Nytt om skrå tretak med oppholdsrom på loftet

Oppholdsrom på deler av loftet er særlig aktuelt for bygninger med takvinkel på ca. 30° eller mer. Skrå tretak med oppholdsrom på loftet bygges vanligvis opp av A-takstoler.
Takstolene spenner fritt over husbredder på opptil 10 m, og gir god fleksibilitet for planløsningen i huset. Slike takstoler er mye brukt i boliger i halvannen etasje. Løsningen med oppholdsrom på deler av loftet kan også brukes for vanlig sperretak med knevegger og hanebjelkelag.
Brannteknisk bedre
Skrå tretak med oppholdsrom på deler av loftet bør ha all isolasjon og lufting i skråtaket. Alternativt kan deler av isolasjonen plasseres i knevegger og hanebjelkelag. Det anbefales ikke lenger skrå tretak med oppholdsrom på deler av loftet med kalde, luftede loftsrom.
Skrå tretak med isolerte takflater er brannteknisk bedre enn skrå tretak med kalde, luftede loftsrom. Sistnevnte kan gi rask brannspredning til kneloftet via spalteåpninger under takutstikket. Med all isolasjon plassert i skråtaket oppnår man også bedre isolering mot lyd utenfra, særlig med undertak av taktro av plater eller bord.
Den oppdaterte anvisningen 525.107 Skrå tretak med oppholdsrom på deler av loftet beskriver blant annet:
- Konstruksjonsprinsipper
- Varmeisolering
- Innvendig luft- og damptetting
- Taklufting og vindtetting
- Tiltak mot brannspredning
Andre nyheter og oppdateringer i Byggforskserien
527.302 Lydregulering og støyreduksjon i produksjonslokaler og forretningslokaler
Kontakter
Hanna J. LarsenSeniorrådgiver
Tel:92899664HannaJ.Larsen@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om SINTEF
Dette er SINTEF Byggforsk
SINTEF Byggforsk er et internasjonalt ledende forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg og infrastruktur. Vi løser utfordringer knyttet til hele byggeprosessen, og skaper verdier for våre kunder og for samfunnet gjennom forskning og utvikling, forskningsbasert rådgivning, produktdokumentasjon og kunnskapsformidling. Vi tilbyr spisskompetanse innen fagområder som arkitektur, bygningsfysikk, forvaltning, drift og vedlikehold av bygninger, vannforsyning og annen infrastruktur. Våre medarbeidere jobber hver dag sammen med over 2.000 ansatte i SINTEF for å oppfylle vår visjon: Teknologi for et bedre samfunn.
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Energieffektiv Fremtid: Ny møteplass for samarbeid24.4.2025 14:02:47 CEST | Pressemelding
Hvordan kan Norge redusere energibruken og samtidig styrke sin industrielle konkurransekraft? 22. mai lanseres konferansen Energieffektiv Fremtid i Trondheim– en ny nasjonal arena som samler industri, myndigheter og forskningsmiljøer for å fremme energieffektivisering og styrke norsk konkurransekraft.
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
Søker løsninger for å utnytte nettkapasiteten i nord bedre31.3.2025 08:13:00 CEST | Pressemelding
Nettselskap, kraftprodusenter og teknologiutviklere jobber sammen med klyngen Energi i Nord, Berlevåg kommune og SINTEF Energi for å løse utfordringer med lav kapasitet i strømnettet i Øst-Finnmark.
Betong med karbonfangst reduserer klimautslippene betydelig24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
En ny studie viser at bruk av karbonfangst i sementproduksjon kan redusere klimautslippene fra byggeprosjekter betydelig.
Klart for Nasjonalt fuktseminar 20255.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når KI møter takstmannen? Og forsvinner forsikringsdekningen når muggsoppen begynner å vokse? Dette er noen av spørsmålene du får svar på 9. april på Ullevål.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom