Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse  (HK-dir)

Fagbrev på jobb – endelig en tredje vei til fagbrev

Del
Fra høsten blir det enklere for mange som står som ufaglærte i yrker å ta de fag- og svennebrevene de allerede nesten er kvalifisert for. Dermed får flere muligheten til å bli faglært og stå i jobb lengre.
Fagbrev på jobb kan bidra til flere hender i helse- og omsorgssektoren. Foto. Pixabay
Fagbrev på jobb kan bidra til flere hender i helse- og omsorgssektoren. Foto. Pixabay

− I årene som kommer vil det være et økende behov for fagarbeidere i flere bransjer. Dette gjelder ikke minst i helse- og omsorgssektoren og i barnehagesektoren. Ufaglærte voksne er en viktig rekrutteringskilde, men disse møter hindringer på veien til fagbrev, sier Kompetanse Norge-direktør Gina Lund.

I dag må man enten ha fullført læretiden som lærling eller ha minimum fem års heltidspraksis i faget for å melde seg opp til fagprøven.

Mulig allerede fra høsten av

Stortinget har vedtatt regjeringens forslag om endring i opplæringsloven. Det blir dermed åpnet for å ta fagbrev på jobb fra høsten 2018.

I prosjektet «Videregående opplæring på arbeidsplassen 2011–14», der Kompetanse Norge hadde prosjektledelsen, prøvde fem fylkeskommuner ut ulike modeller for å bidra til at flere voksne i sektorene blir helsefagarbeidere og barne- og ungdomsarbeidere. På bakgrunn av prosjekterfaringene skisserte Kompetanse Norge en ny vei til fagbrev for voksne.

− Vi er glade for å gjenfinne de fleste av Kompetanse Norges forslag til en «tredje vei til fagbrev» i endringen i opplæringsloven som nå er vedtatt, sier Gina Lund. 

Kandidatene skal gå opp til den samme fag- eller svenneprøven som lærlinger og avlegge de samme eksamenene som praksiskandidater, slik at de oppnår samme kompetanse som andre fagarbeidere.

 

Les om erfaringene og forslagene i prosjektrapporten.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fagbrev på jobb kan bidra til flere hender i helse- og omsorgssektoren. Foto. Pixabay
Fagbrev på jobb kan bidra til flere hender i helse- og omsorgssektoren. Foto. Pixabay
Last ned bilde

Om Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse  (HK-dir)
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Postboks 1093
5809 Bergen

55 30 38 00http://www.hkdir.no

Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse (HK-dir) vart etablert 1. juli 2021, og er underlagt Kunnskapsdepartementet. Direktoratet er eit resultat av samanslåinga av Diku, Kompetanse Norge, Universell og deler av Unit og NSD. Direktoratet vil også få oppgåver frå NOKUT.

Direktoratet har eit samla, nasjonalt ansvar for forvaltningsoppgåver innan høgare utdanning, høgare yrkesfagleg utdanning og kompetansepolitikk. Vi er fagleg rådgjevar for Kunnskapsdepartementet, set i verk politikken og samordnar verkemidla.

Direktoratet skal bidra til å utvikle kvaliteten i utdanning og opplæring, styrke det internasjonale samarbeidet og bidra til digital omstilling av universitet og høgskolar. Vi jobbar for å løfte kompetansen i befolkninga, gjere utdanning og opplæring av høg kvalitet tilgjengeleg for alle heile livet, og sikre arbeidslivet tilgang på kompetent arbeidskraft.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye