Ekte smør smaker best i julekakene

Og det er ingen tvil om hva dommen er, sier Ida Berg Hauge, direktør i Melk.no: Dobbelt så mange av oss (43 %) foretrekker å bake julekaker med ekte meierismør fremfor med margarin (21 %). Og hele 44 % foretrekker å spise julekaker bakt med smør mot bare 12 % som helst spiser kaker bakt med margarin.
Nærmere 8 av 10 nordmenn baker julekaker til jul
Dette viser at tradisjonen er slitesterk og noe vi ønsker å fortsette med. De fleste av oss baker imidlertid 2-4 slag julekaker til jul nå om dagen, så de syv slagene er nok på retur – og de varierer også hvor i landet man bor. Typiske julekaker er sandkaker, pepperkaker, fattigmann, goro, berlinerkranser, krumkaker, serinakaker og sirupssnipper.
Bosted og alder har betydning for smørforbruket
–Vi ser at smørforbruket i julekakene avhenger noe av hvor i landet du bor, sier Berg Hauge. Mens nesten halvparten av østlendingene (49 %) foretrekker å bake kaker med smør, er det bare hver tredje (35 %) sørlending som gjør det. Og når det gjelder kakebakernes alder, ser vi en markant økning i smørbruken fra den yngste gruppen 18-29 år, der bare hver tredje (33 %) foretrekker å bake julekaker med smør, til gruppen 30-39 år, der halvparten (50 %) må ha ekte smør i julekakedeigen. Kan det hende at trettiåringene er kommet i småbarnsfasen og går tilbake til julebakst-tradisjonen de har lært fra sine egne foreldre?
Her finner du tips og inspirasjon til jul:
https://www.melk.no/Oppskrifter/Temaer-og-anledninger/Jul
Fakta om undersøkelsen:
Det ble utført en landsrepresentativ undersøkelse i uke 47 og 48 av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) med 1000 respondenter.
Fakta
- 43 % foretrekker å bake julekaker med smør, mens 21 % heller vil bruke margarin i julebaksten
- Fire ganger så mange (44 %) svarte at de foretrekker å spise julekaker bakt med smør, som julekaker bakt med margarin (12 %).
- Halvparten av østlendingene (49 %) foretrekker å bake med smør, mens bare hver tredje sørlending (33 %) gjør det samme
- Smørbruken tar seg kraftig opp fra den yngste gruppen 18-29 år der bare 33 % bruker smør i julekakene til gruppen 30-39 år der hele 50 % gjør det.
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12ida@melk.noAne Køber GuldvikKommunikasjonssjef
Tel:415 06 828ane@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom