Få riktig fall med flislagt gulv

Keramiske fliser er svært populært på vegger og gulv, ute og inne. For at flisleggingen skal bli vellykket må man ha kunnskap om materialene, og sørge for at konstruksjonen under er riktig utført.
Alt om flislegging beskriver typiske bruksområder for fliser og gir anbefalinger ut fra produktene som fins på markedet. Boka viser også hvordan man bygger opp ulike konstruksjoner som skal flislegges. Den inneholder i tillegg en detaljert materialdel med spesifikasjoner og tekniske data for materialer som inngår i flislagte konstruksjoner.
Oppdatert etter TEK17
Viktige endringer i byggteknisk forskrift er innarbeidet i den reviderte utgaven av boka.
- Den vesentligste endringen fra TEK10 til TEK17 gjelder kravene til fallforhold på våtromsgulv, forteller seniorforsker i SINTEF, Arne Nesje.
TEK17 krever fall på̊ minimum 1:50 til sluk i et område på minst 0,8 meter ut fra sluket dersom dusjen er rett over sluket. Om dusjen ikke er rett over sluket, må det i tillegg være fall på minimum 1:50 fra og med dusjens nedslagsfelt og til sluket.
Store fliser
Det er også en økende trend med store fliser, som gjør at planleggere og utførende må tenke nytt.
- For å få til riktig fall i våtrom med store flisformater, kreves andre leggemønstre, legge- og setteteknikker, som beskrives i den reviderte utgaven av boka, sier Nesje.
Proffenes oppslagsverk
"Alt om flislegging" bygger på erfaringer fra SINTEF Byggforsks forskning og rådgivningsvirksomhet, løsninger i Bygggebransjens våtromsnorm og innspill fra Norsk Byggkeramikkforening. Boka er et oppslagsverk for arkitekter, rådgivere, entreprenører, håndverkere og selvbyggere. Den kan også være et nyttig verktøy for byggherrer og FDV-ansvarlige, og ikke minst for studenter og elever i videregående skole.
Nøkkelord
Kontakter
Arne NesjeSeniorforsker
Tel:932 43 126arne.nesje@sintef.noIda RambækSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 99352912ida.rambak@sintef.noBilder


Om SINTEF
Om SINTEF Byggforsk
SINTEF Byggforsk er et internasjonalt ledende forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg og infrastruktur. Vi løser utfordringer knyttet til hele byggeprosessen, og skaper verdier for våre kunder og for samfunnet gjennom forskning og utvikling, forskningsbasert rådgivning, produktdokumentasjon og kunnskapsformidling. Vi tilbyr spisskompetanse innen fagområder som arkitektur, bygningsfysikk, forvaltning, drift og vedlikehold av bygninger, vannforsyning og annen infrastruktur. Våre medarbeidere jobber hver dag sammen med over 2.000 ansatte i SINTEF for å oppfylle vår visjon: Teknologi for et bedre samfunn.
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Energieffektiv Fremtid: Ny møteplass for samarbeid24.4.2025 14:02:47 CEST | Pressemelding
Hvordan kan Norge redusere energibruken og samtidig styrke sin industrielle konkurransekraft? 22. mai lanseres konferansen Energieffektiv Fremtid i Trondheim– en ny nasjonal arena som samler industri, myndigheter og forskningsmiljøer for å fremme energieffektivisering og styrke norsk konkurransekraft.
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
Søker løsninger for å utnytte nettkapasiteten i nord bedre31.3.2025 08:13:00 CEST | Pressemelding
Nettselskap, kraftprodusenter og teknologiutviklere jobber sammen med klyngen Energi i Nord, Berlevåg kommune og SINTEF Energi for å løse utfordringer med lav kapasitet i strømnettet i Øst-Finnmark.
Betong med karbonfangst reduserer klimautslippene betydelig24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
En ny studie viser at bruk av karbonfangst i sementproduksjon kan redusere klimautslippene fra byggeprosjekter betydelig.
Klart for Nasjonalt fuktseminar 20255.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når KI møter takstmannen? Og forsvinner forsikringsdekningen når muggsoppen begynner å vokse? Dette er noen av spørsmålene du får svar på 9. april på Ullevål.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom