Nå er skattemeldingen her

Skattemeldingen er forhåndsutfylt, men ikke ferdigutfylt. Skatteetaten mottar opplysninger direkte fra andre på mange områder, men det er fortsatt noe informasjon du selv er ansvarlig for å oppgi for at skatten skal bli riktig.
- På flere områder må du selv fylle inn opplysninger, og to av de vanligste er inntekter fra eiendom og utenlandsforhold. Vi mottar stadig mer informasjon om finansielle verdier i utlandet, men dette er ikke alltid forhåndsutfylt i skattemeldingen. Vi har heller ikke nok informasjon om utleieinntekter til at vi kan fylle det inn for deg, sier skattedirektør Hans Christian Holte.
Det er også flere fradrag som du kan gå glipp av hvis du ikke fyller inn de korrekte opplysningene, som for eksempel fradrag for pendlerutgifter.
- Hvis alle opplysningene i skattemeldingen er riktig og alt er tatt med, så trenger du ikke å levere den. Husk at det er fortsatt ditt ansvar at skattemeldingen er fullstendig og korrekt, sier Holte.
Enklere skattemelding og flere digitale brukere
Det blir stadig enklere å sjekke og levere skattemeldingen. Nesten alle sjekker, endrer og leverer skattemeldingen elektronisk. I år sender vi ut 875.000 skattemeldinger på papir, sammenlignet med 925.000 i fjor.
- Vi ser at flere foretrekker å bruke våre digitale løsninger og motta alle viktige beskjeder fra Skatteetaten elektronisk. Det er raskt, enkelt og trygt med innlogget dialog, sier Holte.
Frister for levering
Frist for innlevering av skattemeldingen er 30. april for privatpersoner og 31. mai for næringsdrivende. Lønnstakere og pensjonister som ikke har endringer trenger ikke å levere skattemeldingen. De som mottar skattemelding for næringsdrivende har ikke leveringsfritak og må levere skattemeldingen elektronisk i Altinn.
Vi hjelper deg
På Skatteetatens nettsider finner du alt fra pendlerveiviser til fradragskalkulator. Verktøyene hjelper deg å finne riktig post og beregne riktig skattegrunnlag. Har du spørsmål kan du kontakte Skatteetaten på chat, facebook/skatten min eller ringe 800 80 000.
Fakta:
- Skattemeldingen inneholder en foreløpig skatteberegning for de aller fleste. 8 av 10 ligger an til å få skatt til gode når skatteoppgjøret kommer, mens 2 av 10 sannsynligvis må betale restskatt. Gjennomsnitt til utbetaling er 12 000 kroner. Restskatt å betale er 25 000 kroner i snitt.
- Beløpene på restskatt og skatt til gode er bare foreløpige. Det er først når du får et skatteoppgjør at du får endelig beregning av skatt. I skatteoppgjøret er det tatt hensyn til eventuelle endringer og nye opplysninger. Skatteoppgjøret kommer mellom juni og oktober.
- Noen får ikke foreløpig skatteberegning i skattemeldingen; som for eksempel næringsdrivende med ektefeller og andre med mer komplekse skatteforhold.
- I årets skattemelding er det opprettet nye poster, for eksempel for opplysninger om utenlandsk pensjon, individuell pensjonssparing, aksjesparekonto og fradrag for investering i gründerbedrifter. Det er ikke lenger et generelt fritekstfelt (tidligere post 5.0 Tilleggsopplysninger), men du kan fremdeles sende inn et vedlegg til skattemeldingen.
- De siste årene har 7 av 10 brukt leveringsfritak. Det vil si at de ikke har gjort endringer, men lar den forhåndsutfylte skattemeldingen bli levert automatisk ved leveringsfristen. 3,1 millioner brukte leveringsfritak i fjor. Flere enn 9 av 10 av de som leverte skattemeldingen, leverte den elektronisk. Litt over 100.000 leverte på papir. De som leverer elektronisk eller benytter leveringsfritak, kan få tidligere skatteoppgjør enn de som leverer på papir.
- Skattemeldingen for 2017 er sendt ut på flere språk og målformer.
- Bokmål: ca. 4,2 millioner
- Nynorsk: ca. 475.000
- Samisk: ca. 200
- Engelsk: ca. 225.000
- Selvangivelsen endret i fjor navn til skattemelding som følge av den nye skatteforvaltningsloven.
Se nyhetsrommet for informasjon, statistikk, bilder og presseeksemplar av skattemeldingen.
Se skatteetaten.no/skattemelding for mer informasjon.
Kontakter
Merete Bergeland JebsenPressesjef
Tel:945 01 000presse@skatteetaten.noBilder




Lenker
Om Skatteetaten
I Skatteetaten jobber vel 7000 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.
Følg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
I dag går leveringsfristen ut: Dette skjer om du ikke leverer skattemeldingen30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Ved midnatt onsdag 30. april går fristen ut for å levere skattemeldingen. Skattedirektør Nina Schanke Funnemark gir deg svaret på de vanligste spørsmålene som blir stilt til Skatteetaten.
Under en uke til leveringsfristen går ut: Hvis du ikke har sjekket skattemeldingen, begynner du å få dårlig tid24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Tall fra Skatteetaten viser at knappe 2,7 millioner har levert skattemeldingen og 1,3 millioner har fått skatteoppgjøret sitt. – Hvis du ikke har åpnet og sjekket skattemeldingen din, oppfordrer jeg deg på det sterkeste til å gjøre dette så snart som mulig, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.
Storkontroll av transportbransjen på Østlandet11.4.2025 14:35:29 CEST | Pressemelding
En tverretatlig kontroll i transportbransjen gjennomført av Skatteetaten, Statens vegvesen og politiet avdekket en rekke lovbrudd. Indikasjoner på skatteunndragelse, bruksforbud, førerkortbeslag og bøter var blant resultatene.
Alle skattemeldingene sendt ut – 1,1 millioner har allerede fått skatteoppgjøret sitt9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Skatteetaten har nå sendt ut alle skattemeldingene for inntektsåret 2024. 2,2 millioner har allerede levert skattemeldingen sin og 1,1 millioner har fått skatteoppgjøret sitt.
Betaler du eiendomsskatt? Da bør du sjekke skattemeldingen din3.4.2025 15:00:00 CEST | Pressemelding
Mange kommuner benytter Skatteetatens beregnede markedsverdi som grunnlag for eiendomsskatten. Hvis du mener at du betaler for mye i eiendomsskatt, kan du ha krav på å få markedsverdien på boligen din satt ned.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom