Forbudet mot neonikotinoider utvides i EU og Norge
EU-kommisjonen vedtok den 30. mai 2018 å forby all utendørs bruk av neonikotinoidene imidakloprid, klotianidin og tiametoksam, og kun tillate bruk i permanente veksthus. Forbudet innebærer også at frø beiset med disse neonikotinoidene kun vil være tillatt brukt i veksthus, og at både beisede frø og behandlede kulturer ikke kan flyttes ut av veksthuset i løpet av hele sin livssyklus. Bakgrunnen for utvidelsen av dette forbudet er at disse stoffene systemisk tas opp i plantene og er ekstremt giftige for bier.
Norge har gjennom EØS-avtalen implementert EUs regelverk for plantevernmidler, og forbudet vil derfor gjelde i Norge. Av de tre neonikotinoidene er per i dag kun imidakloprid godkjent i plantevernmidler på markedet i Norge. Imidakloprid er godkjent i insektmidlene Confidor WG 70, Merit Forest WG og Prestige FS 370, og brukes både i veksthus og på friland.
Forbudet trer i kraft 19. juni 2018. Godkjenningene for preparatene med imidakloprid vil bli trukket eller endret senest 19. september 2018. Utfasingsperioden for salg, lagring og bruk vil utløpe senest 19. desember 2018. Mattilsynet vil informere nærmere om tilbaketrekking og utfasing for de aktuelle plantevernmidlene når utfasingsvedtakene er fattet.
Les mer om neonikotinoider i EU.
Spørsmål fra virksomheter kan rettes til: marit.evjen@mattilsynet.no
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noOm Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom