %

1,9 %

1,2 %

Østfold

65,8 %

30,2 %

2,8 %

1,2 %

Vest-Agder

64,7 %

33,6 %

1,2 %

0,5 %

Telemark

64,5 %

30,5 %

4,3 %

0,7 %

Finnmark

62,7 %

25,5 %

11 %

0,8 %

 Les mer om kalsium
Les mer om anbefalt inntak kalsium for ulike aldersgrupper
Sjekk ditt kalsiuminntak på vår kalsiumkalkulator
Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk
Klikk på linken for å se frokost og matpakkeoppskrifter fra vår web tv på melk.tv

For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Kjersti Selseth, skolefaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: kjersti@melk.no, tlf: 23 30 20 18 / 92 299 418
Heidi Kathrine Ruud, klinisk ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), e-post: heidi@melk.no tlf: Tlf dir: 23 30 20 09/ Mob: 959 48 597

 Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt kompetansesenter med fokus på norsk melk og meieriprodukter. Vi bidrar til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring basert på solid markedsinnsikt og ernæringsfaglig kunnskap.  For mer informasjon, se www.melk.no

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye