Å jobbe mest gjør deg ikke best

Hva er selvfølelse?
Selvfølelse, eller selvaktelse, er å akseptere seg selv som den man er, og være bevisst sin egen verdi. Det er fullt mulig å ha selvtillit i forhold til en ferdighet, for eksempel å spille fotball, og likevel ha lav selvfølelse. Men har man en sunn selvfølelse, er selvtillit sjelden noe problem. Selvfølelse handler om hvordan man takler motgang.
Kilde: Wikipedia
Vi hører ofte uttrykket «flink pike», og noen blir rasende fordi de oppfatter det som kritikk mot å være flink. Det er selvsagt ikke galt å være flink, og det finnes også «flinke gutter». Det som kan ødelegge mye for deg er behovet for perfeksjon og et selvbilde som er knyttet til prestasjoner. Har du det slik, vil du sjelden bli fornøyd med deg selv, og andre kan oppfatte deg som ganske slitsom – ikke minst når du som leder skal vise vei for andre.
Omsorg
Nye forskningsresultater fra University of Texas viser at den som har omsorg for seg selv blir både sterkere og mer motivert for å gjøre en veldig god jobb. Det kommer også fram at det å ha medfølelse med seg selv fører til at du evner følgende:
- Å være snill mot deg selv i stedet for å bedrive hard selvkritikk
- Å se på feil og det å mislykkes som en del av livet
- Å se ting klarere uten å ignorere eller overdrive problemene
- De har dessuten større tiltro til egne muligheter, og opplever sterkere motivasjon.
Uoppnåelig
Ifølge psykologspesialist Sondre Risholm Liverød er perfeksjonisme en snikende lykketyv, fordi fokus alltid vil være alt som ikke er godt nok. Det kan handle om jobben, hvordan det ser ut hjemme, eget utseende og så videre. Det blir rett og slett vanskelig å innta en åpen og raus innstilling til livet, og være i livet her og nå. I stedet er målet og meningen alltid der framme, når alt er blitt perfekt.
Det høres unektelig trist ut. Har du det slik, bør du ta tak, for det vil gi så mye tilbake. Du vil sannsynligvis oppleve bedre relasjoner, større nysgjerrighet og mer livsglede. Men hva kan man gjøre? Her er noen tips fra forskeren Kerstin Neff ved University of Texas:
- Ta sjansen på å være svak, fortell om motgang og nederlag.
- Vær snill mot deg selv, ikke bare mot andre.
- Vær raus når du ser på deg selv, alle opplever motgang.
- Lytt til egne behov, ikke bland det med andres forventninger.
- Våg å si nei, kjenn etter hva du selv har behov for.
- Ikke vær så selvkritisk, andre har også problemer.
Slik gjør du det
Skal du oppnå en bedring i forholdet til deg selv, må du virkelig ønske det, og være bevisst på din egen tendens til å la selvkritikken ødelegge. Liverød har tips til hvordan du helt konkret kan velge å angripe perfeksjonisten i deg:
- Lag en liste over de perfeksjonistiske standardene dine.
- Lag så en liste over fordelene med å levere etter disse til daglig.
- Deretter lager du en liste over ulempene.
- Forsøk å tenke deg hvordan livet kunne vært uten dette presset.
- Se for deg hvordan livet hadde vært om du senket standarden noe.
- Prøv å finne ut hvor mye tid du bruker på å leve etter de strenge kravene dine.
- Spør en balansert person, som du stoler på, om hva som kan være en bedre standard.
Er du veldig streng mot deg selv, kan det ha sin årsak i barndommen, så reaksjonsmønsteret og trangen din til å handle som du gjør, kan sitt hardt i. Kanskje fikk du bare positiv oppmerksomhet for prestasjoner i oppveksten? Gi likevel ikke opp, for livet har så mye å by på om vi bare våger å åpne opp, og slippe litt taket.
Kilder: chef.se, psykolog.com og jobbsafari.no
Nøkkelord
Kontakter
Sverre Simen HovKommunikasjonsleder
Tel:+47 915 95 055sverre@lederne.noBilder
Lenker
Om Lederne
Følg pressemeldinger fra Lederne
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Lederne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Lederne
Et gufs fra fortiden29.4.2025 14:12:22 CEST | Kronikk
KrFs vedtak om å forby Pride-flagget i norske skoler er et gufs fra en tid da annerledeshet skulle ties i hjel, og kjærlighet som brøt med normen, skulle skjules. Det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn et tydelig valg mot mangfold, toleranse og inkludering.
Lederne støtter krav om en upartisk Rikslønnsnemnd24.2.2025 13:27:36 CET | Pressemelding
Lederne stiller seg bak Akademikerne, Unio og YS i deres krav om en lovendring for å sikre en mer upartisk og tillitsskapende Rikslønnsnemnd. Dagens praksis med ikke-nøytrale medlemmer i nemnda er utdatert og svekker tilliten til prosessene og avgjørelsene som tas.
Etablerer snarest en rettferdig kompensasjonsordning for oljepionerene1.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Fagforeningen Lederne krever på sitt landsmøte 2024 fortgang i arbeidet med å etablere en kompensasjonsordning for oljepionerene. Dette er arbeidere som har fått sin helse ødelagt gjennom å jobbe i oljeindustrien.
Enighet oppnådd i sokkeloppgjøret8.5.2024 06:14:46 CEST | Pressemelding
Over seks timer på overtid, på morgenen onsdag 8. mai, ble det endelig oppnådd enighet i årets sokkelforhandlinger med Offshore Norge.
Lederne kritiske til regjerningens foreslåtte endringer for barnehagesektoren1.2.2024 15:46:19 CET | Pressemelding
Lederne mener Norge er best tjent med både et offentlig og et privat barnehagetilbud, og mener bestemt at de nasjonale kravene sektoren er underlagt, fortsatt bør finansieres gjennom et nasjonalt regelverk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom